Go to ...

Mandri de parteneriatul cu Agerpres

Agentia Nationala de Presa a Romaniei

RSS Feed

20 iunie 2024

Scrisoarea deschisă a angajaților și artiștilor Casei de Cultură a Studenților din București


București, 20.08.2020

SCRISOARE DESCHISĂ

Domnului Ludovic Orban, Prim-ministru al Guvernului României

Doamnei Raluca Turcan, Viceprim-ministru al Guvernului României

Domnului Marian Ionuț Stroe, Ministru al Tineretului și Sportului

Doamnei Monica Anisie, Ministru al Educației și Cercetării

Domnului Bogdan Gheorghiu, Ministrul Culturii

Domnului Academician Ioan Aurel Pop, Președintele Academiei Române

Societății civile

Mass-media din România

Demersul nostru reprezintă un semnal de alarmă cu privire la funcționalitatea unei instituții care are o misiune importantă dedicată tinerilor din România.

Casa de Cultură a Studenților din București reprezintă o instituție care, prin statut, răspunde nevoilor de educație, cultură și divertisment ale studenților din București.

De aceea, această scrisoare este destinată atât ministerului care ne coordonează administrativ activitatea – Ministerul Tineretului și Sportului – cât și celor două ministere care pot susține proiectele noastre culturale și educaționale, adică Ministerul Educației și Cercetării și Ministerul Culturii.

Casa de Cultură a Studenților din București este locul în care s-a scris istorie, în care au debutat scriitori, actori, regizori care au devenit apoi nume de rezonanță națională și internațională. Aici au luat naștere proiecte care au inspirat, influențat și format generații la rând de studenți.

Prin prezenta scrisoare deschisă, facem apel la sprijinul instituțional și la opinia publică, pentru restabilirea scării de valori și a priorităților necesare pentru îndeplinirea misiunii acestei instituții, în legătură directă și cât mai strânsă cu nevoile și aspirtațiile studenților.

În această ordine de idei, vă semnalăm grave derapaje ale ”tandemului managerial” de la Casa de Cultură a Studenților din București, respectiv ale directorului Sorin Constantin Ganciu detașat (de la Direcția de Administrare a Fondului Locativ sect. 6) prin Ordinul Ministrului Tineretului și Sportului, nr. 397/12.03.2020 și directorului adjunct Dorin Adrian Coteț transferat (în urma unor conflicte de muncă, de la CCS Galați) prin Ordinul Ministrului Tineretului și Sportului nr. 535/28.04.2020.

Încă din primele zile ale preluării mandatului, în plină stare de urgență, cauzată de pandemie, noua conducere a folosit un mod autocrat de exprimare, suspiciuni, neîncredere și jigniri repetate la adresa colectivului, a celor care au depus eforturi uriașe pentru a menține linia și misiunea instituției.

Cu un limbaj trivial și un comportament ce lasă de dorit pentru o instituție de cultură, numiții domni directori au adus o atmosferă foarte încordată, tensiunile atingând cote alarmante de la o zi la alta, nemaiîntâlnite vreodată în Casa de Cultură a Studenților din București, neputându-se purta un dialog civilizat, impund decizii autocratice, discreționare, eronate și de multe ori în afara cadrului legal, afișând o atitudine conflictuală, eludând rolul principal al Casei de Cultură a Studenților.

Casa de Cultură a Studenţilor din Bucureşti urmăreşte, promovează şi asigură cadrul organizatoric necesar pentru desfăşurarea de activităţi studenţeşti în domeniile cultural–artistic, educaţiei non–formale, divertisment, alte activităţi de interes studenţesc prin intermediul unor programe, evenimente, produse şi servicii cu impact şi aplicabilitate în educaţional şi cultural, care au ca grup ţintă comunitatea studenţilor şi tinerii în general” (H/G. 801/2004).

