Go to ...

Mandri de parteneriatul cu Agerpres

Agentia Nationala de Presa a Romaniei

RSS Feed

10 septembrie 2024

CLAUDIA MOTEA – Arta iubirii de oameni, viață, teatru și cărți


  1. Pentru persoanele care nu au avut ocazia să te cunoască, ne poți spune câteva lucruri despre tine?

Cu mult drag mi-ar plăcea să încep așa și să spun totul dintr-o răsuflare: Mă numesc Claudia Motea și mă definesc prin iubire, iubire pentru oameni, arte și viață. Ca profesie sunt actriță, am emigrant în Canada unde am căpătat și cetățenie canadiană, am locuit mai mult de 12 ani pe continentul nord -american, unde am practicat profesia mea de actriță, dar unde am început să scriu piese de teatru în limba engleză pentru a-mi crea posibilitatea și de a juca pe scena teatrului canadian.

Am fost premiată pentru jocul meu actoricesc, dar am primit recunoștință premiată și ca dramaturg , am trăit pe viu mirajul New Yorkez pe Broadway într-un turneu cu un proiect internațional Danaidele în regia lui Silviu Purcărete, am și tradus din limba engleză piese din dramaturgia contemporană americană, am vizitat până acum peste 30 de țări , în minim 15 dintre ele am jucat… Datorită Providenței acestei vieți am paticipat la cele mai prestigioase festivaluri europene de teatru: Avignon, Recklinghausen, Viena, Amsterdam, Dublin, Roma, Birmingham, Glasgow, Paris etc… Am fost amfitrioana emisiunii de teatru A fost odată, difuzată de Televiziunea publică unde am jucat aproape patruzeci de personaje…Profesia de actriță mi-a oferit și-mi oferă experiențe inedite și sunt recunoscătoare vieții pentru această binecuvântare… În acest timp al pandemiei, am conțientizat și mai mult că echilibrul și forța există în noi și că acest timp indezirabil va trece și e important cum vom ieși noi din această situație. În prezent predau cursuri de actorie online pentru copii, recent am avut o prelansare la proaspăta mea carte de poeme ÎN ZORII DIN TINE, colecție bilingvă, româno-engleză , ed. Libris Editorial la Radio România Actualități la emisiunea Michaelei Platon ”Scena și Ecranul” și pregătesc un spectacol multimedia, SHALOM, ISRAEL! în regia lui Toma Enache având ca inspirație piesa de teatru cu același nume, scrisă de mine.

  1. Care a fost momentul în care scrisul a apărut în viața ta?

Am scris de mică, reușind în școala generală să iau locul 2 pe țară la Olimpiada de limba română. Cu toate că am fost mereu încurajată de profesoara mea de limba română să îmbrățișez un profil uman la liceu, am optat spre profilul real și am absolvit renumitul Liceu de matematică-fizică ”Tudor Vladimirescu” din Tg-Jiu( acest liceu l-a absolvit și Horațiu Mălăele, fiind gorjean ca și mine) . În ultimul an de liceu am hotărât să dau la Teatru , iar această decizie irevocabilă de a deveni actriță, m-a readus la matca literelor și implicit la scris și la literatură.

  1. Cât de importantă este cercetarea pentru tine atunci când scrii o carte?

Depinde… Pentru cartea SHALOM, ISRAEL! am stat în casă timp de două săptămâni și m-am documentat non-stop despre Pogromul de la Iași și despre Holocaust. Am împletit totul printr-o iubire între o româncă și un evreu și am scris o piesă de teatru. Apoi am muncit cu obidă timp de mai bine de trei luni pentru interviurile și poemele din carte, deplasându-mă de câteva ori în Israel. Pot spune că această carte este o reușită, la începutul anului acesta a primit Premiul Cartea Anului 2019 în Tel Aviv.

În schimb , când e vorba despre poeme, le scriu fără multă pregătire, nu șlefuiesc aproape nimic, le nasc din respirări. Cred că experiența mea de viață, cultura acumulată contribuie mult la nașterea lor atât de ușor. Și au o curgere teatrală, sunt fără rimă, un suport vital de a mă exprima prin ele pe scenă ca actriță.

La traduceri e mai complicat, pentru că îți ia timp să simți cuvântul ca să-l poți traduce cum trebuie. Cartea MUCH LOVE- Decalog teatral, conține zece piese de teatru , patru piese sunt scrise de mine în limba engleză , iar celelalte aparțin unor dramaturgi nord-americani. Cartea a apărut după vreo zece ani de când am tradus prima piesă, dar a fost lăsată mult timp deoparte. Una dintre piesele traduse a intrat în repertoriul Teatrului Nottara și a avut un mare succes. Altă piesă, scrisă de mine Iubește-mă…America! în regia Maestrului AL.G. Croitoru a atins performanța a 86 de spectacole jucate aici în țară, dar și în Europa și în America.

