Expoziție de benzi desenate și ilustrații “Vlad Țepeș Drăculea” la Castelul Bran
6 august 2021
Legendele știute și neștiute ale faimosului Castel Bran vă invită în această lună la o expoziție de benzi desenate și ilustrații intitulată “Vlad Țepeș Drăculea”. Evenimentul reunește, în premieră pe simeza castelului, lucrări realizate de artiștii: Valentin Tănase, Mihai I. Grăjdeanu, Daniel Danil, Anca Georgescu, Andrei Pervukhin și Giuseppe Manunta.
„Dracula a avut întotdeauna o mare influență asupra mea, de când eram copil, iar această mică poveste a fost un omagiu destul de original adus unui mit cultural istoric. Am scris și alte povești despre el, dar încă nu am avut timp să le desenez” Giuseppe Manunta, Franța.
Curatorul expoziției este autorul și profesorul de benzi desenate Mihai Ionuț Grăjdeanu: “Întotdeauna am susținut că poveștile și legendele românești sunt pline de mistere ce pot da naștere unor albume de benzi desenate sau cărți cu ilustrații de un mare interes. Artiștii din România au demonstrat acest lucru în timp, însă este loc de mai mult. Generațiile de azi trebuie să descopere și să invețe din aceste povești și legende și cred că desenul, în orice formă, fie bandă desenată sau ilustrație, cum este cazul expoziției de față, este de mare ajutor.”
În expoziție sunt și benzi desenate realizate de Daniel Danil pentru albumul BD Historia – Benzi desenate istorice – „Povești cu voievozi”. Numărul 5 al revistei BD Historia – benzi desenate istorice este un număr de colecție, deoarece a văzut lumina tiparului sub forma unui album bogat în povești cu voievozi, în format A4, realizate de Daniel Danil, care la bază este pictor de biserici, dar având printre pasiuni, istoria. Colecţia revistelor BD Historia își propune să aducă în atenţia publicului momente din istoria României prezentate într-un mod atractiv.
Ilustrațiile din expoziție fac parte din volumul „Marea carte cu eroi” de Vasile Lupașc Sfinteș cu o grafică impresionantă realizată de Andrei Pervukhin, în format A3 și conține 7 povești despre regi, eroi și voievozi care au scris istorie. De asemenea, la finalul poveștilor, sunt inserate câteva lecții de istorie despre domnitorii români. În finalul cărții, părinții vor regăsi un mic dicționar pentru ei, cu ajutorul căruia le vor putea explica copiilor termenii necunoscuți sau mai puțin utilizați în prezent.
Ambele cărți se pot găsi de vînzare în mediul online.
Expoziția se poate vizita în intervalul orar 9 – 18 (marți – duminică) și 12 – 18 (luni) până la data de 5 septembrie 2021.
Afiș de Valentin Tănase.