Go to ...

Mandri de parteneriatul cu Agerpres

Agentia Nationala de Presa a Romaniei

RSS Feed

28 martie 2024

Regatul Unit şi Canada anunţă recipientul primului premiu al libertăţii presei


Comunicat

Onorabilul François-Philippe Champagne, ministrul canadian al afacerilor externe, și Dominic Raab, primul secretar de stat al Marii Britanii și secretar de stat pentru afaceri externe, Commonwealthului și dezvoltării, au anunțat astăzi câștigătorul primului premiu al libertăţii mass-mediei Canada-Regatul Unit, spre a recunoaște jurnaliștii, persoanele și organizațiile care promovează și protejează în mod activ libertatea presei.

Câștigătorul din acest an, Asociația Jurnaliștilor din Belarus, a fost ales pentru angajamentul său continuu față de etica și principiile jurnalistice și perseverența și sacrificiul de sine în fața represiunilor sporite vizate asupra presei din Belarus.

Anunțul a fost făcut împreună în cadrul Conferinței globale pentru libertatea mass-media din acest an, desfășurată pe data de 16 noiembrie 2020 și găzduită de către Canada și Botswana. Conferința se bazează pe succesul sesiunii sale inaugurale, care a avut loc la Londra, Regatul Unit, în 2019.

Participanții au discutat despre impactul COVID-19 asupra libertății mass-media, despre daunele în creştere provocate de către dezinformare asupra încrederii publicului în jurnalism și prevalența amenințărilor fizice asupra jurnaliștilor.

Înființarea Premiului pentru libertatea mass-media este o parte a eforturilor canadian-britanice de a conduce acțiuni internaționale pentru îmbunătățirea siguranței jurnaliștilor din întreaga lume.

Ministrul de externe al Regatului Unit, Dominic Raab a spus:

„Este vital ca jurnaliștii, oriunde lucrează în lume, să poată să aducă lumină asupra a ceea ce se întâmplă, fără teama de represalii, cenzuri sau pedepse. Aduc un omagiu Asociației Jurnaliștilor din Belarus pentru dedicarea lor de a raporta drepturile omului și frauda electorală în fața violenței, amenințărilor și intimidării. Munca celor care apără libertățile mass-media nu a fost niciodată mai importantă ”.

François-Philippe Champagne, ministrul canadian al afacerilor externe a spus:

„Într-o perioadă în care libertatea presei este din ce în ce mai atacată, felicităm Asociația Jurnaliștilor din Belarus pentru că luptă pentru a proteja drepturile și libertățile, viețile și mijloacele de trai ale profesioniștilor din mass-media din acea țară. Eforturile sale continue de a contracara represiunea și dezinformarea asigură că vocile jurnaliștilor și a cetățenilor sunt auzite și au importanţă atunci când contează cel mai mult. ”

Andrei Bastunets, președintele Asociației Jurnaliștilor din Belarus a spus:

„Este o mare onoare pentru Asociația Jurnaliștilor din Belarus să primească acest premiu. Considerăm acest premiu ca o apreciere înaltă a muncii colegilor noștri, care în fiecare zi acoperă cu acurateţe evenimentele din Belarus, riscându-și libertatea și sănătatea. Astăzi, jurnaliștii din Belarus trebuie să lucreze sub focuri de armă, literalmente, într-o țară pașnică. Sunt victime ale violenței poliției și sunt condamnați la arestări pe termen lung pentru munca lor. Mulțumim fiecărei voci din lume care se pronunță astăzi pentru jurnaliștii belaruşi! Acest lucru este foarte important pentru colegii noștri care rămân închiși. ”

corespondent: Ion-Marius Tatomir

More Stories From News

About Asociaţia Jurnaliştilor Români de Pretutindeni