România Student Tour
22 august 2021
COMUNICAT
În perioada 26 – 29 august 2021, subegida Ministerului Tineretului și Sportului, Casa de Cultură a Studenţilor Bucureşti și UNESCO Pro Natura realizează etapă de teren a proiectului Romania Student Tour – program naţional de redescoperire şi promovare a patrimonului cultural şi natural al României.
Cu acest prilej, sunt programate deplasări în aria geografică a Maramureșului istoric, având ca obiective: ansambluri arhitecturale, tradiţii și obiceiuri din zonă, parcuri şi rezervaţii naturale, situri fosilifere și arheologice.
Romania Student Tour constituie un concept original privind redescoperirea și promovarea patrimoniului cultural și natural al României. O echipă ce renaște an de an, în urma celei mai importante competiții naționale de artă fotografică dedicată în exclusivitate tinerilor, pune în aplicare un trio-dimensional „știință, pasiune, artă”. Succesul remarcabil înregistrat la numeroase evenimente culturale și de tineret în plan intern și internațional a demonstrat, pe deplin, că Romania Student Tour este un produs cultural cu consistență valoroasă și o vizibilitate notabilă. Prin fotografie, ca mediu informațional, prin modalitatea de abordare și prezentare, descoperim la România Student Tour o lume fascinantă, cu o profundă încărcătură emoțională, o Românie reală.
Imaginile rezultate din aceste incursiuni vor sta la baza realizării catalogului foto “Maramureș – moștenirea unui neam”, care se doreşte reprezentativ pentru această regiune cu un potenţial deosebit, şi care permite publicului larg să cunoască şi să fie cucerit de resursele locurilor, de natură, oameni, tradiţie, istorie şi de obiectivele sale turistice.
Maramureș o insula încărcată de tradiții și datini, o insula în inima unui neam. Ca să-ți cunoști rădăcinile, musai să treci prin Maramureș. Aici este locul în care sufletul românesc vibrează în portul strămoșesc pe care bătrâni și copii îl poartă în fiece zi de sarbatoare la biserică. Aici este locul în care încă mai vezi o vâltoare, un război de țesut, o piuă, o moară ori o palincie. E locul în care meșterii în lemn, încrustează simbolul unui neam spre nemurire, e locul în care firul se țese și culoarea răsună în cântul ce duce ecoul unei moșteniri peste vremi. Aici e locul în care Paul Bordaș are curajul să privească oglindirea rădăcinilor unui neam până în ziua de azi și să le ”lipească” pe culoarul de lumină „Fotogeografica – un sfert de veac”, ca moștenire. (artist fotograf, Mariana Scubli)
Catalogul va fiprezentat la diverse evenimente naţionale şi internaționale.
În urma acestor acţiuni, vor fi organizate la Bucureşti, Baia Mare, Sighetu Marmației, cât şi în alte localități din regiunea explorată, prezentări, dezbateri, expoziţii și proiecții video.
În palmaresul programului sunt consemnate acţiuni ce s-au concretizat în 13 cataloage fotode mare succes: Ținutul Pădurenilor, inima de fier a Daciei străbune, Civilizația Mărginimii, Transilvania, inima României, Dobrogea la răscrucea timpurilor, Descoperirea Naturii în Gorjul montan, Ținutul Vulcanilor, Țara dintre Crișuri, Din lumea Banatului, Haţeg, ţinutul dinozaurilor, Din tainele Bucovinei, Ţinutul Neamţului, Enigmele Buzăului, Plaiurile Vrancei.
Partener: REPATRIOT
coordonator proiect: Paul Bordaș