Go to ...

Mandri de parteneriatul cu Agerpres

Agentia Nationala de Presa a Romaniei

RSS Feed

28 martie 2024

Concert de Colinde la Wiener Neustadt


COMUNICAT

Corala Memorial din Timișoara vine din nou în mijlocul comunității noastre din Wiener Neustadt pentru a ne încânta cu un recital de colinde românești.
Prof. Alexandru Crețescu, dirijorul acestui grup minunat de interpreți a pregătit un repertoriu bogat care să ne aducă bucurie și vestirea Sfintelor Sărbători ale Nașterii Mântuitorului. Așadar vă invităm cu drag să luați parte la acest concert, care va avea loc în Capela Sfânta Ecaterina din incinta Protopopiatului Romano Catolic din Wiener Neustadt, vizavi de Dom, joi 19 decembrie 2019, începând cu ora 18:00.
Intrarea este prin donație liberă!

Adresa:
Domplatz 1,
2700 Wiener Neustadt
Info:
06643419664

Vă așteptăm cu drag!

Despre noi

Corala MEMORIAL Timișoara născută din bucuria primordială de a cânta și pentru a mulţumi lui Dumnezeu pentru harul primit.

ÎNCEPUTURI
Istoria Coralei MEMORIAL se scrie din anul 2003, când, la 1 noiembrie, a luat fiinţă din iubire pentru muzica corală, din bucuria de a cânta împreună cu unii oameni pentru oameni. Primele concerte:
17 Decembrie 2003 la Domul Romano Catolic din Timişoara și 26 Decembrie 2003 Episcopia Ortodoxă Română din Vârşeţ. Membrii fondatori: Alexandru Creţescu, Paula Antal, Luminiţa Liubimirescu, Roxana Sipca, Magdolna Rabatin, Olimpia Guiu, Adela Dan, Jeanne Creţescu, Teofil Liubimirescu, Dani Haias, Benjamin Szucs, Ciprian Curescu. De-a lungul celor 16 ani de existenţă Corala MEMORIAL a fost un proiect dinamic, ongoing, care a primit cu bucurie corişti de toate vârstele, talentaţi, profesionişti și amatori. Unii au rămas, alţii şi-au luat zborul spre proiecte muzicale măreţe în România sau în lumea largă. Ne reântâlnim cu bucurie şi ne reamintim de vremurile frumoase petrecute împreună și recunoaştem toţi, fără excepţie, că viaţa noastră este bogată, datorită experimentului muzical MEMORIAL. Muzica corală ne-a dat şansa ca, în această viaţă, să ne vibreze inimile la unison.

DIRIJOR
Recitaluri și concerte Conducerea muzicală este asigurată de la început şi până în prezent de prof. Alexandru Creţescu, absolvent al Conservatorului din Timişoara, clasa chitara clasică, în prezent profesor de chitară clasică la Colegiul de Arta Ion Vidu Timişoara, artist instrumentist şi totodată dirijor al corului. În 2006 a obţinut premiul juriului pentru cel mai bun dirijor la Festivalul Internațional de la Praga.
Suita concertelor de Paşti şi Crăciun susţinute în Bisericile din Timişoara a devenit o tradiţie. În fiecare an, la 17 decembrie, dedicăm memoriei martirilor Revoluţiei din decembrie 1989, concertul de la Domul Romano Catolic. Sunt câteva locuri în ţara unde revenim cu plăcere ori de câte ori avem ocazia: Brasov, Sibiu și din 2008, adaugăm pe listă Arad și Caransebeș. Corala MEMORIAL a participat la diverse manifestări organizate de Casa de Cultură a municipiului Timişoara, de Primăria Timişoara şi Consiliul Local Timişoara, Directia Judeţeană de Cultura Timiş, concerte pentru strângere de fonduri în scopuri caritabile. În 2005 apare primul nostru CD. Din anul 2006 cartea noastră de vizită se îmbogăţeşte cu primele participări la festivaluri și concursuri internaţionale dar şi cu primele medalii.
Începând cu anul 2011 am plecat să colindăm prin Europa, ajungând deseori în Serbia, Ungaria, Austria şi Germania. A devenit o traditie, ca într-o formulă ce este drept restrânsă, de 7 sau 8 corişti, să petrecem Sărbatoarea Naşterii Domnului în zona Heidelberg – Mannheim – Frankfurt, mulţumită d.lui prof. Josif Herlo, neobosit animator și organizator de evenimente pentru comunităţile de români din aceasta zonă.

FESTIVALURI
Sunt demne de menţionat participările noastre la festivaluri de muzică corală: Festivalul de muzică sacră organizat de Filarmonica din Timişoara (2004, 2005 și 2006) Internationales Adventsingen, Viena 2004 Festivalul Internațional “Mundi Cantant” – Olomouc, Cehia 2006 Festivalul Internațional al Cântecului de Advent şi Crăciun – Praga 2006 Festivalul de muzică religioasă Bucureşti, Patriarhia Română, decembrie 2007 World Choir Games – Graz 2008

PREMII
Istoria Coralei MEMORIAL se împarte în două etape: înainte şi după câştigarea primei medalii internationale, in iunie 2006, la Festivalul Internațional “Mundi Cantant” – Olomouc, Cehia: medalia de argint la categoria folclor, un titlu care ne confirmă, ne incurajează şi ne responsabilizează. În același an, 2006, două distincții noi: medalia de argint la Festivalul Internațional al Cântecului de Advent şi Crăciun de la Praga şi premiul special al juriului pentru conducere muzicală, acordat dirijorului Alexandru Creţescu.
Din 2006 Corala MEMORIAL este membră a Asociatiei Nationale Corale din România.
Mulțumiri tuturor celor care ne susţin şi ne încurajează în proiectele noastre:
Casa de Cultură a municipiului Timişoara, prof. Pavel Dehelean, Direcţia Judeţeană de Cultură Timiş, prof. Ciprian Cipu, Asociaţia “Memorialul Revoluției din Decembrie 1989” dr. Traian Orban, Mitropolia Banatului, Episcopia Româno-Catolică, Vicariat Greco Catolic Timișoara, Primăria Timişoara, Consiliul Local Timişoara Iulius Mall, Alcatel România, Romics srl, Ambalajul Metalic sa, Prompt sa, Fornetti srl, Siemens VDO srl , Banusport srl, Club Soroptimist Int.l Timişoara, ING Asigurări Mass media: Radio Timişoara, Renaşterea Bănăţeană, Agenda, Radio West City Radio, Ziua de Vest, Şapte seri, Asociația pentru Literatură Muzică și Cultură “A.I Cuza” – Heidelberg – prof Josif Herlo

More Stories From News

About Asociaţia Jurnaliştilor Români de Pretutindeni