Go to ...

Mandri de parteneriatul cu Agerpres

Agentia Nationala de Presa a Romaniei

RSS Feed

21 iunie 2024

Institutul de Matematică „Simion Stoilow“ al Academiei Române a primit vizita ministrului Fondurilor Europene


27mai 2020

Comunicat de presă

Luni, 25 mai 2020, Institutul de Matematică „Simion Stoilow“ al Academiei Române a primit vizita ministrului Fondurilor Europene, dl. Marcel Ioan Boloș.

Ministrul Fondurilor Europene a purtat discuții cu prof. dr. Lucian Beznea, directorul institutului, și cu un grup de cercetători între care s-au aflat Vasile Brînzănescu, Dan Timotin, Cezar Joița, Cristodor Ionescu, Ionel Popescu. Profesorul Marius Leordeanu a prezentat progresele înregistrate de Institutul de Matematică „Simion Stoilow“ al Academiei Române în domeniul Computer Vision, una dintre cele mai noi și importante direcții de cercetare în Inteligența Artificială și Robotică.

Conducerea Institutului și colectivul de cercetători au pus accent asupra necesității înțelegerii nevoilor de finanțare ale domeniului matematică-informatică, prezentând contribuțiile pe care cercetarea aplicată le are în dezvoltarea tehnologică și industrială.

Discuțiile au relevat disponibilitatea ministrului Fondurilor Europene de a se implica în vederea obținerii de resurse pentru domeniul matematică-informatică și au vizat posibilitatea finanțării proiectelor de cercetare din domeniul Inteligenței Artificiale și matematicii-informaticii, cu deosebire în domeniul Computer Vision. Acestea se vor concretiza în aplicații software și modele de cercetare ce vor putea fi transferate în piață: drone inteligente, roboți autonomi, autoturisme autonome, inteligență artificială în medicină.  

Institutul de Matematică „Simion Stoilow“, fondat în 1949, este institut de excelență al Academiei Române și unul dintre cele mai semnificative centre de cercetare din matematica românească. Pe parcursul celor peste 70 de ani de activitate, în cadrul institutului au lucrat cei mai cunoscuți matematicieni români, majoritatea cadre didactice în învățământul superior, care au contribuit la dezvoltarea școlii de matematică din România și au format zeci de generații de specialiști. În martie 2000, Institutul „Simion Stoilow“ a fost desemnat centru european de excelență, în urma apelului de propuneri lansat de al Cincilea Programul-Cadru al Comisiei Europene. Din anul 2017 institutul găzduiește un Centru Francofon de Matematică, finanțat de Agence Universitaire de la Francophonie.

Biroul de comunicare al Academiei Române

More Stories From News

About Asociaţia Jurnaliştilor Români de Pretutindeni