Go to ...

Mandri de parteneriatul cu Agerpres

Agentia Nationala de Presa a Romaniei

RSS Feed

26 aprilie 2024

BIENALA ALBASTRĂ – Bienala Internațională de Arte Vizuale din Brașov 2019, HRONICON – un eveniment cultural de mare amploare, unic în sud-estul Transilvaniei


Comunicat de presă, noiembrie 2019

În perioada iulie-noiembrie 2019, Asociația Culturală Artessentia a implementat proiectul cultural ”BIENALA ALBASTRĂ – Bienala Internațională de Arte Vizuale din Brașov 2019, HRONICON” – un eveniment cultural dedicat artelor vizuale și promovării artiștilor vizuali naționali și internaționali, prin transpunerea relației artelor plastice cu lumea cuvântului. Bienala Albastră a creat contextul cultural prin care creativitatea a fost exprimată prin intermediul artei vizuale și a facilitat dialogul între artă, artștii participanți, actanții culturali și public. Fiind un eveniment independent, acesta s-a bazat foarte mult pe implicarea actanților culturali locali – parteneri ai Bienalei -, pe suportul Primăriei Municipiului Brașov și pe voluntariat.

Timp de o lună, 20 de spații expoziționale și galerii de artă din municipiul Brașov și zona metropolitană (municipiul Codlea, orașul Feldioara) au găzduit aproape 1000 de opere artistice ale celor 13 artiști vizuali invitați și peste 200 de artiști vizuali selecționați. Expozițiile au valorificat creațiile artiștilor din medii variate: pictură, sculptură, grafică, artă textilă, ceramică, sticlă, metal, colaj, fotografie, video-art, instalație, experiment vizual, performance-art, happening, mapping, tehnici mixte, etc , fiind vizualizate de 28.000 de vizitatori (brașoveni, turiști români și străini).

Cu ocazia Bienalei Albastre, la Brașov a fost inaugurată și noua galerie de artă din incinta Teatrului Sică Alexandrescu, iar locanicii și turiștii au avut ocazia vizionării unor expoziții în spații cu valoare patrimonială culturală ridicată – Turnul Alb, Poarta Ecaterinei -, precum și în locații culturale nonformale – curtea Primăriei, librării, cafenele, spații industriale etc.

Bienala Albastră a reprezentat și expunerea în premieră la Brașov și în centrul României a unor artiști internaționali consacrați – Petra Krischke și Elisabeth Ochsenfeld din Germania, Blake Brasher din SUA -, dar și întâlnirea publicului cu artiști vizuali români cu notorietate natională și internațională: sculptorul Sorin Purcaru, sculptorul Liviu Mocan, ceramiștii Andrei Florian, Arina Ailincăi și Gravil Zmicală, ceramiștii Maria Cioată și David Leonid Olteanu, graficiana Adriana Lucaciu, ilustratorul de benzi desenate Mihai Grăjdeanu, plasticiana Cristina Gloria Oprișa.

Asociația Culturală Artessentia și cei doi curatori ai bienalei de artă – Victoria Țăroi (România) și Cristina-Angela Simion (Germania) – au încercat să aducă în atenție un eșantion de opere și proiecte de artă vizuală de o calitate incontestabilă, cât mai larg și mai divers, reprezentativ pentru arta actuală din țările participante, oferind astfel un target al artei actuale. Bienala Albastră ilustrează un dialog cultural cu lumea artei contemporane românești și internaționale, prin care a fost pus în valoare potențialul creator al artiștilor români și străini atât în context european, cât și în spațiul românesc.

Bienala Albastră nu a fost doar un eveniment dedicat artelor vizuale, ci a oferit publicului un melanj atractiv de evenimente din sfera artelor spectacolului și a culturii scrise, fiind organizate peste 10 evenimente culturale majore: concerte de muzica clasică, jazz și muzică corală, lansări de carte, spectacole de teatru contemporan și teatru manifest, dezbateri pe teme culturale de actualitate etc.De asemenea, pe parcursul Bienalei s-a urmărit aducerea cât mai apropape de artă a publicului tânăr, fiind organizate ateliere și lecții deschise cu elevii și liceeni din Brașov și Codlea (artistul Rudy von Kronstadt, profesorul Carmen Țanu), vizite organizate ale tinerilor la expozițiile bienalei, ateliere de bandă desenată la Muzeul Casa Mureșenilor și la Biblioteca Județeană Brașov (artistul Mihai Grăjdeanu) etc. Încă de la prima ediție, Asociația Culturală Artessentia a acordat o atenție deosebită activităților de învățare și dezvoltare artistică, gândind conex Bienalei și activități educaționale adresate tinerilor și elevilor. Anul acesta, plecând de la tematica Bienalei, a fost organizat un concurs de eseuri adresat elevilor din liceele județului Brașov și din țară, iar câștigătorii dintre cei 48 de concurenți sunt: Lupuleț Anda (locul I, clasa a XI-a Colegiul de Științe „Grigore Antipa” Brașov), Iacșa Constantin Alin  (locul II, clasa a XI-a Colegiul Național ”Unirea” Brașov), Constantinescu Alice (locul III, clasa a XI-a Colegiul Național “Andrei Șaguna” Brașov), Dragomir-Cherhaț Adina (mențiune, clasa a X-a Colegiul Național ” Unirea” Brașov).

Bienala Internațională de Arte Vizuale – Bienala Albastră sperăm că a devenit unul dintre cele mai prestigioase evenimente culturale naționale dedicate manifestărilor artistice din domeniul artelor vizuale. Ca un prim eveniment dedicat artei contemporane din Regiunea Centru, Bienala a avut ecouri mediatice atât în presa națională, dar și în mass media din Germania, Turcia, SUA, Canada etc.

Proiectul a fost finanțat de Primăria Municipiului Brașov în cadrul Programului de finanțare proiecte culturale în anul 2019 și susținut prin punerea la dispoziția organizatorilor a spațiilor culturale și expoziționale, aflate în subordinea autorității publice, pe perioada evenimentului cultural.

Detalii găsiți și pe:

  • facebook.com/ Bienala Albastră @bluebiennale
  • website: www.bluebiennale.com

More Stories From News

About Asociaţia Jurnaliştilor Români de Pretutindeni