Intervenția ambasadorului Ion I. Jinga, Reprezentant Permanent al României la ONU, în reuniunea informală a Consiliului de Securitate pe tema „Stabilității Cibernetice, Prevenirii Conflictelor și Consolidării Capacităților”
23 mai 2020
COMUNICAT DE PRESĂ
22 mai 2020
Ambasadorul Ion I. Jinga, Reprezentantul Permanent al României la Organizația Națiunilor Unite, a susținut o intervenție în cadrul reuniunii informale a Consiliului de Securitate pe tema „Stabilității Cibernetice, Prevenirii Conflictelor și Consolidării Capacităților”, organizată la 22 mai 2020 în format videoconferință.
Diplomatul român a subliniat că „Spațiul cibernetic nu reprezintă o lume nouă, ci o extensie a lumii reale. Nu crează actori, ci permite actorilor existenți noi forme de interacțiune. Majoritatea riscurilor asociate spațiului cibernetic nu țin de caracteristicile acestui spațiu, ci de conduita actorilor în interiorul său”, remarcând, de asemenea, că importanța spațiului cibernetic în contextul securității internaționale este relevată inclusiv de faptul că această dezbatere este posibilă doar prin utilizarea noilor tehnologii de informații și telecomunicații (information and telecomunication technologies – ICTs), care permit continuarea activității Organizației Națiunilor Unite, în condițiile pandemiei de Covid 19. În actualul sistem de relații internaționale, stabilitatea cibernetică, prevenirea conflictelor și consolidarea capacităților pot fi realizate doar prin susținerea ordinii internaționale bazate pe reguli, fundamentată pe Carta ONU și consolidarea multilateralismului.
Ambasadorul României la ONU a reamintit că setul de norme și recomandări agreate prin consens în rapoartele Grupului de Experți ONU pe tema Tehnologiilor de Informații și Telecomunicații în Contextul Securității Internaționale, andosate de Adunarea Generală ONU, stabilește parametrii concreți ai conduitei responsabile a statelor în spațiul cibernetic. Consolidarea acestor parametri constituie unul dintre obiectivele schimburilor de bune-practici și activității României la nivel regional, sub-regional, bilateral și național.
În context, a reliefat activitatea României în domeniul securității cibernetice în cadrul OSCE și al Forumului Global privind Expertiza Cibernetică, evidențiind rolul țării noastre în promovarea și implementarea identificării și remedierii vulnerabilităților în domeniul ICT și a măsurilor conexe de consolidare a încrederii.
Totodată, ambasadorul Ion I. Jinga a subliniat implicarea activă a României în eforturile de consolidare a securității cibernetice la nivelul Uniunii Europene, prin agrearea concluziilor Consiliului UE privind capacitățile de securitate cibernetică, stabilirea pașilor de urmat pentru asigurarea securității rețelelor 5G, consolidarea setului de măsuri Cyber Diplomacy Toolbox și adoptarea regimului european de măsuri restrictive de descurajare și răspuns la acțiuni cibernetice ofensive (EU Cyber Sanctions Regime).
Arătând că România se află, în prezent, în poziția privilegiată de a participa la lucrările ambelor formate ONU dedicate negocierii formulelor de consolidare a parametrilor conduitei responsabile a statelor în spațiul cibernetic (Grupul de Experți Guvernamentali ONU privind consolidarea comportamentului responsabil al statelor în spațiul cibernetic în contextul securității internaționale, respectiv Grupul de Lucru Deschis al ONU pe tema evoluțiilor în domeniul ICT în contextul securității internaționale), ambasadorul României la ONU a precizat: „Abordarea corectă este bazată nu pe tehnologie, ci pe comportamentul nostru responsabil în folosirea ei. Comportamentul responsabil al statelor în spațiul cibernetic ține în primul rând de respectarea normelor dreptului internațional și a valorilor democratice. Dezvoltarea unui spațiu cibernetic global, deschis și sigur, în care drepturile și libertățile fundamentale ale omului și domnia legii se aplică pe deplin, este esențială pentru bunăstarea și prosperitatea societăților noastre, iar discutarea problematicii securității cibernetice în Consiliul de Securitate ONU constituie o componentă importantă a acestui proces”.