Go to ...

Mandri de parteneriatul cu Agerpres

Agentia Nationala de Presa a Romaniei

RSS Feed

11 septembrie 2024

Intervenția Reprezentantului Permanent al României la ONU în cadrul reuniunii Comisiei Pregătitoare a celei de-a cincea Conferințe a Națiunilor Unite pentru țările cele mai puțin dezvoltate



COMUNICAT DE PRESĂ

New York, 8 februarie 2021

Reprezentantul Permanent al României la ONU, Ambasadorul Ion I. Jinga, a reiterat sprijinul României pentru țările cele mai puțin dezvoltate (Least Developed Countries – LDCs) în eforturile acestora de redresare după pandemia de COVID-19, în cadrul reuniunii Comisiei pregătitoare a celei de-a cincea Conferințe a ONU privind LDCs, desfășurată la New York, la 8 februarie 2021.

Amintind că țările cele mai puțin dezvoltate însumează o populație de 900 milioane persoane, dintre care jumătate trăiesc sub pragul sărăciei, ceea ce le face deosebit de vulnerabile la criza COVID-19, diplomatul român a arătat că: “Dacă, înainte de izbucnirea pandemiei, țările africane din categoria celor mai puțin dezvoltate înregistraseră progrese în implementarea Programului de Acțiune de la Istanbul pentru sprijinirea dezvoltării durabile a LDCs, pandemia a amplificat rata sărăciei, inegalitățile și instabilitatea poitică, a condus la prăbușirea turismului și pierderea locurilor de muncă pentru migranții provenind din aceste țări, generând scăderea semnificativă a remitențelor. Trei din patru LDSc sunt afectate de fragilitate și instabilitate, dezvoltarea lor fiind influențată negativ de conflicte recurente”.

Subliniind nevoia unei implicări sporite a comunității internaționale pentru asigurarea redresării socio-economice verzi a acestor țări și implementarea obiectivelor Agendei 2030 pentru Dezvoltare Durabilă, a evidențiat sprijinul pe care România îl acordă pentru combaterea impactului COVID-19 dincolo de frontierele sale, prin contribuția la pachetul financiar Team Europe și laPlanul global umanitar de răspuns coordonat al ONU:

În anul 2020, ca răspuns la cele mai urgente nevoi generate de pandemie la nivel global, România a redirecționat peste 70% din proiectele pe care le finanțează prin Planul Național Anual de cooperare internațională pentru dezvoltare și asistență umanitară. 54% din aceste alocări au fost pentru țări din categoria celor mai puțin dezvoltate, iar 10% pentru state insulare in curs de dezvoltare (Small Island Developing States – SIDS). Primele cinci țări partenere care au beneficiat de acest sprijin au fost Republica Democrată Congo, Tanzania, Zambia, Republica Moldova și Ucraina. Alte state cărora România le-a oferit asistență pentru dezvoltare anul trecut au fost Burkina Faso, Mali, Niger, Malawi, Uganda, Tuvalu și Haiti. România a acordat, de asemenea, contribuții voluntare Uniunii Africane și Forumului Insulelor din Pacific. Proiectele finanțate s-au concentrat pe dezvoltarea economică durabilă, guvernare, societăți inclusive și educație, urmărind să genereze investiții durabile, locuri de muncă verzi și protejarea mijloacelor de trai din țările respective.”

Conferința ONU privind LDCs va avea loc la Doha, în Qatar, în ianuarie 2022.

More Stories From News

About Asociaţia Jurnaliştilor Români de Pretutindeni