De obicei las viața să danseze în jurul meu și când găsesc momentul oportun intru direct în tandem cu ea și scriu versuri sau teatru sau scenarii de film.

  1. Crezi că titlul este important pentru impactul cărții?

E vital! Face senzație, incită… De altfel e frate geamăn cu coperta…

  1. Spune-ne despre stilul tău de a scrie, care este diferența între stilul tău și al altor scriitori?

Permite-mi să răspund prin aceste vorbe de duh nichitiene: Nu există poeți, există doar poezie!!! Sincer, nu cred că sunt în măsură să vorbesc despre stilul meu. În teatru, ca actriță, abordez toate rolurile de dramă, comedie, tragedie și se pare că atunci când întruchipez personajul respectiv sunt de –acolo până în rărunchi…Așa sunt și când scriu…Sunt, trăiesc, respir fără un stil anume…sau ca să ne amuzăm, există un stil claudian fără stil… Este minunat să mă las ghidată de arta iubirii de oameni și cărți!

  1. Ce alte pasiuni mai ai pe lângă scris?

Fără echivoc este Teatrul! Actoria!Îmi place să joc dar să și regizez, să produc spectacole, evenimente, lansări de carte. Mă îndeletnicesc cu arta dramatică sub diferite forme, mai nou predau Actorie la aproape o sută de copii. Apoi iubesc să scriu … Să călătoresc, să întâlnesc oameni , să le cunosc obiceiurile și tradițiile…

7. Ai obiceiul zilnic de a scrie?

Am început de vreo trei luni ca aproape zilnic să mă exprim prin scris. Și iubesc scrisul de mână… dar tot eu , după aceea pun totul în computer pentru a pregăti o carte să o trimit la editură…Cred că mă exprim din ce în ce mai mult și prin scris.

  1. Unde îți pot urmări cititorii noștri activitatea și de unde pot cumpăra cărțile?

De obicei joc pe scena teatrelor din București, dar mă bucur să fiu prezentă și pe scena teatrului românesc din provincie. Recent am avut o premieră teatrală la Bacău, la Teatrul Bacovia cu piesa America de-Acasă de Mircea M. Ionescu, regia Geirun Tino(din Viena), de mai multe ori am mers și la Teatrul Maria Filotti din Brăila unde am prezentat recenta piesă De trei ori femeie , scrisă de Aldo Nicolaj, în regia lui Lucian Sabados. Totodată merg în turnee în străinătate ( Elveția, Italia, Olanda) având o strânsă colaborare cu Diaspora din Europa și America, susținută și de faptul că am cetățenie româno-canadiană și mi-am făcut un drum frumos peste hotare. Record de spectatori am avut cu one woman show ul Pușlamaua de la etajul 13 de Mircea M. Ionescu care s-a bucurat de un mare succes în fața a 5000 de oameni la Teatrul Atlantico din Roma , iar Recitalul extraordinar Preludii în Cetatea Soarelui , produs de Asociația Culturală Libris care a debutat la Târgul de Carte și Muzică Libris Brașov a încântat inimile spectatorilor româno-americani din Los Angeles.

Toate cărțile mele : Preludii în Cetatea Soarelui, SHALOM,ISRAEL!, MUCH LOVE-Decalog Teatral, În zorii din tine , cât și CD-ul cu poezie și jazz Te-ai gândit vreodată? sunt editate de Libris Editorial și se găsesc în rețelele de librării din țară, ( Diverta, Cărturești), dar se pot comanda atât din țară cât și din străinătate prin librăria online www.libris.ro , mie revenindu-mi bucuria și onoarea totodată de a fi reprezentantă Libris Editorial la evenimentele de promovare și lansare a cărților în București.

  1. Ce proiecte noi aveți?

În această perioadă dau bice cailor pentru a finaliza noau mea carte de poeme CARUSELUL FERICIRII, un titlu ce luptă cu înverșunare pentru lumină și pentru partea cea mai pozitivă a vieții în cadrul epidemic al acestor zile… Totodată spectacolul multimedia SHALOM,ISRAEL! în regia lui Toma Enache a fost acceptat la un festival-concurs de teatru vienez și ne pregătim pentru acest prim eveniment ce va avea, cu siguranță un mesaj artistic de excepție. Toate proiectele mele artistice intră într-o împletire artistiă de suflet și cu toate cursurile de actorie online pe care le predau la un număr important de copii de la Centrul Cultural Mihai Eminescu.

  1. Câteva cuvinte pentru cititori …

Vă doresc multă sănătate și o reverență inimoasă alături de aceste versuri pe care le semnez și prin care vă zâmbesc :

Dorința mi-e gata,

iar cuvintele inimii

cântă în palmele mele

și-și iau zborul ușor,ușor,

spre o binecuvântare divină…

Da, iubirea vindecă!

Totul va fi bine pentru noi toți!

More Stories From News

About Asociaţia Jurnaliştilor Români de Pretutindeni