Go to ...

Mandri de parteneriatul cu Agerpres

Agentia Nationala de Presa a Romaniei

RSS Feed

25 mai 2024

16 documentare din 11 țări în selecția finală a Festivalului de Film și Istorii Râșnov


COMUNICAT

Producători și regizori din toată lumea și-au înscris filmele documentare realizate după 1 ianuarie 2019 în secțiunea competitivă a Festivalului de Film și Istorii Râșnov (21 – 30 august 2020). Selecția finală cuprinde 16 filme din 11 țări care vor concura pentru Premiul Publicului, Premiul Juriului Profesionist și Premiul Juriului de Liceeni.

Pentru al treilea an consecutiv președintele juriului profesionist este renumitul cineast francez Pierre-Henri Deleau (actor, producător, selecţioner, director de festival) ce va fi prezent la Râșnov. Alături de el vor mai fi criticul de film Irina Margareta Nistor și Șerban Georgescu (regizor, producător, editor) câștigător a 2 premii la ediția din 2019, cu filmul „Jurnalul familiei -escu”.

De asemenea, continuăm o tradiție de succes la FFIR: juriul liceenilor. Anul acesta au fost selectați 9 liceeni din Timișoara, Brașov și București, care vor participa la ateliere tematice cu profesioniști din industria cinematografică și la alte activități educative.

Vă reamintim că tema principală a Festivalului de Film și Istorii Râșnov de anul acesta va fi Război și Pace, iar evenimentul este programat în două etape: 17 – 26 iulie şi 21 – 30 august.

Acestea sunt filmele din selecția finală:

Acasă, My Home (Radu Ciorniciuc, România 2020)

În sălbăticia Deltei Văcărești din București, nouă copii și părinții lor au locuit în armonie cu natura timp de 20 de ani. Însă odată ce parcul devine zonă protejată, aceștia sunt evacuați și forțați să se adapteze la viața marelui oraș.

Festivaluri și premii: Sundance Film Festival 2020 – Cinema Documentary Special Jury Award for Cinematography; Krakow Film Festival 2020 – The Golden Horn; DOK.fest München 2020 – Winner of the VIKTOR Main Competition (Grand Prize); Thessaloniki Documentary Film Festival 2020 – Special Jury Award; Vilnius International Film Festival 2020

Colombia In My Arms (Jenni Kivistö, Jussi Rastas, Finlanda 2020)

Documentarul redă viața lui Ernesto și a colegilor din gherilă, a fermierilor de coca sărăciți, a unui aristocrat misterios și a unui pasionat politician de dreapta, în timp ce pacea mult așteptată face primii pași în Columbia.

Festivaluri și premii: Göteborg Film Festival 2020 – Dragon Award for Best Nordic Documentary 2020; DocPoint Helsinki 2020; FIGRA 2020 – Mention Especiale; Prix Aïna Roger Esj Lille

KIM IL SUNG’s Children (Deog-Young Kim, Coreea de Sud 2019)

În urma Războiului din Coreea (1950-1953) 100.000 de copii rămân orfani; o parte sunt adoptați în Europa și Statele Unite, alții ajung în Europa de Est printr-un program de educație. Filmul spune povestea celor din care ajung în România, Cehoslovacia, Ungaria, Polonia și Bulgaria.

Lady Time (Elina Talvensaar, Finlanda 2019)

Regizoarea Elina Talvensaar se mută în locul Liisei după ce aceasta moare. Apartamentul îi rămâne cu toate obiectele sale, iar Elina întregește bucată cu bucată povestea necunoscutei cu care își împarte casa.

Festivaluri și premii: IDFA – The International Documentary Film Festival Amsterdam 2019; DocPoint Helsinki 2020 – Critics Choice Award Winner

La mort en face, le pogrom de Iași (Nellu Cohn, William Karel, Franţa 2019)

Între 28 iunie și 6 iulie 1941, aproape 15.000 de evrei au fost uciși în România în pogromul de la Iași. Ultimii martori, copii în acea vară, își amintesc masacrul.

Festivaluri și premii: Festival international du film d’histoire de Pessac 2019

Never Going Back (Janette A. López, Mexic 2019)

Acesta este un scurt capitol din viața unui copil, Explorer, care își spune povestea plecării din Honduras către Mexic alături de familia sa, în căutarea unei vieți mai bune.

Festivaluri și premii: DocsMX 2019

Nostalgia Dictaturii (Marius Barna, România 2019)

La câteva decenii de la prăbușirea regimului comunist, „dorul de dictatură” este actual și ia forma nostalgiei. Filmul caută motivațiile intime ale unui sentiment paradoxal, din unghiuri diferte și povestit cu voci multiple.

Pași pe graniță (Alecu Deleu, Republica Moldova 2019)

Filmul este un teritoriu delimitat de memoria autorului și de relația sa cu zonele familiare de frontieră. Treptat, însă, narațiunea se transformă într-o călătorie în istorie și spre ceilalți, descoperind alte experiențe omenești „frontaliere”.

