Go to ...

Mandri de parteneriatul cu Agerpres

Agentia Nationala de Presa a Romaniei

RSS Feed

19 iunie 2024

O carte BD eveniment, desenată cu har artistic: România la EURO


     În vara acestui an, un eveniment editorial a fost consemnat ca o reușită BD (și) în fotbalul românesc, respectiv apariția primului volum Din Istoria Fotbalului Românesc în Benzi Desenate / SUPER EROI, respectiv: Vol. I – România la campionatele europene, Benzi desenate de Mihai I. Grăjdeanu. Textele sunt realizate cu sprijinul lui Marian Olaianos, realizator emisiunea Replay, TVR. Volumul II va avea ca subiect România la Campionatele Mondiale.

Autorul, tânărul Mihai Ionuț Grăjdeanu, artist free lancer și profesor, este un prolific autor de bandă desenată cu subiecte diverse și inedite. A publicat romanul „Ciutanul”, o poveste în două volume , „care ar putea fi transpusă și în film”, spune Mihai.

Cei care nu au apucat să răsfoiască o asemenea lucrare artistică BD / fotbaliștii  eroi-maeștri la Campionatele Europne, ar trebui să-și procure acest volum. Argumente pro? Este, cum spuneam mai sus, o carte-eveniment deoarece, în premieră pentru fotbalul românesc, cineva s-a gândit și a conceput o istorie unitară a supereroilor fotbaliști români participanți la patru ediții ale campionatele europene, EURO 1984, 1996, 2000, 2008. De menționat că volumul nu cuprinde detalii și desene privind ultima participare a României la EURO, ediția din 2016.

Antologia (selectivă) din isprăvile naționalei României la EURO este ea însăși un model de tipăritură privind concepția de alcătuire, de punere în temă cu poveștile frumoase ale idolilor fotbaliști, mari fotbaliști. În paginile 4-5, 6-7, 18-19 ale volumului, autorul a găsit de cuviință – și bine a făcut! – să prefațeze următoarea poveste BD, volumul II: România la Campionatele Mondiale (7 participări, 1930  -1998). Restul desenelor din carte cuprind esența acestei apariții BD: momente de referință de la participările tricolorilor la primele patru prezențe la campionatele europene, reușitele idolilor în partidele din preliminariile EURO, cât și la EURO U 21 din 2019. După desfășurarea EURO U 21 / tineret, selecționata de fotbal a României a revenit la Jocurile Olimpice (Tokio 2020) după o pauză de 57 de ani! Dar, la Tokyo 2021 (când s-a disputat Olimpiada 2020), naționala României a părăsit rușinos competiția. Dacă Mihai Grăjdeanu are intenția de a ”desena” și acest eveniment, va avea o „misie” grea: laude pentru calificare, critică pentru părăsirea Japoniei pe ușa din… dos.

             Revin… Nu sunt în măsură să comentez calitatea desenelor lui Mihai Grăjdeanu din acest volum, dar privite cu ochiul unui cititor și suporter de fotbal / ziarist   – cum m-aș autodefini, – „graficele” autorului sunt expresive și vorbesc de la sine despre evenimentele selectate, au har artistic. Lucrarea în sine (benzi desenate pe bază de povești fotbalistice românești, unele evenimente glorioase) este alcătuită, repet, cu acribie, autorul urmărindu-și vocația exactității.

Cred că specialiții în domeniu pot să se pronunțe cu autoritate asupra acestei ediții, o carte care ar merita să fie răsplătită cu un premiu…  

             În loc de încheiere, citez din prefața acestei cărți: „Ceea ce face Mihai I. Grăjdeanu, cred că este ceva senzațional, mai ales pentru noi românii. În ultima perioadă aș spune că fotbalul românesc nu a mai creat foarte multe modele, nu a mai produs idoli. Și prin readucerea, în forma de benzi desenate, a eroilor copilăriei noastre, cred că se face un prim pas către generația tânără” (Marian Olaianos, realizator emisiunea Replay, TVR).

Ion Jianu

More Stories From News

About Asociaţia Jurnaliştilor Români de Pretutindeni