Go to ...

Mandri de parteneriatul cu Agerpres

Agentia Nationala de Presa a Romaniei

RSS Feed

19 iunie 2024

Expoziția „Presa românească. Între tradiție și inovație“


Comunicat de presă

6 martie 2023

Biblioteca Academiei Române vernisează joi, 9 martie 2023, expoziția „Presa românească. Între tradiție și inovație“ organizată de Serviciul de catalogare periodice și de Serviciul de manuscrise-carte rară. Evenimentul va avea loc în sala „Theodor Pallady“ din Calea Victoriei 125, începând cu ora 11. Vernisajul va fi onorat de prezența acad. Ioan-Aurel Pop, președintele Academiei Române. Vor lua cuvântul acad. Marius Andruh, vicepreședinte al Academiei Române, prof. ing. Nicolae Noica, membru de onoare al Academiei și director general al Bibliotecii Academiei Române.

Expoziția „Presa românească. Între tradiție și inovație“ se înscrie în seria evenimentelor anuale dedicate prezentării valorosului tezaur de periodice al Bibliotecii Academiei Române deținătoarea celei mai bogate și mai cuprinzătoare colecții de presă românească tipărită în țară sau în străinătate. Până în prezent, colecția de periodice a Bibliotecii Academiei Române numără peste 58.800 de titluri, reprezentând peste 8,5 milioane de exemplare.

Expoziția va aduce în fața publicului piese care ilustrează istoria presei noastre de la începuturile sale până în perioada modernă, unele dintre acestea unicat. Alături de celebrele Curierul românesc și Albina românească, care marchează prima jumătate a secolului al XIX-lea, va fi expusă o copie fotografică după Courier de Moldavie, primul periodic din Moldova, apărut la Iași în 1790. Un loc special este acordat „presei din Sărindar“, reprezentată de ziarele Adevărul, cel mai longeviv ziar românesc (primul număr apărut la București în 15 august 1888), și Dimineaţa (1900). Expoziția evidențiază, pe spații ample, procesul de modernizare a presei românești de la sfârșitul secolului al XIX-lea și efervescența jurnalistică din perioada interbelică:

„Perioada interbelică a fost cea mai înfloritoare a presei noastre: în 1927 existau 709 ziare și 544 de reviste. Tot la acea vreme Universul avea un tiraj de 200.000 de exemplare, Dimineața de 100.000, Adevărul de 50.000, Curentul de 40.000, iar Dreptatea de 15.000“ se precizează în catalogul expoziției.

Periplul prin istoria presei românești este însoțit de trei secțiuni speciale, cărora le-a fost alocat un spațiu distinct în expoziție: istoria tiparului românesc, începuturile formării colecțiilor de publicații statistice și de bugete în România, și, cu deosebire, colecția Constituțiilor din 1866, 1923 și 1938 și ecourile din presa vremii, care evidențiază astfel împlinirea unui secol de la elaborarea Constituției din 1923.

Detalii despre exponate sunt oferite publicului într-un catalog tematic, elaborat de Gabriela Dumitrescu și Daniela Stanciu, curatori ai expoziției.

Expoziția va fi deschisă în perioada 9-24 martie 2023, de luni până vineri, în intervalul orar 9-15 și sâmbăta între orele 10-13. Intrarea este liberă.

Biroul de comunicare al Academiei Române

More Stories From News

About Asociaţia Jurnaliştilor Români de Pretutindeni