Documentarul „ÎN CĂUTAREA CASTELULUI DRACULA”, proiecție în premieră mondială la Dracula Film Festival!
9 octombrie 2020
COMUNICAT
Stră-strănepotul lui Bram Stoker, Dacre Stoker, împreună cu o echipă din România și Republica Moldova, au realizat documentarul ÎN CĂUTAREA CASTELULUI DRACULA. Acest documentar se va proiecta în premieră mondială în închiderea Dracula Film Festival, duminică, 18 octombrie, în seara de decernare a premiilor festivalului horror & fantasy de la Brașov.
În anul 2012, cercetătorul olandez Hans de Roos descoperă la biblioteca muzeului Rosembach din Philadelphia SUA noi documente din care s-a inspirat Bram Stoker în a scrie cartea Dracula. Aceste documente conțin coordonatele exacte ale locației castelului fictiv descris de Bram Stoker, care se află în Masivul Călimani.
După ce intră în posesia acestor noi documente, Dacre Stoker, stră-strănepotul lui Bram Stoker, pornește o campanie de cercetare prin lume pe urmele documentelor din care s-a inspirat Bram Stoker în a scrie cartea Dracula. În ultima fază, Dacre Stoker ajunge în România, unde cu o echipă de români merge în Munții Călimani să caute locația castelului fictiv a lui Dracula.
Documentarul este o coproducție româno – moldavă – americană (Casta Films Brașov, CIO film Chișinău, Dacre Stoker) și a fost realizat de Corneliu Țepeluș (regizor, producător), Stas Ciorescu (editor, producător), Radu Oprea (producător), Liviu Bazarcă „Răzeșul” (producator) și Dacre Stoker (producător, scenarist, narator).
Atașat găsiți poze de la producția filmului din Munții Călimani.
Trailer ”ÎN CĂUTAREA CASTELULUI DRACULA”: http://s9.ro/18i2
Documentarul ÎN CĂUTAREA CASTELULUI DRACULA va fi proiectat la Centrul Cultural Reduta din Brașov, duminică, 18 octombrie, la Gala de decernare a premiilor Dracula Film Festival 2020.
Dracula Film Festival va avea loc la Brașov, la Centrul Cultural Reduta, Cinema One și Magnolia Brașov, în perioada 14-18 octombrie, 2020.
Festivalul are 4 secțiuni competiționale:
– Competiția de lungmetraj;
– Competiția de scurtmetraj internațional;
– Competiția de scurtmetraj românesc;
– Competiția Dracula Digital.
Juriul competiției de lungmetraje este format din Chris Orgelt (președinte), Aurélia Mengin și Dorian Boguță.
Chris Orgelt (Belgia) este program manager la Brussels International Fantastic Film Festival. Cu un master în Științele Comunicării, Chris Orgelt este un veteran membru al echipei de management al prestigiosului festival de filme fantasy, thriller și science-fiction de la Bruxelles, BIFFF, unul dintre cele mai importante evenimente de gen din întreaga lume, în care a fost cooptat încă din 1992.
Aurélia Mengin (Franţa) este cineastă, fondatoare și directoare a festivalului Même Pas Peur, The Reunion International Fantastic Film Festival. Aurélia este o prezență constantă ca realizatoare de scurt și lungmetraje în selecția unor festivaluri precum cel de la Cannes, Girona, Bogota sau Houston. Filmul său Fornacis, nominalizat în 2018 la Dracula Trophy la Dracula Film Festival, a câștigat ulterior nu mai puțin de 5 premii importante în Europa și ambele Americi pentru regie, imagine, montaj, interpretare și cel mai bun film.
Dorian Boguță (România) este actor și regizor. Câștigător al premiului Vlădutz Trophy la Dracula Film Festival în 2014 pentru scurtmetrajul său Kazimir, Dorian Boguţă este unul dintre cei mai populari actori (Două lozuri, Zavera, Francesca), producători (Love Building) și realizatori de film români (Urma), nominalizat și premiat în numeroase festivaluri (Namur, TIFF, Cottbus, Gopo etc). Co-fondator alături de Alexandru Papadopol și Dragoș Bucur a școlii actoriedefilm.ro.
Juriul competiției de scurtmetraje (internaționale și românești) este format din Sorina-Adina Vazelina, Paul Mureșan și Alexandru Lamba.
