Go to ...

Mandri de parteneriatul cu Agerpres

Agentia Nationala de Presa a Romaniei

RSS Feed

18 iulie 2024

Profesorul Dan Dediu conferențiază la Academia Română. „Ludwig van Beethoven și Marea Fugă op. 133“


Comunicat de presă

17 martie 2023

Academia Română organizează marți, 21 martie 2023, conferința-audiție „Ludwig van Beethoven și Marea Fugă op. 133“, susținută de prof. univ. Dan Dediu, cadru didactic al Universității Naționale de Muzică din București. Evenimentul va avea loc în Aula Academiei Române din Calea Victoriei 125, începând cu ora 17, și se înscrie în seria de conferințe cu public „Ora de știință. Invitații Academiei Române“.

Manifestarea va fi moderată de acad. Marius Andruh, vicepreședinte al Academiei Române, și va fi alcătuită din două părți, prima dedicată conferinței, iar cea de-a doua dialogului cu publicul.

Conferința profesorului Dan Dediu propune o inițiere a auditorului atât în istoria unei celebre creații a lui Ludwig van Beethoven, Marea Fugă op. 133, cât și în complexitatea unei muzici construite „într-un mod sofisticat“, după aprecierile conferențiarului:

„Structura pură, de o duritate diamantină a sonorității, se dezvăluie prin urmărirea firului roșu conducător. Există opusuri în istoria muzicii, așa cum există texte în literatură sau filosofie, care au nevoie de o concentrare permanentă a percepției. Creația lui Beethoven este unul dintre acestea, deoarece fuga este forma cea mai elaborată a unei muzici polifonice“ precizează profesorul Dediu.

Compusă inițial ca parte finală a giganticului cvartet op. 130, Marea Fugă devine o creație de sine stătătoare la sugestia editorului lui Beethoven, care vede în ea, încă de la prima audiție, structura unui opus complet. Beethoven îi ascultă sfatul și scrie un alt final pentru cvartetul op.130, lăsând ca Marea Fugă să devină un opus separat, anume opusul 133. Povestea Marii Fugi pentru cvartet de coarde continuă apoi prin vreme cu ambiția marilor compozitori vienezi de a recupera tehnica polifonică a muzicienilor din epoca barocă. Profesorul Dediu afirmă că Mozart şi Beethoven, în creațiile lor târzii, au demonstrat o înţelegere adâncă a polifoniei şi au reuşit să o adapteze noilor condiţii ale limbajului clasic.

Dan Dediu este compozitor, profesor de compoziție și director artistic al Ansamblului „Profil“. Între anii 2008-2016 a fost rectorul Universității Naționale de Muzică din București. A compus peste 180 de opusuri ce acoperă aproape toate genurile muzicale: 5 simfonii şi 20 piese pentru orchestră, 11 concerte (saxofon, violă, vioară, pian, violoncel, trombon, chitară, dublu concert pentru vioară, violoncel, triplu concert pentru flaut, clarinet, violoncel, triplu concert pentru vioară, violoncel, pian), 7 cvartete de coarde, muzică de cameră în diferite formații, muzică pentru pian, coruri, cinci opere (Post-ficţiunea, Münchhausen, Eva!, O scrisoare pierdută, D’ale Carnavalului) și o ConcertOperă (Wagner Under). Este laureat al mai multor premii naționale şi internaționale de compoziție și a coordonat, în calitate de director artistic, festivalul „Săptămâna Internațională a Muzicii Noi“ (edițiile din 1999, 2001, 2007, 2008, 2016-2023). Este Doctor honoris causa al Universității de Arte „George Enescu“ din Iași, al Universității din Craiova și al Academiei de Muzică, Teatru și Arte plastice din Chișinău. În iunie 2022 a fost ales președinte al Uniunii Compozitorilor și Muzicologilor din România.

Ciclul de conferințe „Ora de știință. Invitații Academiei Române“ propune întâlnirea specialiștilor din diverse domenii cu publicul larg și crearea unei platforme de discuții între cercetători, profesori, studenți, jurnaliști și toții pasionații de cunoaștere. Organizate în spațiul Academiei Române, conferințele sunt structurate în două părți, prima fiind destinată expunerii, iar cea de-a doua constituindu-se într-o dezbatere, pornind de la întrebările adresate de public.

Intrarea este liberă.

Biroul de comunicare al Academiei Române

More Stories From News

About Asociaţia Jurnaliştilor Români de Pretutindeni