Go to ...

Mandri de parteneriatul cu Agerpres

Agentia Nationala de Presa a Romaniei

RSS Feed

19 iunie 2024

În memoria inginerului ceferist Timotei Leon


La Clubul CFR Iaşi de la Râpa Galbenă, în urmă cu doi ani, a fost format un Comitet de iniţiativă de înfiinţare a Centrului muzeal al locomotivelor Iaşi, de fapt un muzeu feroviar în toată regula.

La Comitetul de iniţiativă au aderat foşti şi actuali ceferişti, salariaţi şi pensionari, de la Regionalele CFR Infrastructură şi de Călători din Iaşi, în frunte cu ing. Timotei Leon, ales preşedinte. Din acest Comitet mai fac parte ing. Gabriel Mărgineanu, ing. Petru Naslău, ing. Emil Gnatenco, ing. Dan Teodorescu, ing. Costel Gugeanu, ec. Iulian Trufanda şi prof. Paul Zamfir, ultimul fiind şi directorului clubului ceferist mai sus menţionat.

A luat fiinţă un muzeu ceferist la etajul al doilea al clădirii, la care mai mulţi oameni de bine şi-au adus contribuţia, dar în prim plan a fost mereu ing. Timotei Leon. Din păcate însă, în octombrie 2020, la doar 73 ani, ing. Timotei Leon a plecat la ceruri, noul preşedinte fiind ales în persoana ing. Petru Naslău.
Sâmbătă, pe 21 noiembrie 2020, la Clubul CFR Iaşi de la Râpa Galbenă a avut loc slujba de pomenire de 40 zile de la trecerea în eternitate a ing. Timotei Leon, dar şi a soţiei acestuia, Silvia Maria, în prezenţa fiului, prof. univ. dr. ing. Florin Leon, de la Facultatea de Automatizări şi Calculatoare din Iaşi.
Slujba de pomenire a fost oficiată de preotul Ioan Oloeru, iar cei şapte membrii ai Comitetului a avut cuvinte frumoase de rostit la adresa fostului lor preşedinte ing. Timotei Leon.

„Ne sunteţi alături pentru totdeauna!”, a mai spus prof. Paul Zamfir, în alocuţiunea sa despre activitatea şi munca neobosită a celui care a fost inginerul Timotei Leon, un om care a iubit din tot sufletul sectorul de căi ferate din Iaşi, zona Moldovei şi România.

De la Bucureşti, ing. Mircea Dorobanţu, directorul CENAFER – Muzeul Căilor Ferate din Gara de Nord a oferit familiei Leon a plachetă comemorativă „IN MEMORIAM Timofei Leon”. De menţionat că directorul Mircea Dorobanţu este şi un profesionist de marcă în construirea de machete feroviare şi face şi fotografie feroviară de înaltă calitate.

În cadrul muzeului ieşean există şi un colţ de bibliotecă, cu cele mai reprezentative cărţi şi instrucţiuni din domeniul feroviar, dar şi cu mai multe volume beletristice editate de ceferistul ing. Dan Teodorescu, care a propus ca la Iaşi, Comitetul de Iniţiativă de la clubul CFR de la Râpa Galbenă, să poarte denumirea primului preşedinte, ing. Timotei Leon.
După cum a mai declarat actualul preşedinte, ing. Petru Naslău, este foarte posibil ca în viitorul nu prea îndepărtat să existe iniţiativa de aducere a unor locomotive vechi pe liniile ferate de lângă clădirea CENAFER de la „Moara Bălaia”, care poate deveni un alt punct de atracţie, în aer liber de data aceasta, în cadrul muzeului ieşean.
Să mai menţionăm că, senatorul Vasile Toma, are o iniţiativă legislativă de înfiinţare a unui Centru muzeal al locomotivelor la Iaşi, aflată în atenţia Parlamentului României.


DAN TEODORESCU
Iaşi – 21.11.2020

More Stories From News

About Asociaţia Jurnaliştilor Români de Pretutindeni