Go to ...

Mandri de parteneriatul cu Agerpres

Agentia Nationala de Presa a Romaniei

RSS Feed

20 aprilie 2024

„Prietenie … pe o … sfoară … virtuală” în perioada aprilie – iulie 2021


COMUNICAT

Biblioteca Judeţeană „George Bariţiu” Braşov anunță derularea Parteneriatului Educațional Internațional  „Prietenie … pe o … sfoară … virtuală” în perioada aprilie – iulie 2021. Aflat la cea de-a noua ediție, acțiunile parteneriatului sunt dedicate promovării literaturii pentru copii şi stimulării interesului pentru lectură a celor mici. Sunt încurajate să participe bibliotecile publice, bibliotecile școlare, organizațiile neguvernamentale, cluburile copiilor sau orice alte organizații care desfășoară activități cu copiii și susțin prioritățile parteneriatului. Tema pe care o propunem în acest an este dedicată celebrării operei lui PETRE ISPIRESCU. Organizatorii vor pune la dispoziția participanților toate informațiile necesare desfășurării activităților (conținut, fișe de lucru,materiale promoționale).

Centrul de Excelență pentru Copii și Tineret al Bibliotecii Județene „George Barițiu”  Brașov  a demarat acest parteneriat în anul 2013 pentru a celebra Ziua Internaţională a Cărţii pentru Copii și Tineret.

„Această sărbătoare a cărții a fost iniţiată în 1967, pe data de 2 aprilie, data care coincide cu ziua de naştere a celui mai îndrăgit autor de basme, Hans Christian Andersen. Anual, la nivel internațional, evenimentul este patronat de o țară membră a International Board on Books for Young People (IBBY), care decide asupra unei teme și invită un autor de prestigiu din țara gazdă să scrie un mesaj copiilor lumii, dar și un ilustrator care să realizeze un poster. Aceste mesaje şi materiale sunt folosite pentru a promova cărțile și lectura.” (http://stiri.tvr.ro/2-aprilie–ziua-internationala-a-cartilor-pentru-copii–cartile-ne-ajuta-sa-nu-ne-grabim–ne-invata-sa-observam-lucruri–ne-determina-sa-ne-asezam-pentru-o-vreme_843590.html#view)

De-a lungul celor 8 ediții, biblioteca a reușit să coaguleze în jurul acestei idei peste 200 de instituții culturale din 40 de județe și, împreună cu acestea, să stimuleze interesul pentru carte și lectură unui număr de peste 100.000 de copii.

Numele parteneriatului, Prietenie …pe o … sfoară…, a fost inspirat de activitatea practică ce însoțește atelierele de lectură. Fiecare copil participant la program realizează un desen inspirat de cartea prezentată. La sfârșitul perioadei de desfășurare, partenerii fac schimb de desene, pe care le expun la sediul bibliotecilor lor, pe o sfoară.

Dată fiind situația de anul acesta, desenele nu se vor mai trimite prin poșta, ci se vor realiza expoziții, pe sfoară, în cadrul bibliotecilor. Fiecare partener  va trimite 3 – 5 fotografii de la activităţi şi expoziţii), organizatorului, respectiv Centrului de Excelență pentru Copii și Tineret – Brașov,  în vederea realizării unei expoziții virtuale, finale.

Dorința noastră pentru acest an și pentru anii care vin este să extindem acest parteneriat în toate bibliotecile publice din România și să aducem în atenția copiilor, dar și a părinților și educatorilor, cât mai multe cărți valoroase și cât mai mulți scriitori pentru copii.

More Stories From News

About Asociaţia Jurnaliştilor Români de Pretutindeni