Go to ...

Mandri de parteneriatul cu Agerpres

Agentia Nationala de Presa a Romaniei

RSS Feed

16 aprilie 2024

Declarația Reprezentantului Permanent al României la ONU din cadrul dezbaterilor generale ale Comisiei pentru dezarmare și securitate internațională (Comisia I), din cea de-a 75-a sesiune a Adunării Generale a ONU


COMUNICAT DE PRESĂ

Reprezentantul Permanent al României la ONU, ambasadorul Ion I. Jinga, a susţinut joi, 15 octombrie 2020, declarația națională din cadrul dezbaterilor generale ale Comisiei pentru dezarmare și securitate internațională (Comisia I), din cea de-a 75-a sesiune a Adunării Generale a ONU.

Reiterând importanța pe care România o acordă multilateralismului, ambasadorul român a făcut apel la intensificarea eforturilor în vederea identificării celor mai bune soluții la provocările actuale la adresa păcii și securității internaționale, în domeniul neproliferării, controlului armamentelor și dezarmării.

A precizat că, în contextul celei de-a 50-a aniversări a Tratatului privind neproliferarea armelor nucleare: „România își reafirmă cu tărie sprijinul constant în favoarea acestui tratat, ca fundament al regimului internațional global de neproliferare nucleară, dezarmare și promovare a utilizării energiei nucleare în scopuri pașnice. Universalizarea și implementarea acestui instrument multilateral reprezintă cheia pentru asigurarea păcii, securităţii și stabilității internaționale”.

Menționând contribuția directă a României în acest sens, ambasadorul Jinga a reamintit că țara noastră a fost unul dintre co-președinții Conferinței internaționale la nivel înalt privind securitatea nucleară (ICONS 2020), care a avut loc la Viena, în februarie 2020.

Subliniind angajamentul ferm al României de a contribui activ la toate eforturile menite să consolideze arhitectura internațională de securitate, a reliefat importanța pe care țara noastră o acordă și altor instrumente și inițiative esenţiale din domeniul dezarmării şi securităţii internaţionale. Între acestea, intrarea în vigoare și universalizarea Tratatului pentru Interzicerea Totală a Experienţelor Nucleare (CTBT), implementarea completă a Programului de acțiune al Națiunilor Unite privind comerțul ilicit cu arme de calibru mic și armament ușor, sistemul de garanții al Agenţiei Internaţionale pentru Energie Atomică, precum și activitatea Organizaţiei Internaţionale pentru Interzicerea Armelor Chimice.

More Stories From News

About Asociaţia Jurnaliştilor Români de Pretutindeni