Go to ...

Mandri de parteneriatul cu Agerpres

Agentia Nationala de Presa a Romaniei

RSS Feed

13 iulie 2024

ZIUA IERUSALIMULUI – O SĂRBĂTOARE NAȚIONALĂ A ISRAELULUI


Ierusalim, pictură de Marta Leopold – Indig

(YOM YERUSHALIM)

Motto: „Jerusalem of gold, and of bronze, and of light Behold I am a violin for all your songs.” (by Naomi Shemer)

 http://www.youtube.com/watch?v=72QC8EGnxTw

Luni, 10 mai 2021, Ierusalimul aniversează 54 de ani de la reunificarea sa în urma războiului de șase zile, din 1967. Anul Gregorian 2021 corespunde anului 5781 ebraic. În Israel se folosesc în prezent ambele calendare), de când Ierusalimul a fost reunificat. Este prima dată când evreii controlează întreg Ierusalimul de la distrugerea celui de-al doilea templu sfânt de către romani în anul 70 d.Hr.

Evreii nu şi-au pierdut speranţa niciodată de-a lungul istoriei îndelungate şi zbuciumate. De aceea, şi imnul naţional al statului Israel se cheamă ”Ha-Tikva”, (in ebraică, Speranţa), text care a fost scris la Iaşi (România), de poetul sionist Naftali Hertz Imber (1856-1909), adaptat după o melodie populară românească care a fost cântecul sioniştilor din România.

Între anii 1948 şi 1967 întreaga cetate (oraşul vechi) s-a aflat sub administraţie iordaniană iar evreii au fost împiedicaţi să ajungă atât la Muntele Templului cât şi la Zidul Plângerii. Pentru evreii din toată lumea, „Zidul Plângerii” este unul dintre cele mai sfinte locuri ale religiei iudaice. Ei vin aici în fiecare vineri, la ceea ce a mai rămas din patria lor străbună şi plâng distrugerea Ierusalimului, toţi cu fruntea plecată, sprijinită de zid.

Nu se poate explica în câteva fraze, de ce Ierusalimul nu poate sa fie divizat.

În timpul războiului de 6 zile din 1967, al treilea război israeliano – arab, este eliberat întregul Ierusalim (în cea de a treia zi), şi capitala statului evreu intră liberă în componenţa statului Israel. ONU forţează încetarea focului. Uniunea Sovietică rupe relaţiile cu Israelul iar ţările socialiste o urmează – cu excepţia României.

Ierusalimul este Oraşul Sfânt pentru lumea întreagă. Spiritual, aici se întâlnesc cele trei religii, în ordinea cronologică: mozaismul, creştinismul şi islamismul. Aici se întâlnesc trei continente: Asia, Europa şi Africa; Aici se întâlnesc culturile: arabă a Asiei şi cultura europeană a evreilor şi creştinilor; Aici se termină Orientul şi începe Occidentul. Aici a fost poarta de intrare a europenilor în Asia. De aici omenirea măsoară timpul, de unde începe anul 0 al erei creştine, religie îmbrăţişată de un sfert de omenire.

Aici s-a născut, a predicat, a murit şi a înviat Iisus Hristos. De Iisus se leagă speranţa creştinilor în mântuire. De aceea la Ierusalim se află cele mai multe biserici din Ţara Sfântă (Biserica Sfântului Mormânt, Biserica ortodoxă Română, Biserica Agoniei sau a Tuturor Naţiunilor ş.a.)

Ierusalimul are o vechime de peste 4000 de ani. Cu 2000 de ani înaintea erei noastre, se chema Urusalem. Evreii îi spun astăzi Yerushalaym, ceea ce în ebraică înseamnă ”Oraşul păcii”. De 3000 de ani este capitala evreilor. Aceasta a fost cu 1000 de ani înainte de apariţia creştinismului şi cu peste 1500 de ani înainte de apariţia Islamului. Cine cunoaşte istoria evreilor, cunoaste istoria Ierusalimului, o istorie plină de evenimente, de-a lungul a peste 4000 de ani.          

Ierusalimul străvechi, care azi nu se mai vede dar se găseşte peste tot, printre pietre şi ruine, pe sub pământ, a fost construit şi demolat de 6 ori, de trei ori în Antichitate şi de trei ori în Evul Mediu.

Azi, Ierusalimul, cu o suprafaţă întinsă, de 126,4 kmp (datorită reliefului muntos, situat la o altitudine de 606 – 826m), este format din oraşul vechi şi oraşul nou. Are o populaţie de 760.800 de locuitori, din care 65% evrei şi 35% arabi, cu o densitate de 5577 locuitori/kmp.

Ca obiective turistice: Platoul Moscheilor, Zidul Plângerii, Cartierele Cetăţii (în număr de patru), Via Dolorosa sau Drumul Crucii, Muntele măslinilor, Grădina Ghetsimani, care ocroteşte şi acum opt măslini roditori, martori ai faptelor din Evanghelii; Muzeul de Istorie al Ierusalimului, Muzeul Israelului şi Altarul Cărţii, Knessetul – Parlamentul israelian, Macheta Vechiului Ierusalim, Yad – Washem (Mzeul Holocaustului), Kanionul Malha – cel mai mare centru comercial din Orientul Mijlociu, ocupând 100.000 mp. s.a. Foarte multe locuri se pot vizita in Ierusalim iar spaţiul nu-mi permite să continui. Dar, vă invit la Ierusalim! N-o să regretaţi deloc!

„De te-oi uita Ierusalime, uitată să-mi fie dreapta!” (Psalmi,137.5)

LA MULŢI ANI, IERUSALIME!

Lucreţia Berzintu

More Stories From News

About Berzintu Lucretia

Jurnalistă, membră în Asociația Jurnaliștilor Români de Pretutindeni, Canada, membră în Uniunea Ziariștilor Profesioniști, România - pentru Diaspora, activistă pentru pace, autoare a trei cărți jurnalistice, cu interviuri: ”Cetățeni ai spiritului universal”, editura Anamarol, București, 2010, ”Interviuri pe trei continente”, Ed. Saga, Israel, 2017 și ,,O lume, o carte”, Ed. Saga, Israel, 2022