Mandri de parteneriatul cu Agerpres

Agentia Nationala de Presa a Romaniei

25 aprilie 2024

România, participant cheie la misiunea HERA de apărare planetară

Romania va juca un rol esential in misiunea HERA, prima misiune de aparare planetara a Agentiei Spatiale Europene (ESA), parte a unui efort international de deviere a unui asteroid, realizat in colaborare cu NASA.

Astazi, ESA a semnat un contract in valoare de cateva milioane de euro pentru proiectarea, productia si testarea acestei misiuni ce va explora un sistem binar de asteroizi.

Romania este unul dintre partenerii cheie in consortiul caruia i-a fost acordat contractul, fiind responsabila, alaturi de Portugalia, de proiectarea unui altimetru laser, instrument ce va oferi informatii vitale pentru navigatia autonoma a misiunii. In plus, Romania va dezvolta unitatea de procesare de imagini, sistemul de conexiuni si echipamentul electronic de testare, contribuind si la sistemul de ghidare, navigatie si control (GNC).

„Misiunea HERA este un pas major in protectia planetei noastre, iar Romania va contribui decisiv la efortul global de aparare planetara”, a declarat Marius-Ioan Piso, Presedintele Agentiei Spatiale Romane (ROSA). „Prin expeditia spre un sistem binar de asteroizi, precum si devierea experimentala a traseului unuia dintre acestia si observarea atenta a rezultatului, explorarea spatiala atinge un nou jalon in istoria omenirii”, a precizat Presedintele ROSA.

Din Romania vor participa la misiune patru companii si un institut de cercetare. Astfel, GMV Innovating Solutions — Romania va realiza componenta de navigatie bazata pe procesare de imagini din sistemul de ghidare, navigatie si control (GNC) si FDIR (Fault Detection, Isolation and Recovery), destinat detectarii, izolarii si repararii erorilor. In plus, GMV este responsabila de dezvoltarea si productia echipamentului de zbor destinat procesarii de imagine — unitatea de procesare de imagini. ATOS Romania prin ATOS Convergence Creators vizeaza realizarea de sisteme de testare ale satelitului la sol si o procesare de date primara. Sonovision Romania va fi responsabila de sistemul de conexiuni. EFACEC Romania va produce si testa, atat pe partea de hardware, cat si software, un altimetru planetar (Planetary Altimeter – PALT).

Institutul National de Cercetare-Dezvoltare pentru Optoelectronica – INOE 2000 va fi implicat in realizarea altimetrului, mai exact in proiectarea acestuia, testarea functionalitatii optice a instrumentului, precum si realizarea echipamentelor de suport optic de la sol.

Presedintele ROSA, Marius-Ioan Piso, a subliniat ca „pentru Romania, aceasta misiune reprezinta un progres important in dezvoltarea capacitatii industriei nationale de participare la misiunile spatiale deep-space”.

Contractul comercial a fost semnat astazi de Franco Ongaro, Director pentru Tehnologie, Inginerie si Calitate al ESA si de Marco Fuchs, Directorul General al companiei spatiale OHB, contractor principal al consortiului HERA. Semnarea contractului a avut loc la Centrul European de Operatiuni Spatiale (ESOC) din Germania al ESA, acesta urmand sa devina si centrul de control al misiunii, la lansarea HERA in 2024.

Hera reprezinta contributia Europeana la un efort international de aparare planetara, AIDA — Asteroid Impact & Deflection Assessment — in cadrul caruia colaboreaza oameni de stiinta din Europa si Statele Unite ale Americii. Proba DART, ce urmeaza a fi lansata in luna iulie a anului 2021, va lovi cel mai mic corp din perechea de asteroizi. Misiunea Hera a ESA va fi lansata mai tarziu, pentru a investiga efectele acestui experiment la scara larga, astfel incat cunostintele dobandite sa poata fi folosite pentru a dezvolta o tehnica bine inteleasa si repetabila pentru devierea asteroizilor.

