Go to ...

Mandri de parteneriatul cu Agerpres

Agentia Nationala de Presa a Romaniei

RSS Feed

13 iulie 2024

Itinerarea expoziției de Bandă Desenată (BD) – „Caragiale 170-110”, semnată de Mihai Ionuț Grăjdeanu la bibliotecile din Bruxelles (15 octombrie – 15 decembrie)


COMUNICAT

Expoziția de bandă desenată prezintă piesa de teatru „O scrisoare pierdută”, în limbile română și franceză, publicată în premieră în România în variantă BD.

În cadrul vernisajului expoziției, la fiecare bibliotecă vor fi organizate ateliere literare și de bandă desenată, pentru copii, cu prezentarea elementelor de bază ale acestei arte, dar și a operei inegalabilului Ion Luca Caragiale.

Dacă în România domeniul BD este relativ la început, în Belgia, banda desenată are o tradiție de 100 de ani, de la crearea celebrului personaj Tintin de renumitul desenator Georges Rémi, cunoscut sub numele de Hergé. Festivalul de Bandă Desenată de la Bruxelles, una dintre cele mai ample manifestări din domeniul artelor vizuale în agenda culturală bruxeleză, se bucură anual de prezența a peste 100.000 de vizitatori. Artiști, ilustratori, istorici, specialiști în bandă desenată, jurnaliști, amatori și profesioniști se reunesc în cadrul festivalului pentru a discuta tendințele celei de-a noua arte. De aceea, considerăm că prezența unui proiect de Bandă Desenată, domeniu incipient în România, poate crea pentru tânărul creator român o rampă de lansare, o posibilitate de a interacționa cu specialiști din domeniu. De asemenea, având în vedere faptul că Banda Desenată românească are o istorie proprie, insuficient cunoscută de publicul belgian şi internaţional, itinerarea expoziției „CARAGIALE 170-110” poate atrage atenția asupra creației românești de gen.

Prin acest eveniment dedicat celei de-a noua arte, ICR Bruxelles contribuie la vizibilitatea creatorilor de BD din România. Mihai Ionuț Grăjdeanu îmbină într-un mod fericit latura artistică cu cea educativă prin prezentarea operei unor personalități ale culturii române în lucrările sale de Bandă Desenată, făcând literatura română mai accesibilă tinerei generații.

Opera lui I.L. Caragiale în domeniul comediei este o sursă inepuizabilă de inspirație, ea stând la baza succesului multor regizori, scenariști, actori, desenatori, printre care și Mihai Ionuț Grăjdeanu.

ICR Bruxelles a organizat, la Galeria ICR Bruxelles, o expoziție de Bandă Desenată, semnată de autorul și profesorul de benzi desenate Mihai Ionuț Grăjdeanu, cu ocazia „Anului Caragiale”, la sărbătorirea a 170 de ani de la naștere și 110 ani de la trecerea în neființă a marelui dramaturg.

Finisajul expoziției a avut loc în data de 31 august, zi în care sărbătorim ZIUA LIMBII ROMÂNE.

Expoziția a fost vizitată de reprezentanți ai unor importante biblioteci din Bruxelles, iar în urma acestor vizite s-a agreat itinerarea acesteia, versiunea în limba română, după cum urmează:

Biblioteca Berchem – Saint Agathe: 15 octombrie – 4 noiembrie;

Biblioteca Laeken: 5 – 26 noiembrie;

Biblioteca Jette: 27 noiembrie – 15 decembrie.

Proiectul se încadrează și în seria evenimentelor culturale organizate de Institutul Cultural Român de la Bruxelles pentru a sărbători unul dintre cei mai mari dramaturgi ai României, care a contribuit în mod substanțial la îmbogăţirea culturii şi spiritualităţii românești. De asemenea, expoziția contribuie la menținerea vizibilității și prestigiului reprezentanței ICR Bruxelles pe scena culturală din spațiul de referință.

 www.icr.ro/bruxelles

More Stories From News

About Asociaţia Jurnaliştilor Români de Pretutindeni