Reprezentantul Permanent al României la ONU a susţinut o intervenţie în cadrul reuniunii anuale a Comisiei pentru Consolidarea Păcii pe tema “Abordări regionale pentru consolidarea păcii”
7 decembrie 2019
COMUNICAT DE PRESĂ
Reprezentantul Permanent al României la ONU, ambasadorul Ion I. Jinga, a susținut miercuri, 4 decembrie 2019, o intervenție în cadrul reuniunii anuale a Comisiei pentru Consolidarea Păcii, pe tema “Abordări regionale pentru consolidarea păcii: regiunea Sahel, bazinul lacului Ciad şi Uniunea Râului Mano”.
Diplomatul român a evidenţiat că România este profund angajată atât în ceea ce priveşte cooperarea cu organizaţiile regionale, cât şi în susţinerea regiunii Sahel. În acest context, a amintit că prima rezoluţie a ONU pe tema cooperării cu organizaţiile regionale, adoptată de către Consiliul de Securitate în 2005, a fost o inițiativă a României.
A amintit că priorităţile mandatului României la Preşedinţia Comisiei pentru Consolidarea Păcii, în 2018, au inclus creşterea coerenţei şi coordonării regionale, consolidarea parteneriatelor cu organizaţiile regionale şi subregionale, dar şi o atenţie crescută dedicată regiunii Sahel. Reprezentantul Permanent al României a evocat, de asemenea, vizitele efectuate în calitate de preşedinte al Comisiei pentru Consolidarea Păcii în regiune, în luna martie 2018, când a participat la cea de-a VI-a reuniune a “Platformei de Coordonare Ministerială pentru Sahel”, care a avut loc în Ciad, iar apoi în octombrie 2018, când a efectuat un turneu în patru țări din Africa de Vest și Sahel (Gambia, Senegal, Coasta de Fildeș și Burkina Faso). Totodată, a amintit că Sesiunea anuală a Comisiei pentru Consolidarea Păcii a avut ca temă centrală „Consolidarea și permanentizarea păcii în regiunea Sahel”, iar în cadrul reuniunii comune anuale PBC – ECOSOC (Consiliul Economic şi Social), au fost abordate „Legăturile dintre schimbările climatice şi consolidarea şi permanentizarea păcii în regiunea Sahel”.
Ca exemplu de acțiuni recente prin care România contribuie la reconstrucţia post-conflict pe continentul african, diplomatul român a menţionat cursul de reconstrucție şi stabilizare post-conflict organizat de Ministerul Afacerilor Externe în cooperare cu Uniunea Africană (UA), în intervalul 25-29 noiembrie, la sediul Comisiei Uniunii Africane din Addis Abeba, în cadrul căruia 25 de diplomați provenind din zece ţări africane au fost perfecţionaţi în reconstrucție și stabilizare post-conflict, obiective și instrumente ale politicii UE pentru Africa, combaterea terorismului și a corupției.
Subliniind că regiunile aflate în discuție – Sahel, bazinul lacului Ciad şi Uniunea Râului Mano – beneficiază de o atenţie deosebită din partea comunităţii internaţionale, ambasadorul Jinga a punctat necesitatea de a asigura coerenţa, sinergia şi complementaritatea multitudinii de iniţiative desfăşurate în aceste zone, pentru a reduce fragmentarea eforturilor şi a asigura succesul acţiunii colective.