Proba spatiala HERA, ce va avea aproximativ dimensiunile unui birou, va realiza si primele demonstratii experimentale a numeroase noi tehnologii, cum ar fi sistemul de navigare automata in jurul asteroidului — asemanatoare masinilor cu pilot automat de pe Pamant — in timp ce va colecta date stiintifice importante, care ii vor ajuta pe oamenii de stiinta, precum si pe cei ce vor gandi viitoarele misiuni spatiale, sa inteleaga mai bine compozitia si structura asteroizilor.

Hera va lansa, pentru prima data in spatiul cosmic indepartat, sateliti europeni CubeSats — mini-sateliti, construiti din module de 10cm. Acestia vor studia asteroizii indeaproape si vor folosi pentru prima data o sonda radar pentru a investiga interiorul unui asteroid, instrumentul fiind o versiune imbunatatita a sistemului radar care a fost folosit de ESA in misiunea Rosetta, ce a studiat o cometa.

Urmand a fi lansata in octombrie 2024, misiunea HERA va calatori pana la sistemul binar de asteroizi din apropierea Pamantului— cunoscut sub numele de Didymos. Unul dintre corpurile ceresti, de dimensiunea unui munte cu diametrul de 780 de metri, este orbitat de o luna cam de dimensiunea Marei Piramide din Giza, avand diametrul de 160m. Aceasta a fost denumita oficial „Dimorphos”, in luna iunie 2020.

Oamenii de stiinta se asteapta ca impactul cinetic al misiunii DART asupra lui Dimorphos sa ii modifice orbita in jurul lui Didymos si sa formeze un crater extins. Acest asteroid va deveni unic in istorie, fiind primul corp ceresc ale carui orbita si caracteristici fizice au fost modificate intentionat prin interventie umana. Hera va ajunge la sistemul Didymos la finalul lui 2026, pentru a studia sistemul pentru cel putin sase luni.

Misiunea HERA va fi controlata de la Centrul European de Operatiuni Spatiale (ESOC) din Darmstadt, Germania, acolo unde se afla si noul sediu al Programului de Siguranta si Securitate Spatiala, din care face parte si Hera.

Contractul acopera realizarea completa a satelitului Hera, integrarea si testarea acestuia, inclusiv a sistemului GNC. Alte contracte, pentru cei doi sateliti CubeSat, precum si pentru tehnologia necesara, sunt deja in desfasurare.

Contractul a fost acordat unui consortiu condus de compania OHB System AG din Bremen. Dintre cele 17 State Membre ESA ce contribuie la misiunea HERA, Germaniei ii revine rolul principal. Italia, Belgia, Luxemburg, Portugalia, Cehia si Romania au de asemenea o contributie semnificativa. Pe langa acestea, la misiune isi aduc contributia si Austria, Danemarca, Franta, Ungaria, Olanda, Elvetia, Finlanda, Polonia, Irlanda si Letonia, aceasta din urma fiind stat asociat ESA.Linkuri utile:Misiunea HERA – https://www.esa.int/Safety_Security/HeraMisiunea DART – https://www.nasa.gov/planetarydefense/dartCredit imagini:Image_A_Testing_deflection: ESA–ScienceOffice.orgImage_B_Main_aspects_of_the_Hera_mission: ESA – ReMediaITAsteroid Impact Mission, AIMESA.INTHeraAsteroid Impact Mission, AIM

About Berzintu Lucretia

Jurnalistă, membră în Asociația Jurnaliștilor Români de Pretutindeni, Canada, membră în Uniunea Ziariștilor Profesioniști, România - pentru Diaspora, activistă pentru pace, autoare a trei cărți jurnalistice, cu interviuri: ”Cetățeni ai spiritului universal”, editura Anamarol, București, 2010, ”Interviuri pe trei continente”, Ed. Saga, Israel, 2017 și ,,O lume, o carte”, Ed. Saga, Israel, 2022