Go to ...

Mandri de parteneriatul cu Agerpres

Agentia Nationala de Presa a Romaniei

RSS Feed

18 aprilie 2024

România, prezentă la Congresul Consiliului European Regional Science Association (ERSA)


Comunicat de presă 

Consilierul de stat László Borbély: Mediul academic românesc, instrument cheie în implementarea Agendei 2030, prin Consiliul Consultativ pentru Dezvoltare Durabilă

Consilierul de stat, László Borbély, coordonatorul Departamentului pentru Dezvoltare Durabilă, a condus delegația României la cel de-al 61-lea Congres organizat de Consiliului European Regional Science Association (ERSA), ce a avut loc la Pecs, în Ungaria, în perioada 22-26 august a.c.

Cu aproximativ 800 de participanți în fiecare an de pe toate continentele, congresele ERSA au devenit cel mai mare eveniment academic de știință regională la nivel mondial, anul acesta tema fiind Disparități într-o lume în digitalizare (post-Covid): rețele, antreprenoriat și dezvoltare regională.

László Borbély a avut rolul de co-președinte la masa rotundă intitulată Tendințe actuale și direcții viitoare de cercetare ale ecosisteme antreprenoriale și a fost invitatul special al sesiunii Multi-Level Governance through the Core Network for Sustainable Development – Building Green and Digital Skills for Sustainability:

„Relația pe care am construit-o cu mediul academic, de cercetare, dezvoltare și inovare a fost pentru noi un instrument cheie în implementarea Agendei 2030. Consiliul Consultativ pentru Dezvoltare Durabilă, format din experți din medii științifice, poate fi exemplu de bună practică la nivel regional. Atunci când ne-am asumat coordonarea implementării Agendei 2030, dincolo de pașii legislativi, am luat în calcul toți factorii relevanți ai societății și am deschis căi de comunicare cu toată lumea. Am intuit că numai așa putem ajunge la un număr cât mai mare de oameni. Domeniul cercetării din România se confruntă încă cu multe dificultăți iar finanțarea este cea mai mică din UE, raportat la populație. Trebuie să acordăm cu toții o mai mare atenție sectorului care are potențialul de a oferi soluțiile la problemele cu care ne confruntăm. Numai ascultând, cooperând și găsind împreună soluții putem avea succes în promovarea acestei paradigme și în atingerea Obiectivelor de Dezvoltare Durabilă”, a declarat László Borbély, consilier de stat.

Tot astăzi, consilierul de stat a avut o întâlnire cu Andre Torre, președintele acestei prestigioase asociații ERSA, cu care a convenit că vom avea o colaborare aplicată pe viitor, în spiritul dezvoltării durabile. Departamentul pentru Dezvoltare Durabilă va beneficia astfel de expertiza celor peste 20 de asociații active membre ERSA, formate din academicieni, cercetători și profesioniști din toată lumea.

Delegația României a participat la lucrările Congresului pe întreaga perioadă de desfășurare.

De asemenea, Ștefania Deak, șef serviciu în cadrul Departamentului pentru Dezvoltare Durabilă, a moderat sesiunea specială, Multi-level Governance through the Core Network for Sustainable Development – Building Green and Digital Skils for Sustenabilityalături de reprezentanți ai

Academiei de Studii Economice și ai Institutului National De Cercetare Științifică în domeniul Muncii și Protecției Sociale: Cristina Lincaru, Daniela-Luminita Constantin, Adriana Grigorescu, Speranța Pîrciog, Cătălin Ghinăraru și a prezentat lucrarea cu titlul „Transectoral Governance through the Network of Sustainable Development Hubs in Romania”.

Dincolo de abordarea trans-sectorială și implicarea organizațiilor de cercetare, dezvoltare, inovare, România sprijină educația pentru dezvoltare durabilă la toate nivelurile, inclusiv universitar (prin cursuri și programe de master) și post universitar (prin cursuri de formare profesională). Întărirea comunității științifice va reîntoarce în societate și în economie soluții și practici durabile.

More Stories From News

About Asociaţia Jurnaliştilor Români de Pretutindeni