Sorina-Adina Vazelina (România) este o pătrime designer grafic cu ascendent în ilustrator, deținătoare de centură kaki în bandă desenată. Realizează mâzgăleli profesioniste aproape frecvent pentru Scena9 și Decât o Revistă.
Paul Mureșan (România) este un animator obsedat de animația clasică pe hârtie. În proiectele sale încearcă să vorbească necenzurat despre introspecție. În 2014, scurtmetrajul său “Pui de somn” a fost desemnat cel mai bun film românesc la Anim’est și doi ani mai târziu, la același festival, Paul a câștigat un premiu pentru animația “Mamă, tată, trebuie să vă spun ceva”.
Alexandru Lamba (România) este scriitor de SF, editor al revistei online „Galaxia 42” și fost redactor șef al revistei online „Gazeta SF”. Ca autor, a publicat printre altele premiatele romane “Sub steaua infraroșie” și “Arhitecții speranței”, precum și volumul de proză scurtă “Singurătatea singularității”. În 2016 a primit premiul de încurajare Chrysalis al European Science Fiction Society, ESFS.
Juriul competiției Dracula Digital este format din Gabriel Bălănescu (președinte), Ștefan Iancu și Anghel Damian.
Gabriel Bălănescu (România) este antropolog și fotograf. Gabriel a părăsit România imediat după căderea cortinei de fier. Viața sa și calea socială s-au dezvoltat în America de Nord și Europa, după ce a studiat antropologia și sociologia până la un nivel de doctorat și cu un MBA în marketing. Gabriel învață acum abilitățile de parenting care se împletesc cu pasiunea sa pentru fotografie și un impuls profund pentru a evolua spiritual. Este membru al juriului secțiunii Dracula Digital din 2018.
Ștefan Iancu (România) este actor. Născut pe 26 decembrie 1997, Ștefan a interpretat roluri în peste zece producții românești și străine, lungmetraje și filme de televiziune. A făcut parte din distribuția unor filme precum Kyra Kyralina de Dan Piţa, Walking with the enemy de Mark Schmidt și Amintiri din epoca de aur, proiect de Cristian Mungiu. A împărțit, la vârsta de cinci ani, platoul de filmare cu Keira Knightley şi câțiva ani mai târziu, cu Steven Seagal. În 2018, a primit Premiul Gopo pentru „Tânără speranță”, pentru rolul din Un pas în urma serafimilor. Joacă actualmente în serialul TV Vlad.
Anghel Damian (România) este actor, scenarist și regizor. A debutat ca actor în scurtmetraje, cărora le-au urmat colaborarea din serialul TV Îngeri pierduți și lungmetrajul Roxanne regizat de Vali Hotea, în care a avut un rol secundar. A fost distins cu Premiul pentru Cel mai bun actor de comedie la Gala teatrală HOP. Din 2014, a început să scrie scenarii de teatru și film, prima producție de lungmetraj după scenariul său fiind animația Călătoria fantastică a Maronei, 2019, regia Anca Damian. Din 2017 este actor al Teatrului de Comedie din București. Primul său scurtmetraj, Michelangelo, a avut premiera în 2018 la TIFF, unde a câștigat Premiul Special al Juriului. Celed este cel de-al doilea scurtmetraj regizat de el, distins cu Premiul Special al Juriului la TIFF. Din 2019, Anghel Damian este principalul scenarist al serialului pentru televiziune Vlad.
Dracula Film Festival este un proiect al Asociației Culturale Fanzin, realizat cu sprijinul Centrului Național al Cinematografiei și prezentat de TV1000.
Sponsori: Epic Drama, Brainia, Zizin Ape Minerale Naturale
Parteneri: Centrul Cultural Reduta, Cinema One, Magnolia Brașov, RATBV, Provideo
Parteneri media: Kiss Fm, Zile și Nopți, Cinemap, Bizbrasov.ro
Programul integral Dracula Film Festival este disponibil pe www.draculafilm.ro
Intrarea este gratuită la toate proiecțiile de la Centrul Cultural Reduta și Magnolia Brașov. Pentru proiecțiile de la Cinema One biletele se pot achiziționa de pe site-ul www.cinemaone.ro