Go to ...

Mandri de parteneriatul cu Agerpres

Agentia Nationala de Presa a Romaniei

RSS Feed

28 martie 2024

„ Răspunsul Grupului pentru Mediu Curat în contextul condamnării României de către Curtea de Justiție a Uniunii Europene (CJUE) pentru aerul poluat din Capitală


30 aprilie 2020, București, Grupul pentru Mediu Curat

Comunicat de presă:

România a fost condamnată, astăzi, pentru poluarea din București, de către Curtea de Justiție a Uniunii Europene (CJUE). Decizia vine după ce Comisia Europeană a dat în judecată țara noastră pentru neîndeplinirea obligațiilor privind calitatea aerului înconjurător, pentru depășirea sistematică a valorilor limită pentru microparticule (PM10), în Capitala României. Menționăm că, dacă România nu se conformează, CE poate retrimite cazul la CJUE și pot cere sancțiuni (forfetare sau plăți zilnice).

Ca urmare a acestei decizii, reiterăm cererile noastre din petiția „Avem dreptul la aer curat!”, fiind convinși mai mult ca oricând de actualitatea acestora.

Noi, Grupul pentru Mediu Curat, semnatari ai acestei petiții, cerem Guvernului României și instituțiilor abilitate implementarea următoarelor măsuri în perioada pandemiei Covid-19:

1. Oprirea arderilor de orice tip a deșeurilor medicale sau non-medicale, în zonele locuite sau în apropierea zonelor locuite, în toate situațiile în care emisiile rezultate depășesc parametrii agreați de Ministerul Mediului.

2. Investigarea tuturor infracțiunilor ce privesc arderea necontrolată și ilegală de deșeuri care au avut loc în ultimele săptămâni și sancționarea instituțiilor responsabile pentru lipsa de intervenție, precum și publicarea rezultatelor pe site-ul oficial al MMAP.

3. Interzicerea importului de deșeuri cu orice scop pe perioada pandemiei COVID 19.

4. Urgentarea achizițiilor de echipamente de monitorizare a dioxinelor, furanilor și bifenililor policlorurați (PCB) și punerea lor în operațiune, implementând publicarea măsurătorilor la zi pe site-ul Ministerului Mediului.

5. Intervenția Gărzii Naționale de Mediu la orice oră în care se semnalează o potențială infracțiune de mediu inclusiv flagrant.

6. Alinierea la nivel european a sancțiunilor și a taxelor practicate pentru depozitarea si incinerarea deșeurilor municipale și asimilabile.

În contextul apariției mai multor studii care dovedesc că un aer poluat crește incidența cazurilor și complicațiilor COVID-19, solicităm implementarea urgentă a măsurilor menționate mai sus. Studii recente publicate de către Organizația Mondială a Sănătății și Harvard University arată că o creștere de doar 1µg/m3 de PM2,5 este asociată cu o rată de mortalitate de 15% a celor infectați cu SARS COV2. Conform raportului 10/2019 al Agenției Europene de Mediu, în România, peste un milion de persoane suferă de afecțiuni ale sistemului respirator, în timp ce anual 26.490 de persoane mor prematur din cauze asociate aerului poluat.

În baza informațiilor oferite de ultimele studii în domeniu, care demonstrează o rată mai mare de incidență si mortalitate COVID-19, am reușit să ne organizăm într-o ligă anti-poluare, primul demers al peste 38 de asociații și peste 65 de activiști în domeniu fiind petiția: „Avem dreptul la aer curat!”:https://mediucurat.ro/

Cu ocazia acestui demers sunt invitate toate asociațiile și persoanele particulare să se alăture semnatarilor acestei petiții prin mail la: anca.dimulescu@cultopedia.com. ”

Grupul Informal Pentru Mediu Curat

More Stories From News

About Asociaţia Jurnaliştilor Români de Pretutindeni