Go to ...
RSS Feed

9 decembrie 2024

Intervenția ambasadorul României la ONU în cadrul dezbaterii generale AGONU privind responsabilitatea de a proteja


COMUNICAT DE PRESĂ

Reprezentantul permanent al României la ONU, ambasadorul Ion I. Jinga, a susţinut luni, 17 mai 2021, o intervenţie în plenul Adunării Generale a ONU, în cadrul dezbaterii generale pe tema responsabilității de a proteja (R2P), prevenirea genocidului, crimelor de război, epurării etnice și crimelor împotriva umanității.

Ambasadorul a reiterat sprijinul României pentru principiul responsabilității de a proteja și mandatele consilierilor speciali ai Secretarului-General ONU pentru R2P, respectiv pentru prevenirea genocidului. A exprimat apreciere pentru raportul pe tema responsabilității de a proteja, prezentat recent de către Secretarul-General ONU, precum și susținere pentru recomandările cuprinse în acest document.

A evidențiat, în context, o serie de măsuri legislative adoptate de România pentru implementarea principiului R2P, între care ratificarea Convenției pentru prevenirea și pedepsirea crimelor de genocid, acceptarea jurisdicției obligatorii a Curții Internaționale de Justiție, ratificarea Statutului de la Roma al Curţii Penale Internaţionale, arătând că România sprijină acțiunea comună a UE vizând operaționalizarea principiului responsabilității de a proteja, fiind, totodată un membru activ al Alianței Internaționale pentru Memoria Holocaustului, inclusiv în domeniul prevenirii genocidului.

Reprezentantul permanent al României la ONU a subliniat importanța combaterii discriminării, a discursului instigator la ură și antisemitismului, țara noastră fiind angajată în acțiuni în acest sens la nivel internațional. România acordă, totodată, o atenție deosebită componentei de acțiune timpurie a R2P, în calitate de stat contributor cu personal militar și de poliție în misiuni de pace ale ONU, care au în mandatul lor protecția civililor.

Ambasadorul Ion I. Jinga a subliniat că, inclusiv din perspectiva candidaturii României pentru un nou mandat în cadrul Consiliului Drepturilor Omului, în perioada 2023-2025, țara noastră va continua să acorde o atenție deosebită responsabilității de a proteja și prevenirii atrocităților, salutând adoptarea de către CDO, în 2020, a unei rezoluții pe această temă.

România a fost unul dintre promotorii principali, alături de alte 12 state, ai rezoluției intitulate “Responsabilitatea de a proteja și prevenirea genocidului, crimelor de război, epurării etnice și crimelor împotriva umanității”, adoptată la 18 mai a.c. de către Adunarea Generală a ONU. Rezoluția oficializează înscrierea acestei teme ca punct de sine stătător pe agenda AGONU în fiecare sesiune anuală și îl mandatează pe Secretarul-General al ONU să prezinte un raport anual pe tema R2P și prevenirea genocidului.

More Stories From News

About Asociaţia Jurnaliştilor Români de Pretutindeni