Go to ...

Mandri de parteneriatul cu Agerpres

Agentia Nationala de Presa a Romaniei

RSS Feed

19 aprilie 2024

Cinci decenii de relații istoriografice româno-maghiare


Comunicat de presă

1 noiembrie 2022

Sub egida Secției de științe istorice și arheologie din cadrul Academiei Române, în perioada 26-29 octombrie 2022, s-au desfășurat la Arad lucrările Comisiei mixte de istorie româno-maghiare, de la a cărei înființare au trecut 50 de ani. Comisia mixtă de istorie româno-maghiară funcționează de o jumătate de secol în cadrul celor două Academii, din România și din Ungaria. Periodic (inițial anual și mai apoi bianual) în cele două țări sunt organizate conferințe tematice, agreate în prealabil de către ambele părți, sunt editate volume cu lucrările susținute în cadrul acestor reuniuni periodice, se fac schimburi de cărți și reviste științifice etc.

La deschidea lucrările comisiei, în data de 27 octombrie, au participat autoritățile locale arădene, prefectul Csaba Toth, subprefectul dr. Doru Sinaci, vicepreședintele Consiliului Județean și viceprimarul municipiului Arad, care au rostit cuvinte de salut. Din partea a reprezentanților părților română și maghiară au luat cuvântul prof. univ. dr. Ioan Bolovan, membru corespondent al Academiei Române, președintele părții române, și prof. univ. dr. Nagy Levente, președintele interimar al părții maghiare.

În cadrul sesiunilor în plen au fost susținute comunicări științifice de către cei 12 istorici români și maghiari participanți, care au vizat subiecte de interes comun pentru istoriografiile română și maghiară: Dr.Tringli István, Prelucrarea cronicii lui Simon de Kéza în epoca Anjou; Dr. Nagy Levente, Cultul lui Vlad Țepeș în istoriografia română și maghiară; dr. Csákó Judit: Sintagma pascua Romanorum în istoriografia medievală ; dr. Cornel Sigmirean, Etosul instruirii și construcția modernității: interferențe româno-maghiare  în secolul al XIX-lea; dr. Ábrahám Barna, Discuții despre burghezie în context maghiar; dr. Mádly Loránd, Neoabsolutism-liberalism-dualism: considerații legate de turnurile unei epoci; dr. Remus Câmpeanu, Budapesta în mentalul public românesc din veacul al XIX-lea; dr. Corneliu Pădurean, dr. Ioan Bolovan, Un secol și jumătate de căsătorii mixte în Transilvania; dr. Miskolczy Ambrus, Destinele romanologilor maghiari: Jancsó Benedek, Makkai László, Elekes Lajos; dr. Marin Balog, Centru-periferie sau dezvoltare regională ? Căile ferate din Transilvania și Banat (1867-1918); dr. Florin Abraham, Relațiile româno-maghiare din perspectiva politicilor memoriei: 1990-2020; dr. Zahorán Csaba, Politica de comemorare: 2018 și 2020. Comemorarea adunării de la Alba Iulia și a tratatului de la Trianon în România și în Ungaria. Comunicările au provocat discuții consistente, specializate, care au evidențiat valoarea lucrărilor, noutatea lor metodologică și actualitatea unor astfel de cercetări necesare pentru ambele părți.

Programul a inclus, de asemenea, o vizită documentară la Muzeul Județean Arad și un tur al orașului cuprinzând monumentele istorice reprezentative. Manifestarea științifică organizată de Academia Română a beneficiat de sprijinul Prefecturii județului Arad, al Consiliului Județean Arad, al Primăriei municipiului Arad, și al Bibliotecii Județene „A.D. Xenopol“ Arad.

Biroul de comunicare al Academiei Române

More Stories From News

About Asociaţia Jurnaliştilor Români de Pretutindeni