Go to ...

Mandri de parteneriatul cu Agerpres

Agentia Nationala de Presa a Romaniei

RSS Feed

10 octombrie 2024

Reprezentantul Permanent al României la ONU a susţinut o intervenţie în cadrul reuniunii comune a Consiliului Economic şi Social şi Comisiei pentru Consolidarea Păcii privind impactul transhumanţei transfrontaliere asupra păcii şi dezvoltării durabile în Africa de Vest şi regiunea Sahel


COMUNICAT DE PRESĂ

Reprezentantul Permanent al României la ONU, ambasadorul Ion I. Jinga, a susținut marţi, 3 decembrie 2019, o intervenție în cadrul reuniunii comune anuale a Consiliului Economic şi Social (ECOSOC) şi Comisiei pentru Consolidarea Păcii (CCP) privind impactul transhumanţei transfrontaliere asupra păcii şi dezvoltării durabile în Africa de Vest şi regiunea Sahel.

Arătând că tema legăturilor dintre schimbările climatice şi consolidarea păcii în regiunea Sahel s-a aflat și pe agenda preşedinţiei române a Comisiei pentru Consolidarea Păcii, în anul 2018, Reprezentantul Permanent al României la ONU a exprimat îngrijorarea cu privire la deteriorarea relaţiilor dintre comunităţile pastorale şi cele agricole, relații care, în ciuda diferenţelor inerente, permiteau în general o transhumanţă paşnică, dar au degenerat recent în conflicte violente.

În acest context, a arătat că tensiunile sunt cauzate de convergenţa unor factori atât socio-economici, precum competiţia pentru resurse naturale, exacerbată de efectele negative ale schimbărilor climatice, cât şi de factori agravanţi care aparţin binomului politic şi de securitate – utilizarea crescută a armelor de foc şi prezenţa grupărilor armate violente în regiune.

Abordarea cauzelor conflictelor generate de transhumanță necesită, de aceea, intervenţii pe diferite planuri. În primul rând, pentru soluţionarea provocărilor asociate dimensiunii de securitate se impune consolidarea capacităţilor naţionale, prin sprijinirea dezvoltării structurilor de mediere la nivel local și promovarea mecanismelor de soluționare a conflictelor între comunităţile afectate de conflict, cu participarea deplină a femeilor şi a tinerilor.

În al doilea rând, la nivel regional trebuie asigurată implementarea Protocolului Comunităţii Economice a Statelor din Africa de Vest (ECOWAS) privind Transhumanţa, precum şi schimbul de bune practici între statele din Africa de Vest şi Sahel.

Ambasadorul Jinga a subliniat că, la nivelul ONU, este importanta asigurarea coerenţei şi a cooperării dintre Comisia pentru Consolidarea Păcii, Consiliul Economic şi Social, Adunarea Generală a ONU și Consiliul de Securitate, dar şi cu instituţii financiare internaționale precum Banca Mondială şi Banca Africană pentru Dezvoltare, amintind că aceasta a fost şi una dintre priorităţile României ca preşedinte al Comisiei pentru Consolidarea Păcii, în anul 2018.

Nu în ultimul rând, ca viziune pe termen lung, diplomatul român a punctat importanţa formulării şi implementării unor strategii de dezvoltare care să abordeze efectele schimbărilor climatice asupra coexistenţei paşnice dintre comunitatea pastorală şi cea agricolă în Africa de Vest şi Sahel.

More Stories From News

About Asociaţia Jurnaliştilor Români de Pretutindeni