Go to ...

Mandri de parteneriatul cu Agerpres

Agentia Nationala de Presa a Romaniei

RSS Feed

29 mai 2024

O lecţie de viaţă la Comunitatea Evreilor din Iaşi


Duminică, 2 octombrie 2022, un nou Matineu Cultural a fost organizat de Comunitatea Evreilor din Iaşi şi Clubul Yachad, în incinta Sinagogii Merarilor de pe strada Elena Doamna nr. 13.
Într-o sală arhiplină, cu oaspeţi din ţară şi din Israel, printre cei din România fiind şi membrii Ligii Scriitorilor Români – Filiala Iaşi-Nord Est (preşedinte: Dan Teodorescu), ai Uniunii Ziariştilor Profesionişti din România – Filiala Iaşi şi ai Asociaţiei Literare Păstorel Iaşi (preşedinte: Mihai Batog-Bujeniţă).
După cuvintele de salut rostite de consilierul cultural şi moderatorul evenimentului,ing. Martha Eşanu şi preşedinta CEI, Benjamina Ides Vladcovschi  a urmat lansarea volumului „80 DE ANI DE LA POGROMUL DE LA IAŞI ŞI HOLOCAUSTUL (ŞOAHUL) DIN ROMÂNIA”, coordonat de prof. univ. dr. Carol IANCU şi prof. univ. dr. Alexandru Florin PLATON.
Cu mult profesionalism, cartea a fost prezentată  de lectorul univ. dr. Francisca SOLOMON şi de ing. Gigi CERNES, ultimul venit de la Tel Aviv, din Israel, unde locuieşte de peste 40 ani, dar care nu a uitat  deloc limba română.

O intervenţie despre subiectul volumului a avut-o şi rabinul de Iaşi şi Moldova, Yeahodua Aronovich.

În continuare, Gigi Cernes, absolvent al Liceului nr. 1 „Mihail Sadoveanu” Iaşi (promoţia 1965, actualul Colegiu Naţional) şi al Facultăţii de Mecanică din cadrul Institutului Politehnic „Gheorghe Asachi” Iaşi, a depănat în faţa publicului amintirile sale din tinereţea petrecută la Iaşi, cu întâmplăti de tot felul petrecute pe strada Costache Negri, unde locuia cu familia. Inclusiv a menţionat faptul că a fost portarul echipei de handbal al liceului „Sadoveanu”,  mereu în luptă pe terenul de sport cu echipa Liceului Costache Negruzzi din Copou, acolo unde portarul echipei de handbal era Relu Cuperman, mai apoi fotbalist de bază la CSMS Iaşi / Politehnica Iaşi.
Martha Eşanu a prezentat şi revista de la Comunitate, denumită PRIETENIA, care a împlinit 12 ani de la prima apariţie.
Programul artistic a debutat cu epigramele şi poeziile rostite de Vasile Larco şi Mihai Caba, iar Doru Melnic a prezentat un reuşit moment umoristic.
În continuare, Dan Teodorescu a avut cuvinte de laudă asupra redacţiei revistei „Prietenia” şi a doamnei Martha Eşanu, invitând pe membrii Comunităţii Evreilor Iaşi să participe pe 22 octombrie 2022, ora 13, în Sala de Consiliu „Vasile Pogor” de la Primăria Municipiului Iaşi, la dialogul cultural sub titlul „Cuvântul care ne uneşte”, între LSR – FINE, UZPR Iaşi şi Universitatea de Stat „Alecu Russo” din Bălţi (Republica Moldova) .

A mai fost prezentat ziarul „Vocea Ta” (de la Nürnberg – Germania), unde Solo Rotenstain are o pagină publicată în numărul din septembrie şi a fost adresată invitaţia de colaborare cu revista „Nord-Est Cultural”, coordonată în cadrul LSR – Filiala Iaşi – Nord Est de scriitoarea Corina Matei-Gherman.
În final, formaţia NIGUN (dirijor: prof. Romeo Luchian) a prezentat un reuşit program muzical, soliştii fiind Uri Ferenbac, Albert Lozneanu, dar şi rabinul Yeahodua Aronovich şi israelianul de origine română, Gigi Cernes.
DAN TEODORESCU


More Stories From News

About Asociaţia Jurnaliştilor Români de Pretutindeni