Conducerea interimară nu a prezentat nici până în momentul de față, după mai bine de 5 luni, un plan managerial care să continue și să susțină activitatea principală a instituției. În schimb a adoptat un mod de hărțuire psihologică nemaiîntâlnită, conduită ostilă, comentarii verbale și acțiuni imorale, fapte ce contravin Legii nr. 167/7.08.2020, astfel încât unii dintre angajații CCSB și-au prezentat demisia sau au optat pentru lucrul în telemuncă ori concedii de odihnă, numai ca să nu mai fie supuși stresului indus. Recent, ca urmare a acestei stări, s-a înregistrat și un caz rarisim: o intervenție de urgență cu ambulanța, în urma unui atac de panică ce a necesitat internarea unuia dintre angajați.

Actuala conducere a afirmat în repetate rânduri că proiectele de succes ale CCSB-ului sunt învechite și îmbătrânite, fără a veni în schimb cu propuneri de proiecte care să se înscrie în misiunea instituției și în conformitate cu metodologia MTS. În urma acțiunilor, dumnealor par mai degrabă transforme CCSB din instituție de cultură într-o instituție de comandă personală.

În toată această perioadă nu s-a ținut cont de pregătirea profesională a refenților culturali ai Casei de Cultură a Studenților din București, implicați în procesul de inițiere si derulare a proiectelor culturale, cu experiență considerabilă în domeniu, respectați și apreciați de-a lungul timpului, în urma activităților și rezultatelor obținute. Referenţii nu sunt consultați în vederea realizării unor proiecte culturale (tradiționale și de anvergură), ba, din contră, acestora li se trasează atribuții ce nu țin de profesionalism și rolul funcției lor. Proiectele culturale de prestigiu au fost tratate și trimise în derizoriu. Adresele Ministerului Tineretului și Sportului (forul tutelar) privind implementarea Metodologiei pentru organizarea caselor de cultură ale studenților/proiecte proprii ale CCS-urilor, au fost aduse la cunoștiință referenților culturali cu mare întârziere, iar termenul de depunere al calendarului de acțiuni pe anul în curs, trasat de MTS tuturor caselor de cultură ale studenților nu a fost respectat, solicindu-se amânari nejustificate, ceea ce conduce la interpretări de natura parti pris-urilor.

Sunt consemnate în repetate rânduri abateri de la Regulamentul de Ordine Interioară și Metodolgia Ministerului Tineretului; au introdus noi instrumente de lucru cu adresabilitate personală, iar pentru soluționarea anumitor probleme instituționale strigente și îndeplinirea unor obligații, actuala conducere ”oferă” răspunsuri evazive și fără a avea o minimă legatură cu subiectul; emit decizii de promovare a unor angajați fară a consulta compartimentul resurse umane, cu toate că aceștia nu întrunesc condițiile în conformitate cu legislația în vigoare și stabilesc sarcini neconforme cu fișele de post; trasează sarcini în timpul concediului de odihnă. Au fost avertizări/amenințări cu desfacerea CM și scoaterea la concurs a tuturor posturilor în vederea angajării unui personal care poate să răspundă comenzilor actualei conduceri.

Una dintre măsurile abuzive, nemaiîntâlnită într-o instituție publică, este aceea de a ține încuiate ușile de la intrarea principală, respectiv cele de ieșire în caz de incendiu, fapte ce contravin legilor siguranței publice. Oare numiții domni directori nu au învățat nimic din cazul Colectiv?

Dintre inepțiile transmise prin mail de directorul detașat sunt și următoarele;

Angajații au obligația de-a păstra închise ușile de acces în instituție. În cazul în care dispar echipamente/documente/alte bunuri, în baza înregistrărilor de pe camerele video, angajatul care nu a respectat păstrarea ușilor închise, poate suporta consecințele legale nedorite”.

