Go to ...

Mandri de parteneriatul cu Agerpres

Agentia Nationala de Presa a Romaniei

RSS Feed

25 aprilie 2024

Steaua ,,Moldoveanu” si exoplaneta ,,Negoiu” — Romania si peste alte 100 tari au selectat numele unor sisteme exoplanetare pentru a sarbatori centenarul Uniunii Astronomice Internationale


Comunicat de presa  22 ianuarie 2020

La finalul anului  2019, numele a peste 110 sisteme de exoplanete si stele gazda alese in campania ,,IAU100 NameExoWorlds” au fost anuntate in cadrul unei conferinte de presa din Paris (Franta). In 2019, cu ocazia aniversarii a 100 de ani de la infiintarea Uniunii Astronomice Internationale (UAI), 112 tari, printre care si Romania, au organizat campanii nationale care au implicat peste 780 000 de persoane din intreaga lume, in propunerea si selectia unui nume pentru o exoplaneta si stea gazda alocate tarii lor.

Proiectul ,,IAU100 NameExoWorlds” s-a bucurat de o participare masiva la nivel international, deoarece in fiecare tara publicul a fructificat aceasta ocazie de a sugera nume semnificative, creative si unice pentru sistemul exoplanetar atribuit tarii sale. Aceasta este a doua oara in istorie cand a fost organizata o campanie oficiala UAI pentru a da nume stelelor si exoplanetelor. In total, au fost primite 360 000 de propuneri de nume din peste 110 tari. Comitetul national din fiecare tara si-a redus propunerile la o lista scurta de nume candidate, care au fost prezentate publicului pentru a le vota. 420 000 de persoane din intreaga lume au votat pentru candidatii lor preferati. Acest proiect va avea un impact pe termen lung, deoarece numele castigatoare vor fi utilizate in paralel cu nomenclatura stiintifica existenta si vor fi creditate persoanei, grupului sau institutiei care le-a sugerat.

Proiectul global ,,IAU100 NameExoWorlds” a fost conceput pentru constientizarea locului nostru in Univers si pentru a reflecta la modul in care Pamantul ar putea fi perceput de o civilizatie de pe alta planeta. Intrucat UAI este autoritatea responsabila cu atribuirea de nume oficiale corpurilor ceresti, sarbatoarea aniversarii centenarului UAI din 2019 a fost pretextul pentru a oferi fiecarei tari sansa de a numi un singur sistem planetar, cuprinzand o exoplaneta si steaua sa gazda.

Romania, in calitatea sa de membru fondator al UAI, s-a alaturat acestui proiect global. Astfel, romanii au fost invitati in perioada 5 august – 5 octombrie 2019 sa propuna nume pentru sistemul exoplanetar XO-1 care i-a fost alocat pentru denumire. Acest sistem este format din steaua XO-1 si planeta sa XO-1 b, si se afla la o distanta de 536 de ani lumina, in constelatia Corona Borealis (Coroana Boreala). Steaua este asemanatoare Soarelui nostru, atat in ceea ce priveste culoarea sa galbena (data de temperatura de la suprafata), cat si a dimensiunii, masei sau luminozitatii totale. In ciuda acestor asemanari fizice, steaua XO-1 este de peste patru ori mai tanara decat Soarele nostru, avand doar un miliard de ani.

Planeta XO-1 b este singura planeta cunoscuta azi care orbiteaza steaua XO-1. A fost descoperita in anul 2006 de catre o echipa de astronomi amatori si profesionisti, condusa de Peter R. McCullough. Un an pe planeta XO-1 b dureaza aproape cat patru zile pe Pamant (3,94), iar raza medie a planetei este de 1,21 ori mai mare decat cea a lui Jupiter. Observatiile spectroscopice au pus in evidenta pentru planeta XO-1 b o atmosfera bogata in H2/He, care contine apa, compusi ai azotului NH3 si HCN, precum si petece de nori.

In perioada mentionata mai sus, au fost propuse peste 180 de nume pentru sistemul exoplanetar XO-1. Dintre acestea, Comitetul National a intocmit o lista scurta de 12 propuneri de nume (aceasta lista se gaseste la aici) care au fost supuse votului public in perioada 16 octombrie – 3 noiembrie 2019. Perechea de nume care a iesit castigatoare este: ,,Moldoveanu” pentru stea si ,,Negoiu” pentru exoplaneta si a venit din partea domnului Tudor Ioan Catalin.

Membrii Comitetului National pentru campania „IAU100 NameExoWorlds” sunt: 

·     Dumitru Pricopi, NOC. Institutul Astronomic, Academia Romana (Presedinte) 

·     Mirel Bîrlan, Institutul Astronomic, Academia Romana, Presedintele Comitetului National Roman de Astronomie 

·     Magda Stavinschi, Institutul Astronomic, Academia Romana 

·     Erika Suhay, Comitetul National Roman de Astronomie 

·     Elisabeta Naghi, Ministerul Educatiei Nationale 

·     Cristina Blaga, Universitatea Babes-Bolyai, Cluj-Napoca, Romania 

·     Marian Doru Șuran, Comitetul National Roman de Astronomie 

·     Marian Naiman, Presedintele Astroclubului Bucuresti 

·     Valentin Grigore, Presedintele Societatii Astronomice Romane de Meteori 

·     Cătălin Beldea, Editor pentru Astronomie la Revista „Stiinta si Tehnica”

Mai multe informatii privind campania ,,IAU100 NameExoWorlds” din tara noastra se gasesc la urmatoarea adresa.

Informatii suplimentare

UAI este organizatia astronomica internationala care reuneste peste 13 500 de astronomi profesionisti din peste 100 de tari din intreaga lume. Misiunea sa este de a promova si salvgarda astronomia in toate aspectele sale, inclusiv cercetarea, comunicarea, educatia si dezvoltarea, prin cooperare internationala. UAI serveste, de asemenea, ca autoritate recunoscuta international pentru atribuirea de nume atat corpurilor ceresti, cat si formelor de relief de pe suprafata acestora. Fondata in 1919, UAI este cel mai mare organism profesional din lume pentru astronomi.

Linkuri

·       IAU NameExoWorlds

·       What is an Exoplanet?

·       NASA Exoplanet Archive

More Stories From News

About Asociaţia Jurnaliştilor Români de Pretutindeni