Go to ...

Mandri de parteneriatul cu Agerpres

Agentia Nationala de Presa a Romaniei

RSS Feed

17 iunie 2024

Sărbătoare culturală la Academia Națională de Muzică ,,Gheorghe Dima”. Conferința-recital ,,Rezonanțe francofone. Artiști clujeni la École Normale de Musique Alfred Cortot”


COMUNICAT

Academia Națională de Muzică ,,Gheorghe Dima” vă invită la conferința-recital ,,Rezonanțe francofone. Artiști clujeni la École Normale de Musique Alfred Cortot”, marți, 18 Aprilie, ora 19:00, în Studioul de concerte al instituției.

            Evenimentul este organizat sub auspiciile Centrului de Cercetare și Creație Artistică InterArt al ANMGD și marchează celebrarea a 30 de ani de Francofonie în România.

            Recitalul de pian va fi susținut de absolvenți ai prestigioasei École Normale de Musique, Georgiana Fodor și Christophe Alvarez, îndrăgiți profesori la instituția clujeană.

            Georgiana Fodor este o pianistă cu un palmares concertistic bogat. A studiat la Liceul de Muzică „Sigismund Toduță” din Cluj-Napoca, la Colegiul „Pocklington” din York, Marea Britanie, la Academia Națională de Muzică „Gh. Dima” din Cluj-Napoca, cu prof. Ninuca Oșanu Pop, şi la prestigioasa École Normale de Musique „Alfred Cortot” din Paris, unde a absolvit cursul de muzică de cameră cu distincția „à l’unanimité avec les félicitations du jury”. Este laureată a numeroase concursuri naționale și internaționale. Începând din 2013, Georgiana Fodor evoluează pe scenă și în compania soţului său, pianistul și compozitorul francez Christophe Alvarez. Georgiana Fodor desfășoară și o activitate didactică susținută, în calitate de lector universitar doctor la Academia Națională de Muzică „Gheorghe Dima” din Cluj-Napoca. Ea a fost în trecut și asistent universitar al Universității din Nisa (Franța).

            Christophe Alvarez este un muzician cu o formare academică impresionantă. Pianist de anvergură, este absolvent al unor școli de prestigiu: École Normale de Musique „Alfred Cortot” din Paris, McGill University din Montréal, Université Paris IV Sorbonne, Conservatoire de Nice, Université de Nice ,,Sophia Antipolis”. Christophe Alvarez desfășoară și o prodigioasă carieră didactică în mediul academic. Susține cursuri de măiestrie, este invitat ca membru al juriului la concursuri internaționale și este un pasionat interpret al muzicii de cameră. Fost asistent universitar la Universitatea McGill din Montréal și la Universitatea din Nisa, el este în prezent titular al Catedrei de pian de la Academia de Muzică „Gheorghe Dima” din Cluj-Napoca.

            Recitalul este precedat de o conferință susținută de muzicologul Cristina Eleonora PASCU, cercetător științific gr. 3. Licențiată în specializările Psihologie (Universitatea Babeș-Bolyai, Cluj-Napoca), Muzicologie și Pian (Academia Națională de Muzică „Gheorghe Dima” din Cluj-Napoca), Cristina Pascu a obținut titlul de doctor în anul 2020, sub coordonarea prof. univ. dr. Adrian Pop. Este laureată a bursei pentru cercetători ,,Lucian Blaga” oferită de Institutul Cultural Român (2017), precum și a bursei postdoctorale ,,Atlas”, oferită de Guvernul Francez (2022). De-a lungul timpului a efectuat stagii de cercetare la Universitătile din Cambridge, Paris, Viena, Veneția, Malmö, Freiburg, Vilnius, Antwerp. Cristina Pascu este jurnalist cultural, membru al Uniunii Ziariştilor Profesionişti din România, semnatara a numeroase articole, interviuri, cronici şi avancronici muzicale, publicate în diverse reviste culturale, precum și a volumului La pian cu Alfred Cortot. Artiști clujeni la École Normale de Musique, publicat în anul 2021 la Editura MediaMusica.

  

More Stories From News

About Asociaţia Jurnaliştilor Români de Pretutindeni