Go to ...
RSS Feed

12 decembrie 2024

In memoriam Lică Bluthal, promotor cultural România/ Israel


De Lucrețía Berzintu

În ziua de 14 ianuarie 2021 Lică Bluthal, promotor cultural prin arta scrisului și a turismului, a trecut în rândul celor drepți. La 04 aprilie 2021 ar fi împlinit 93 de ani. De-a lungul zecilor de ani Lică a încântat publicul român și israelian cu spectacole, epigrame, cronici rimate, catrene, răvașe, afișe cu amintiri, trasee turistice…

Evenimente din viața sa sunt povestite chiar de el însuși, destăinuindu-se ziaristului G. Iosub în cartea sa, ”Iașul văzut din Israel”, apărută la Editura Junimea, Iași, 2003. Carte, pentru care m-am implicat direct în realizarea sa, de la autor până la apariția editorială și mă bucur că am putut face acest lucru.

În 1942, pe când avea 14 ani și era elev la Liceul evreiesc din Iași, s-a organizat un mic ansamblu din inițiativa și sub conducerea profesorului Yona David cu scopul de a da un spectacol școlar. Alături de Lică Bluthal au participat, între alții, elevii Bițu Fălticineanu, Andrei Călărașu, Mendi Rodan – deveniți ulterior maeștri ai scenei, cinematografiei și baghetei. A urmat apoi un spectacol mai elevat, intitulat ”Parada veseliei”, pe texte scrise de Lică Bluthal în colaborare cu Radu Stănescu și fratele său, iar  scenografia era semnată de Godell.

În 1944, când Iașul ajunsese oraș de front și jumătate din populație îl părăsise, autoritățile locale, pentru a atenua atmosfera încărcată, li s-a permis să dea un spectacol în sala cinematografului Scala, subvenționat de Comunitatea evreilor și regizat de Bițu Fălticineanu. În timpul reprezentației a avut loc un bombardament aerian. Tinerii – actori –  s-au ascuns sub scenă, iar publicul a părăsit sala, fugind în adăposturile apropiate. După încetarea alarmei, au revenit cu toții, și-au reocupat locurile iar spectacolul a continuat.

După război, din pasiune pentru teatru, Lică Bluthal a scris un spectacol intitulat ”Baba Hărca la estradă”. În el a introdus și un text inedit de Topârceanu, pe care îl primise de la Otilia Cazimir. Au urmat apoi spectacolele ”Întinerește bătrânul Iași”, ”Trubadurii din Cipru” și ”Rapsodii de toamnă”, scrise în colaborare cu Radu Miron și în regia acestuia. Partea muzicală a spectacolelor a fost compusă de un profesor universitar de la Facultatea de Agronomie, dr. docent July Weissman, pasionat de muzică ușoară.

Lică Bluthal a devenit slujbaș la studioul postului de Radio Iași, unde deținea funcția de șef al secției culturale și răspundea de emisiunea de satiră și umor, având colaboratori din București: pe I. Avian, Sadi Rudeanu și Radu Stănescu.

Apoi, de la radio a fost promovat director adjunct al Teatrului Național din Iași.

Atitudinea discriminatorie față de evrei l-a determinat pe Lică Bluthal să plece în Israel.  Unul din acele exemple este o întâmplare din 1972, când, la un spectacol intitulat ”Cupidon pe portativ”, la al cărui text era co-autor, nu i s-a permis să figureze pe afiș. Întrebând de ce, responsabilul de la partid i-a răspuns cu cinism: ”Fiindcă ești evreu și mulți de-ai voștri depun acte de plecare în Israel!”. Imediat a părăsit slujba de director adjunct al Naționalului ieșean și a depus actele de plecare în Israel.

Fiind nou venit în Israel, și-a câștigat existența lucrând ca paznic la ”Colbo Shalom” (un supermagazin universal), întâi de zi, apoi – la cererea lui – de noapte, ca să poată lucra liniștit texte, căci gândul lui tot către teatru se îndrepta.

În timp ce era paznic de noapte a scris spectacolul satiric ”Până când?”, pe care el însușii l-a regizat. A urmat apoi spectacolul ”Când era bunica fată”, scris în colaborare cu I. Avian, la care au participat actorii israelieni Erika Pfeifer și Tobi Bălan și la care și-au dat concursul cunoscutele vedete Nae Roman, Bimbo Mărculescu și Olimpia Panciu. Spectacolul a fost regizat de Mihai Pascal. Au urmat spectacolele ”Hop și eu în Țara Sfântă” și ”Coana Chirița în Orientul Încurcat”, scris împreună cu Sig. Horowitz. Acest din urmă spectacol s-a jucat în 1975, în sala de la Heichal Hatarbut.

Nemulțumit de impresari fără cultură, care cereau să introducă expresii triviale, de prost gust… în plus, muncea mult dar câștiga puțin, Lică Bluthal continua să fie paznic la ”Colbo Shalom”.

Într-o  zi i-a venit o idee, să organizeze niște excursii vesele. A tipărit niște afișe mari cu titlul ”Excursie cu lăutarii după mine!” și le-a întins pe fațada  uriașei clădiri unde lucra, a tocmit niște autobuze și niște lăutari. Apoi vizita, la sfârșit de săptămână, câte un loc interesant din Israel. Pe drum, muzicanții distrau turiștii în autobuz…

O mare societate de turism, ”Melia”, văzănd că Lică Bluthal este un om cu idei, a pus ochii pe el și, până la urmă, l-a angajat. Nu după mult timp a ajuns directorul departamentului Europa. A lucrat acolo 17 ani, până când societata s-a desființat deoarece proprietarul ei a făcut o investiție proastă: a cumpărat cu un miliard de dolari studiourile ”Metrou Goldwyn Mayer”, care au dat faliment.

Imediat a fost angajat la o altă societate de turism, ”Histour”, ce aparținea Băncii ”Hapoalim” și pe care aceasta a vândut-o concernului ”Koor”. Ulterior, acest concern a lansat-o în lanțul internațional de turism ”American Travel Services”, cea mai mare și mai veche firmă din lume în acest domeniu unde Lică Bluthal a fost directorul departamentului pentru Europa de Est. Lucrând în acest domeniu Lică vizitase 74 de țări!

Ceea ce l-a impresionat foarte mult pe Lică Bluthal a fost atunci când regretatul rabin șef Moses Rosen a organizat în sala Teatrului Național din Iași comemorarea pogromului ce a avut loc în 1941 la Iași, unde el a adus cu această ocazie 1200 de israelieni originari din Iași. Un moment de mândrie: 28 de autobuze, pe care fluturau steagurile Israelului, staționau în fața Teatrului unde el, cândva, a fost director adjunct.

A consemnat, Lucreția Berzintu                                                  

More Stories From News

About Berzintu Lucretia

Jurnalistă, membră în Asociația Jurnaliștilor Români de Pretutindeni, Canada, membră în Uniunea Ziariștilor Profesioniști, România - pentru Diaspora, activistă pentru pace, autoare a trei cărți jurnalistice, cu interviuri: ”Cetățeni ai spiritului universal”, editura Anamarol, București, 2010, ”Interviuri pe trei continente”, Ed. Saga, Israel, 2017 și ,,O lume, o carte”, Ed. Saga, Israel, 2022