Go to ...

Mandri de parteneriatul cu Agerpres

Agentia Nationala de Presa a Romaniei

RSS Feed

25 aprilie 2024

Comemorarea victimelor armelor nucleare la Glastonbury


Pe data de 9 august a.c. , între orele 18.00 și 18.20. în orașul Glastonbury din Anglia a avut loc comemorarea victimelor bombardamentelor atomice de la Hiroshima și Nagasaki.  Evenimentul s-a desfășurat în fața Polului Păcii din Glastonbury, unde primarul orașului, domnul Jon Cousins a citit următorul extras din scrisoarea primarului oraşului Nagasaki, Taue Tomihisa:

„În luna ianuarie a acestui an liderii Statelor Unite ale Americii, Rusiei, Marii Britanii, Franţei şi Chinei au emis o declaraţie comună în care au afirmat că „un război nuclear nu poate fi câştigat şi niciodată nu ar trebui luptat”. În orice caz, chiar în luna următoare Rusia a invadat Ucraina. Ameninţările de folosire a armelor nucleare nu sunt o „teamă nefondată” dar o „criză tangibilă şi prezentă”.

Ne-a făcut să confruntăm realitatea că, atâta vreme cât există arme nucleare în lume, omenirea înfruntă în mod constant riscul ca armele nucleare să poată fi folosite datorită raţionamentelor umane greşite, defecţiuni mecanice sau în acte de terorism.” şi şi-a încheiat discursul rostind rugăciunea universală: Fie Pace pe Pământ.

Doamna viceprimar al orașului, Indra Donfrancesco a subliniat importanța comemorării acestei zile. Cei prezenți au păstrat un minut de tăcere în memoria victimelor armelor nucleare.

Primarii orașului Glastonbury sunt membri ai organizației Primari pentru Pace, un organism internațional care a fost fondat pe data de 24 iunie 1982, la cea de-a doua Sesiune Specială a Națiunilor Unite asupra Dezarmării ținută în New York, când Takeshi Araki, primarul de atunci al orașului Hiroshima a apelat la toate orașele din jurul lumii să depășească granițele naționale și să lucreze împreună spre a face presiuni pentru abolirea armelor nucleare.

În calitatea de Primari pentru Pace, primarul orașului Glastonbury Jon Cousins și viceprimarul orașului fac apel la guvernul britanic să susțină Tratatul asupra Interzicerii Armelor Nucleare (TPNW) al Națiunilor Unite din 2017, care acționează în vederea interzicerii totale a dezvoltării, testării și folosirii armelor nucleare. Deocamdată guvernul britanic a refuzat să semneze sau să ratifice Tratatul, care a fost semnat de către 81 de membri ai Națiunilor Unite.

Corespondent: Ion-Marius Tatomir

More Stories From News

About Asociaţia Jurnaliştilor Români de Pretutindeni