Go to ...

Mandri de parteneriatul cu Agerpres

Agentia Nationala de Presa a Romaniei

RSS Feed

18 iulie 2024

Pe 8 mai 2021: Oaspeţi de seamă la manifestarea culturală de la Cercul Militar Iaşi


Sâmbătă, 8 mai 2021. manifestarea culturală de la Cercul Militar Iași, organizată de UZPR – Filiala Iași, LSR – Filiala Iași Nord Est, Cenaclul de Literatură și Pictură „Octav Băncilă” al Cercului Militar din Dealul Copoului şi Uniunea Creatorilor Profesioniști – Sucursala Iași a adus în faţa publicului teme de dezbatere de mare importanţă, inclusiv lansări de carte şi un program artistic de zile mari.

Deşi pandemia a impus o izolare din punct de vedere medical de mai lungă durată, cultura a răzbit prin „ușile și ferestrele închise” şi nicicând nu a avut stavilă în templul culturii naționale – municipiul Iași. Cultura fără frontiere a adus în orașul de pe cele șapte coline, la această activitate, invitați din Iași, București, Bacău, Botoșani, Galați, Onești, Vaslui.

O surpriză deosebită s-a petrecut atunci când scriitorul şi jurnalistul Dan Teodorescu, Președintele LSR – Filiala Iași Nord Est şi membru UZPR, a înlesnit, prin mijloacele audio-video specifice, întâlnirea cu trei invitați de onoare: General Cosmonaut Dr. Ing. Dumitru Dorin Prunariu (care a detaliat importanţa zilei de 14 mai 2021, la 40 ani de la zborul său cosmic), poeta Veronica Rusu-Bucico, tenorul și cantautorul Oleg Herescu, ultimii doi din Republica Moldova, cei care au interpretat un inedit IMN AL IAŞULUI, compus în oraşul Bălţi, din Stânga Prutului.

Activitatea amplă a început cu Imnul României, ce reprezintă esența valorilor poporului nostru, interpretat sublim de tânăra Karla Ursu (12 ani, elevă la gimnaziu), interpretă şi de muzică populară şi care este cunoscută la nivel naţional. Emoționantă atmosferă!

Col. Grigore Radoslavescu, președinte UZPR – Filiala Iași, a susținut apoi Conferința cu tema: „9 Mai, triplă semnificație: Ziua Europei, a Independenței României și sfârșitul celui de-al doilea război mondial”. A arătat importanța fiecărui eveniment și a explicat de ce este o triplă sărbătoare.

Partea a doua a manifestării ieşene a continuat cu lansari și prezentări de carte. Autorii și creațiile lor au fost: Dan Teodorescu: LA CUMPĂNA DINTRE „20” ȘI „21” și NUME DE COD LSR -FINE; Ionel Pintilii: CULTURĂ ȘI LECTURĂ; Maria Lupu: COMOARA BLESTEMATĂ și UMBRE PE SUFLET, apoi Georgeta Ursu: SLAVĂ SFINȚILOR PĂRINŢI DE PESTE AN; Maria Panciu Bucătaru: OBSTACOLE ÎN CALEA TRUFIEI și GÂNDURI SELECTATE.
Mai mulți scriitori au prezentat cărțile autorilor și au scos în evidență necesitatea deschiderii tuturor căilor spre cultura adevărată. Fiecare carte este unică, autorul și-a impregnat în paginile sale părți din sufletul său, a strecurat picuri de lumină care să ajungă și la sufletul cititorului.

Anii 2020 și 2021 au adus schimbări majore în omenire dar și în ființa umană. Dan Teodorescu, în cărțile sale, a surprins toate evenimentele și stând LA CUMPĂNA DINTRE „20” ȘI „21” a urmărit cum Pandemia de Covid 19 scrie istorie. A așternut pe hârtie întâmplările de zi cu zi și le-a așezat sub NUME DE COD LSR – FINE, surprinzând actele de creație în toate domeniile, manifestările culturale organizate în ţară şi străinătate de LSR – Filiala Iaşi Nord Est, relațiile umane etc. Cititorul care decodează mesajul va trăi emoția împlinirii actului creator.
Dar, fără CULTURĂ ȘI LECTURĂ (autor: Ionel Pintilii), nu putem exista ca oameni, nu putem îmbrăca haina valorilor umane și nu vom putea transmite mai departe zestrea noastră culturală. Moștenire, care dacă nu e susținută şi cultivată permanent, în condiții vitrege poate deveni COMOARA BLESTEMATĂ (autor: Maria Lupu), iar tezaurul cunoașterii va fi îngropat și cine știe dacă va fi descoperit și recuperat și atunci de tristețe se vor așeza UMBRE PE SUFLET (autor: aceeaşi Maria Lupu).
Cu GÂNDURI SELECTATE (Maria Panciu-Bucătaru) vom realiza prin cunoaștere, că cel mai important este să fii OM și să ai puterea, ca prin calitățile tale, să înlături „OBSTACOLE ÎN CALEA TRUFIEI” și atunci te vei elibera și înălța. Bucuria și emoția te vor cuprinde și vei aduce „SLAVĂ SFINȚILOR PĂRINŢI DE PESTE AN” (autor: Georgeta Ursu).

Pe parcursul activității ne-au încântat artiștii: Karla Ursu – o interpretă de folclor de mare talent, Silvia Aboaice – voce caldă, melodioasă și care a răscolit sufletele și a emoționat publicul; Matei Coriciuc, licean – a interpretat la chitară melodii de o sensibilitate deosebită și a fascinat audiența; Adi Gegiuc, cunoscut interpret de muzică folk, cu chitara sa și melodii care rămân în suflet, a încheiat activitatea.

Printre participanți și vorbitori s-au mai aflat col. Benone Tiron – gazda noastră de la Cercul Militar Iași, onestenii Mariana Bendou, Vasile Rușeți și Marian Cristian Gorun, ieșenii Calistrat Robu, Alexandru Amititeloaie, Vasile Diacon, Ilie Serediuc.
Întregul eveniment a fost filmat de UZP TV – Filiala Presa culturală (stafful fiind alcătuit de jurnaliştii Adrian Suciu şi Marian Nencescu) şi va fi transmis în zilele următoare pe postul naţional Orizont TV.

Veniţi din comuna Codăeşti – judeţul Vaslui, cei doi profesori Hodaș: soţia Silvia, care a prezentat cartea doamnei Georgeta Ursu – „Slavă sfinților părinţi de peste an” şi soţul Ioan – care a adus zâmbete pe chipul tuturor cu umorul său au fost, ca de fiecare dată, la înălţimea momentului .

Felicitări organizatorilor care au demonstrat că și în vremuri de restriște se poate face cultură la un grad înalt.

Din partea LSR – FINE, operator foto-video a fost Ioan Vârlan, iar moderatorul evenimentului a fost scriitoarea Corina Matei-Gherman.

Luni, pe 10 mai, UZP – TV a continuat activitatea la Cercul Militar Iaşi, realizând interviuri şi portrete individuale cu majoritatea scriitorilor şi artiştilor prezenţi în recitalul cultural de sâmbătă.
În perioada 31 mai – 2 iunie 2021, LSR – FINE şi UZPR – Filiala Iaşi doresc să organizeze o excursie culturală pe mlaurile Dunările, în municipiul Brăila, unde vor continua lansările de carte şi vor fi vizitate şi mănăstirile din zonă.
SILVIA HODAŞ şi DAN TEODORESCUMore Stories From News

About Asociaţia Jurnaliştilor Români de Pretutindeni