Go to ...

Mandri de parteneriatul cu Agerpres

Agentia Nationala de Presa a Romaniei

RSS Feed

12 octombrie 2024

Mesajul doamnei Audrey Azoulay, directorul general al UNESCO, cu ocazia aniversării la data de 13 februarie 2021, a zece ani de la declararea Zilei mondiale a radioului


În timp ce sărbătorim cea de-a zecea aniversare a Zilei Mondiale a Radio-ului, anul trecut a evidențiat măsura în care radioul, acest mediu tânăr, dezvoltat acum 110 ani, rămâne esențial pentru societățile noastre contemporane. Pandemia COVID-19 ne-a amintit de valoarea sa adăugată: cu o rată de penetrare de peste 75% în țările în curs de dezvoltare, radioul rămâne cel mai accesibil mediu. De aceea a fost un instrument cheie pentru acțiunea noastră ca răspuns la criză. A contribuit la salvarea vieților, permițând transmiterea instrucțiunilor de sănătate, accesibilitatea informațiilor fiabile și combaterea discursurilor de ură.

UNESCO și-a valorificat potențialul producând mesaje audio în 56 de limbi, oferindu-le posturilor de radio din întreaga lume pentru a contracara zvonurile false. De asemenea, a permis continuitatea învățării pentru populațiile care nu puteau fi atinse decât prin astfel de mijloace.

UNESCO, împreună cu Coaliția pentru Educație Globală, a dezvoltat astfel o predare eficientă prin intermediul undelor radio. De exemplu, în Republica Democrată Congo, organizația noastră a dezvoltat și diseminat conținut educațional pentru mai mult de 4 milioane de cursanți, difuzat pe posturile de radio comunitare. Radioul rămâne astfel un mediu esențial care își demonstrează rezistența zilnic, alături de capacitatea sa de inovație.

În acest secol plin de imagini, radioul ne însoțește diminețile și serile și reflectă gândurile unei lumi care trebuie auzite pentru a fi înțelese. Odată cu crearea de posturi radio pe internet, podcast-uri, smartphone-uri și noi tehnologii, acesta înflorește cu adevărat în a doua sa tinerețe. Această zi mondială a radioului, cu tema „Lumea nouă, radio nou”, afirmă rolul central al radioului, pentru azi și mâine, deoarece, mai mult ca oricând, avem nevoie de acest mediu umanist universal, vector al libertății. Fără radio, dreptul la informație și libertatea de exprimare și, odată cu acestea, libertățile fundamentale ar fi slăbite, la fel ca diversitatea culturală, deoarece posturile de radio comunitare sunt vocile celor fără voce.

Cu ocazia acestei Zile Mondiale, UNESCO face apel la toată lumea – public, radiodifuzori și profesioniști în domeniul audiovizualului – să celebreze radioul și valorile sale și să promoveze informații fiabile ca un bun comun.

SURSA: unesco.org

More Stories From News

About Asociaţia Jurnaliştilor Români de Pretutindeni