Go to ...

Mandri de parteneriatul cu Agerpres

Agentia Nationala de Presa a Romaniei

RSS Feed

18 iulie 2024

Peste 300 de fragmente din filme cu și despre artiști surprinse în LIVE, instalația de artă video a artistului Alex Manea


COMUNICAT

Între 30 septembrie și 2 octombrie, în cadrul Nopții Albe a Galeriilor, va putea fi vizitată în sala Auditorium (nivel -1) a MARe/Muzeul de Artă Recentă (B-dul Primăverii nr. 15, București) LIVE, instalația de artă video realizată de artistul vizual Alex Manea (n. 1988), care combină cele două mari pasiuni ale acestuia: arta vizuala și filmele. Lucrarea durează 8 ore și 46 de minute și  servește drept o adevărată istorie a artiștilor reali și fictivi surprinși la lucru în diverse producții cinematografice. Instalația poate fi văzută între orele 14:00 – 22:45 iar accesul publicul este liber.

            „Live” reprezintă prima lucrare video realizată de Alex Manea și este realizată în peste cinci ani dedicați căutării, cercetării, procurării și vizionării a peste 700 de filme care tratează într-o formă sau alta artele vizuale. În această perioadă a fost alcătuită probabil cea mai cuprinzătoare listă de acest gen de filme din lume, ce au declanșat nevoia artistului de a împărtăși cumva publicului experiența trăită de el pe parcursul acestei călătorii. Lucrarea este compusă din peste 300 de fragmente din aceste filme, în care un artist este în acțiune, care sunt montate împreună în ordine cronologică, în funcție de data de lansare corespunzătoare fiecărui film.

            Rezultatul este o instalație de artă video, care durează 8 ore și 46 de minute, în care artistul a vrut să facă extraordinar de vizibilă diferența dintre un film realizat după toate standardele cinematografice și o instalație de artă cât mai autentică – astfel, toate fragmentele sunt diferite în ceea ce privește calitatea imaginii, nivelul și calitatea sunetului și multe altele.

            „Cred că acest film este destinat oricui, dar mai ales artiștilor și persoanelor implicate în mod direct în lumea artelor vizuale și că fiecare artist vizual ar trebui să vadă această instalație. Suntem influențați în primul rând de către alți artiști – de lucrări pe care le-am admirat sau pur și simplu peste care am dat din întâmplare. Așa că mi-am propus ca, prin această instalație, să dau acces într-un interval de timp relativ scurt,la vizionarea și analizarea unui volum major de scene care prezintă artiști reali și fictivi aflați la lucru, cu tot ce ține de tehnicile, trăirile, impulsurile și pornirile lor. ”, povestește Alex Manea.

            Practica de artă conceptuală a lui Alex Manea se angajează în a-și prezenta temele de interes în forme intrigante și convingătoare din punct de vedere estetic și fiecare lucrare pe care o realizează are menirea de a împinge privitorul spre reacție și reflecție asupra poziției sale în raport cu opera de arta și cu lumea.

Alex Manea (România, n. 1988) este un artist vizual din București, România. Opera sa se învârte în jurul ideii că fiecare piesă de artă ar trebui să prezinte un mesaj puternic destinatarului și, în mod ideal, să-l împingă să reacționeze într-un fel sau altul la subiectul lucrării. De aceea, majoritatea compozițiilor sale pleacă de la chestiuni legate de preocupări sociale majore.

https://www.instagram.com/alexmaneaart/

https://www.alexmaneaart.com/

More Stories From News

About Asociaţia Jurnaliştilor Români de Pretutindeni