Go to ...

Mandri de parteneriatul cu Agerpres

Agentia Nationala de Presa a Romaniei

RSS Feed

13 iulie 2024

Participarea Reprezentantului Permanent al României la ONU, Ambasadorul Ion I. Jinga, la reuniunea deschisă a Consiliului de Securitate al ONU, în format Arria, pe tema participării femeilor la procesele de pace desfăşurate sub egida ONU


COMUNICAT

La 8 martie 2021, Reprezentantul Permanent al României la ONU, Ambasadorul Ion I. Jinga, a avut o intervenție în cadrul reuniunii deschise a Consiliului de Securitate al ONU (CS ONU), în format Arria, pe tema participării femeilor la procesele de pace desfăşurate sub egida ONU, co-organizată de către Misiunile Permanente la ONU ale Irlandei, Mexicului, Estoniei, Franței, Kenyei, Nigerului, Norvegiei, Sf. Vincenţiu și Grenadine, Tunisiei, Vietnamului, Regatului Unit al Marii Britaniei și Statelor Unite ale Americii. SUA dețin președinția Consiliului de Securitate în luna martie 2021.

În intervenţia sa, diplomatul român a arătat că, în contextul generat de pandemia de Covid-19, se constată o amplificare a violențelor și stereotipurilor de gen, care afectează eforturile menite să crească reprezentarea femeilor în procesele de decizie.

Amintind că Președintele României, E.S. Domnul Klaus Iohannis, este unul dintre cei zece șefi de stat din lume desemnați campioni ai mișcării HeForShe, o inițiativă globală creată sub egida organizației UN Women pentru promovarea egalității de gen, ambasadorul Jinga a subliniat că România se pronunţă cu fermitate pentru participarea deplină şi egală a femeilor la toate procesele de pace conduse de ONU: „România susţine inițiativa „Action for Peacekeeping” a Secretarului General, precum și Strategia ONU pentru perioada 2021-2028 privind egalitatea de gen. România a co-sponsorizat rezoluția Consiliului de Securitate privind femeile în operațiunile de menținere a păcii, adoptată în august 2020 și este unul din statele care s-a alăturat apelului Secretarului General al ONU privind eliminarea violenţei de gen în contextul pandemiei.”

A arătat că, în anul 2020, Guvernul României a adoptat Strategia Națională și Planul Național de Acțiune pentru punerea în aplicare a Rezoluției 1325 „Femeile, Pacea și Securitatea” a Consiliului de Securitate în perioada 2020-2023, iar Ministerul Apărării Naționale a fost desemnat Punct Focal Naţional pentru agenda ONU „Femeile, Pacea şi Securitatea”:

România promovează accesul egal al femeilor – personal militar și civil deopotrivă – la toate nivelurile ierarhice, atât în poziții de comandă cât și de execuție. Femeile participă în operațiuni militare și nu există restricții privind prezența acestora în misiuni de luptă, în acțiuni desfășurate în teritoriu ostil, ori în alte misiuni permanente sau temporare. Țara mea a atins deja un prag de 18% pentru femei-militar și de 22% pentru femei-polițist aflate în misiuni de menținere a păcii sub drapel ONU. Nu în ultimul rând, România a crescut numărul personalului de securitate antrenat să prevină și să răspundă violențelor sexuale și de gen în misiuni de menținere a păcii. Numeroase reprezentate ale României, în uniformă militară sau de poliție, au adus contribuţii remarcabile pe parcursul activităţii lor în misiunile de pace ONU, meritele şi profesionalismul acestora fiind reconoscute prin distincţii sau poziţii de înaltă responsabilitate în sistemul ONU.”

Ambasadorul român a amintit, totodată, că în anul 2018 România, în calitate de preşedinte al Comisiei pentru Consolidarea Păcii a ONU, a introdus pe agenda sesiunii anuale a acestui for tema „Capacitarea tinerilor și a femeilor ca agenți de consolidare a păcii și susținerea păcii în regiunea Sahel”.

Notă: Reuniunile Consiliului de Securitate în format Arria au caracter informal, putând fi convocate de oricare dintre cei 15 membri ai Consiliului de Securitate. Ele permit participarea atât a statelor care nu sunt membre CS ONU, cât a organizațiilor internaționale, organizațiilor neguvernamentale și a unor invitați individuali, pentru a discuta o anumită de tema de interes pentru Consiliul de Securitate.

More Stories From News

About Asociaţia Jurnaliştilor Români de Pretutindeni