Orice persoană care dorește să intre în CCSB trebuie să sune la un nr. afișat sau să trimită un mail”. Între timp au fost montate și 16 camere video de supraveghere interioară, neexistând în prealabil vreo notă de informare – scopul acestui demers trebuia să fie clar comunicat angajaților, personalul nesemnând acordul cu privire la montarea acestora, ceea ce a ridicat o serie de întrebări: unde se stochează datele/imaginile video? Dacă există o încălcare a normelor legale, care este planul de acțiune? Este legal ca angajaţii CCSB să fie supravegheați video de pe un telefon mobil personal?

Deşi accesul persoanelor fizice sau juridice a fost interzis în urma procesului verbal emis de comisia CCSB de reglementare a normelor privind accesul în spaţiile interioare ale instituţiei, pe perioada de alerta (pandemie), conducerea interimară a aprobat şi permis întruniri ale unor organizaţii studenţești.

În tot acest timp, au emis notificări de evacuare din CCSB (formulate diferit) către toate formațiile artistice pe motiv de reabilitare a instituției prin CNI fără ca dosarul să fie finalizat, fapt ce a scandalizat comunitatea artiștilor, caz deja ajuns în mass-media: https://m.ziuanews.ro/stiri/artistii-de-la-casa-de-cultura-a-studentilor-din-bucuresti-protesteaza-impotriva-masurii-de-a-fi-evacuati-ilegal-de-noua-conducere-1467269

Preocuparea principală a actualei conduceri a fost construirea unui gard fără autorizație legală cu scopul de a realiza un perimetru pentru spectacole în aer liber în curtea interioara a institutiei în care se regăsește un service auto, atelier mecanic și spălătorie auto (?!?), și au în vedere construirea unei structuri metalice gen pergolă, într-un spațiu impropriu pentru astfel de evenimente, cu risc major, nefiind îndeplinite nici cele mai elementare condiții de siguranță și igienico-sanitare.

În Casa de Cultură a Studenţilor din București au activat și s-au lansat nume de rezonanță ale scenei și nu numai, din domeniul artelor teatrale și vizuale, muzicii și dansului, folclorului și educației într-o multitudine de forme, nume și personalități care coordonează în prezent diverse instituţii de cultură de importanță naţională, ori nume care au contribuit la prestigiul cultural al României, adevărați ambasadori culturali. Aici s-au dezvoltat proiecte cultural-artistice cu rezonanță istorică.

Cu toate neajunsurile din ultimul timp, s-au adăugat la impresionantul palmares al Casei de Cultură a Studenților București, recunoașteri publice și distincții ale proiectelor dedicate studenților:

  • Fotogeografica, Locul II la Gala Tineretului 2019, organizată de Ministerul Tineretului și Sportului
  • România Student Tour a promovat cu eforturi proprii considerabile inițiativa de a participa la „European Tree of the Year 2020”, unde România a obținut un onorabil loc 5, promovând valori ale patrimoniului natural și cultural, în fața unor națiuni cu potențial mult mai mare, precum Franța, Spania, Italia etc.
  • Curtea Comedianților a fost premiata la Gala Societății Civile
  • Festivalul de Teatru Studențesc ”Eugen Ionescu” reunește trupe studențești din România și Republica Moldova
  • Festivaluri naționale și internaționale de folclor.
  • Mica Săptămână de Muzică Veche
  • Festivalul studențesc de teatru de animație CONTACT
  • Stagiunile de teatru, folk, rock, …

Reiterăm, ca o completare la cele arătate,finalul manifestuluiartiștilor din Casa de Cultură a Studenților din București, pe care o considerăm caparte integrantă la prezenta scrisoare deschisă:

Artiștii nu fac politică, ei sunt doar portavocea dreptății și adevărului, iar artiști precum CRISTIAN PAȚURCĂ și MIHAI GÂTLAN – primul tânăr ucis la Revoluție sunt un astfel de exemplu. La fel ca în 1989, dacă va fi nevoie, vom face o revoluție, o Revoluție Culturală de această dată, pentru a păzi acest centru cultural de această acțiune distructivă a domnului director interimar Sorin Ganciu. Nu vom ceda acestor intimidări și vom acționa prin toate mijloacele legale pentru a împiedica măsurile directoriale abuzive!

