Go to ...

Mandri de parteneriatul cu Agerpres

Agentia Nationala de Presa a Romaniei

RSS Feed

7 octombrie 2024

Din Foișor – Jocurile sînt făcute!


Autor: Liviu Antonesei

Jocurile electorale vreau să spun, pentru că pentru crearea unei majorități guvernamentale consistente și stabile, lucru deloc ușor, urmează jocurile politice, deci consultările, negocierile, presiunile mai la suprafață sau mai directe și la vedere. Strict electoral, după numărarea a peste 95% din voturile exprimare ieri, au rămas calificate pentru jocul politic ce urmează cinci partide, aceleași în ambele camere: PSD (29,8 – CD, 30,2 – S), PNL (25,1 – CD, 25,5 – S), USR – PLUS (14,5 – CD, 15 – S), AUR (8,7 – CD, 8,8 – S) și UDMR (6 – CD, 6,2 – S). Cum vedeți, Pro România și PMP n-au intrat în nici una dintre camere, ceea ce înseamnă că vor fi procente la redistribuirea proporțională cu rezultatele obținute de partide, ba mai sînt și cîteva procente de la partidele mai mici. Iar AUR a obținut rezultate mut mai bune decît constata estimarea exit poll.

Vorbeam despre tentativa de a realiza o majoritate consistentă și stabilă cu aceste componente? Kelemn Hunor spunea ieri după alegeri, că o astfel de alianță de guvernare ar trebui să aibă în jur de 60%. Sînt de acord! Dar cum poți face asta ținînd cont de dușmăniile dintre partidele noastre, de șuvoiul de „amabilități” aruncat de președinte, care trebuie să fie mediator, asupra unora dintre ele, îndeosebi asupra PSD? De altfel, unii lideri de partide, Orban și Barna, au și anunțat că în veci nu vor guverna, discuta cu alte partide. În speță, cu PSD. În fapt, cu scorul său, PSD pare de neocolit la guvernare. Să vedem după redistribuire, dar în momentul de față scorurile PNL și USR, la care s-ar adăuga UDMR, ar da o majoritate de guvernare foarte fragilă. Un prieten, într-o discuție pe net, îmi sugera o alianță PSDPNL, USR. Statistic stăm bine, ar ieși o majoritate de peste 60%. Dar sînt două mari probleme de natură politică. Pe de o parte, ar trebui să reușești să împaci PNL cu PSD, ceea ce ar fi posibil, au mai guvernat împreună, de la guvernul Stolojan la USL și la guvernul minoritar Tăriceanu, sprijinit de PSD. Dar nici actualul guvern nu supraviețuia un an dacă PSD nu adopta un non combat, care este posibil să-l fi condus la victoria de ieri. Dar să reușești să aduci USR alături de PSD mi se pare imposibil. Ar trebui ca mediatorul să fie reîncarnarea lui De Gaule, Mitterand sau Merkel. Ceea ce, cu scuzele de rigoare, nu este și nu poate fi. Și mai este o mare problemă. O coaliție precum cea sugerată de prietenul meu, ar lăsa sarcina opoziției pe umerii a două partide etnice, unul românesc, celălalt maghiar! Se sparie gîndul! N-am discutat despre prezența AUR în vreo coaliție de guvernare din două motive – pe de o parte, chiar liderul acestui partid a declarat aseară că nu se va alia cu niciun partid, pe de alta, nu văd care dintre partidele mari s-ar alia cu o grupare extremistă.

Vor fi de redistribuit cam 10 procente rămase libere prin nedepășirea pragului electoral. E imposibil ca în urma procesului PNLUSR și UDMR să ajungă la circa 60 de procente, oricum PSD va lua partea leului. Singura soluție pentru un guvern puternic și stabil este cea sugerată de mine. Sigur, dacă politrucii chiar doresc un asemenea guvern. Mai mult, acesta ar trebui realizat repede, țara e în criză sanitară și economică, nu avem nici măcar votat un buget pentru anul viitor… Un guvern de „uniune națională” ar fi ridicol, iar forțarea unor anticipate riscantă.

PS Și ca să fiu limpede, eu nu vorbesc mai sus despre ce guvern aș vrea eu, ci despre ce s-ar putea face țînînd seama de rezultatele urioase ale alegerilor de ieri!

7 Decembrie 2020,  ora 3 a. m., în Iași

Sursa: https://antoneseiliviu.wordpress.com/2020/12/07/din-foisor-jocurile-sint-facute/

More Stories From News

About Berzintu Lucretia

Jurnalistă, membră în Asociația Jurnaliștilor Români de Pretutindeni, Canada, membră în Uniunea Ziariștilor Profesioniști, România - pentru Diaspora, activistă pentru pace, autoare a trei cărți jurnalistice, cu interviuri: ”Cetățeni ai spiritului universal”, editura Anamarol, București, 2010, ”Interviuri pe trei continente”, Ed. Saga, Israel, 2017 și ,,O lume, o carte”, Ed. Saga, Israel, 2022