Festivaluri și premii: FIFD Cronograf 2019; European Film Festival 2019; Filmmakers’ Gala Chișinău 2020

Retour à Kigali, une histoire française (Jean-Christophe Klotz, Franța 2019)

Jean-Christophe Klotz, unul dintre puținii jurnaliști francezi martori ai genocidului din Rwanda în 1994, unde revine în repetate rânduri, prezintă 25 de ani mai târziu imaginile către responsabili francezi și le interoghează indeferența de atunci.

Festivaluri și premii: Festival international du film d’histoire de Pessac 2019

Sankara’s Orphans (Géraldine Berger, Franţa 2019)

În 1986, 600 de orfani și copii din Burkina-Faso sunt trimiși în Cuba pentru a învăța o meserie cu care să își ajute propria țară. Însă asasinarea președintelui Thomas Sankara, sfârșitul Revoluței și al Războiului Rece le prescriu o soartă incertă.

Festivaluri și premii: Festival International du film d’Histoire de Pessac 2019 – Prix du Jury, Prix du Public et Prix des Lycéens; Festival International du Film d’Amiens

Serenade to the Wind (Sanela Bajric, Croaţia 2019)

Compozitorului Aldo Finzi nu i se acordă niciodată premiul câștigat La Scala din Milano; era evreu, anul 1937. După 75 de ani, Teatrul Donizetti din Bergamo prezintă, în 2012, premiera monidală a operei sale „La Serenata al Vento”.

Servitude (Renato Barbieri, Brazilia 2019)

Filmul este mărturia uneia dintre cele mai grave boli ale Braziliei: sclavia contemporană din zona Amazonului, așa cum o cunosc în prezent aboliționiștii și cei aflați în sclavie.

Festivaluri și premii: 52° Festival de Brasília do Cinema Brasileiro

Sleeping in Ruins (Horén Ghareeb, Hardi Qadir Ibrahim, Irak 2019)

Documentarul urmărește viața de zi cu zi a câtorva locuitori din Mosul, martori ai ocupării orașului de către ISIS și al războiului de eliberare de sub administrarea ISIS.

The Borovsk Effect (Julia Grebennikova, Polina Zavadskaya, Rusia 2019)

Borovsk este un oraș straniu, un loc al memoriei tuturor victimelor represiunilor politice din secolul al XIV-lea până în prezent. Vladimir Ovchinnikov, artistul „naiv” de 80 de ani, începe să transforme zidurile din oraș în adevărate memoriale.

Festivaluri și premii: ArtDocFest Latvia, Russia IDFF 2019

The Case of Johanna Langefeld (Wladek Jurkow, Gerburg Rohde-Dahl, Polonia 2019)

În 1946, fostele victime poloneze ale Johannei Langefeld, șefă de pază SS în lagărele de la Auschwitz și Ravensbrück, îi organizează acesteia evadarea din închisoare, o scapă de sentința la moarte și o ascund timp de 10 ani, ajutând-o să se întoarcă în Germania.

Festivaluri și premii: KinoDUEL International Film Festival, Russian Federation 2019; Neisse Film Festival, Germany 2019; RIFFA Regina Film Festival & Awards, Canada 2019; AegeanDocs International Film Festival, Greece 2019; Documentary Film Festival NURT, Poland 2019; Polish Film Festival in America, USA 2019; DOCK International Documentary Historical Film Festival, Bulgaria 2019; Respect Belfast Human Rights Film Festival, UK 2019; Tirana International Film Festival, Albania 2019; Minsk International Film Festival LISTAPAD, Belarus 2019; Annual Red Dock Film Festival, USA 2019; Indie Doc Pro Film Festival, Spain 2019

Vie et Destin du Livre Noir (Guillaume Ribot, Franţa 2019)

Cel de-al Doilea Război Mondial începe; în Cartea neagră scriitorii ruși documentează eradicarea evreilor în teritoriile sovietice ocupate de naziști. Filmul urmărește istoria cărții, a autorilor săi și ștergerea urmelor Holocaustului în URSS.

Festivaluri și premii: Festival International du Film d’Histoire de Montréal 2020 – FIFHM; Festival International Documentaire 2020 – FIPADOC, Biarritz (France)

Festivalul de Film și Istorii Râșnov este un eveniment certificat Europe for Festivals, Festivals for Europe și Eveniment Responsabil, organizat de Primăria Râșnov, Asociația Mioritics și Asociația Râșnov Society. FFIR are susținerea unor parteneri importanți: German Marshall Fund, ETA2U, Schneider Electric, System Plus, Friedrich Naumann Foundation for Freedom, Ambasada Suedei, Ambasada Norvegiei, British Council România, Institutul Francez din România, Estonian Film Institute.

More Stories From News

About Asociaţia Jurnaliştilor Români de Pretutindeni