Go to ...

Mandri de parteneriatul cu Agerpres

Agentia Nationala de Presa a Romaniei

RSS Feed

24 aprilie 2024

Participarea Reprezentantului Permanent al României la ONU la evenimentul „Purim of Carpentras”, organizat de Forumul pentru Diplomație Culturală


Comunicat de presă

Reprezentantul Permanent al României la ONU, ambasadorul Ion I. Jinga, a participat luni, 26 aprilie a.c., la invitația Forumului pentru Diplomație Culturală (Forum for Cultural Diplomacy), la un eveniment virtual de celebrare a culturii evreiești cu tema „Purim of Carpentras”. Între participanți s-au aflat președintele American Jewish Committee, rabinul-șef din Paris, raportorul special ONU pentru libertate religioasă, reprezentanții speciali pentru combaterea antisemitismului ai UE, Germaniei, Marii Britanii, Canadei, Italiei, precum și ambasadorii la ONU din Israel, Australia, Canada, Ungaria, Letonia, Georgia, Slovacia, Mexic, Guatemala. Cu acest prilej, ambasadorul român a vorbit despre importanța culturii evreiești în țara noastră și măsurile de combatere a antisemitismului implementate de Guvernul României:

Comunitatea evreiască din România are o istorie bogată și îndelungată, precum și o contribuție remarcabilă la dezvoltarea societății românești și crearea statului român modern. Literatura, poezia, muzica și pictura românească sunt astăzi mai bogate și datorită contribuțiilor excepționale ale unor artiști evrei. O serie de progrese notabile în medicina și cercetarea medicală din România se datorează unor specialiști de renume mondial, membri ai comunității evreiești din țara noastră. Nume precum Abraham Goldfaden, Paul Celan, Mihail Sebastian, Tristan Tzara, Arthur Segal, Constantin Daniel Rosenthal, Marcel Iancu, Nicolae Cajal, Norman Manea sau Radu Lupu și-au câștigat recunoaștere internațională pentru aportul lor la patrimoniul cultural și științific al umanității.

Vorbind despre importanța cercetării și studierii Holocaustului, pentru ca astfel de tragedii să nu se mai repete vreodată, ambasadorul Jinga a evocat emoția pe care a resimțit-o atunci când a vizitat Muzeele Holocaustului din New York, Washington D.C. și Ierusalim, precum și lagărul de concentrare Majdanek, din Polonia.

A evidențiat colaborarea foarte bună dintre comunitatea evreiască din România și Guvernul României privind combaterea negării Holocaustului și a antisemitismului. A amintit rolul important jucat de țara noastră în adoptarea definiției de lucru a antisemitismului, în anul 2016 când România a deținut președinția Alianței Internaționale pentru Memoria Holocaustului (International Holocaust Remembrance Alliance – IHRA), precum și decizia recentă a prim-ministrului României de a numi un membru al Parlamentului în calitate de reprezentant special al Guvernului pentru promovarea politicilor memoriei, combaterea antisemitismului și xenofobiei.

A subliniat, totodată, angajamentul ferm al țării noastre în favoarea cooperării internaționale pentru promovarea educației, cercetării și păstrării memoriei Holocaustului, precum și pentru combaterea discursului motivat de ură, a intoleranței, xenofobiei și antisemitismului.

More Stories From News

About Asociaţia Jurnaliştilor Români de Pretutindeni