Vă cerem ferm să nu vă folosiți de această perioadă de pandemie COVID-19 pentru a da clădirii CCSB altă destinație decât aceea a găzduirii artei, studenților și artiștilor CCSB. Multe dintre numele promovate de CCSB au ajuns între timp mari oameni de radio și televiziune pe care nu vom ezita să îi contactăm și să le aducem la cunoștință starea creată acum în CCSB de către domnul director interimar Sorin Ganciu.

Cerem demiterea actualei conducerii a CCSB! …”

***

Când i s-a propus să taie bugetul culturii din rațiuni de război, Churchil a răspuns: ”atunci noi pentru ce mai luptăm!”

Și noi vom depune toate eforturile pentru a recupera elementele de identitate culturală ale instituției și a diversifica genurile de activitate, de la teatru, rock, folk, jazz, folclor, dans, tradiții populare, arte vizuale și a redescoperi și promova valorile patrimoniului cultural și natural al României.

Prin urmare,se impune revocarea conducerii actuale până la organizarea concursului de ocupare a posturilor de Director şi Director Adjunct de la Casa de Cultură a Studenților din București, în condiţiile legii, iar până la soluţionarea situaţiei propunem asigurarea unui interimat de către personal cu expertiză în domeniu.

Considerăm că este imperios necesară, atât în plan moral, social cât și profesional, o rezolvare a situației actuale de la Casa de Cultură a Studenților din București.

Solicităm public sprijinirea acestui demers pentru salvarea Casei de Cultură a Studenților din București, instituție ce a rămas în memoria colectivă ca un adevărat

bastion de rezistență culturală”.

Semnatarii:

Loredana Apostu, consilier I

Paul Bordaș – referent I

Clara Darângă – referent IA

Todor Serghei Mihai – referent IA

Sprânceană Ștefan – subinginer I

Rădulescu Tudorel – muncitor

Susținători/colaboratori/formații artistice:

Andreea Lupașcu artist Theo Boar artist

Mihai Constantinescu artist Bebe Cezar Astur artist

Mihail Vlahopol artist Carmen Mărunțelu artist

Mugurel Ene artist Gabriel Bălașa artist

Silviu Iulian Sanda artist Robert Voicu artist

Radu Gheorghe artist Paul Ancuța artist

Dan Secrieriu artist Iustin Petrosu artist

Cătălin Petrosu artist Diana Frîncu student

Alin Andrei Bîlcă student Nicoleta Alexandra Fusea student

Andrei Dobor artist Daniel Nicolae Ionescu artist

Lora Ionescu student Diana Stoica student

Ana Maria Vladu student Marius Stoica artist

Daniela Chiriță studentt Georgiana Dumitru student

Victor Apetri artist Mircea Rusu artist

Melania-Renate Iojă student Maria Toma-Mereuță student

Marian Cosmin Avram student Ioana Chelemindra student

Silviu Bogdan Lixandroiu student Cătalin Cristea artist

Bianca Alexandra Iamandei student Dorin Andone artist

Radu George student Toni Șeiărescu artist

Victor Solomon artist Florin Cristica artist

Maria Cristica student Doru Istudor artist

Bogdan Valentin Berueucă artist Felician Sfura artist

Victor Stephaovici artist Iris Andreea Petre student

Diana Elena Petre artist Dan Iliescu artist

Vladimir Cnejevici artist Ligia Necula jurnalist

Alexandra Marinescu artist Adriana Dănilă artist

Valentina Coțofană artist Liviu Suciu fotograf

Carmen Stafie student Bogdan Dumitrescu student

Gabriel Apostol artist Leonard Dodon artist

Daniela Ruxandra Mihai artist Mădălina Apostol artist

TONI ȘEICARESCU artist Mircea Baniciu artist

More Stories From News

About Asociaţia Jurnaliştilor Români de Pretutindeni