FESTIVALUL INTERNAȚIONAL AL TELEVIZIUNILOR ȘI PRODUCĂTORILOR INDEPENDENȚI, SIMFEST-2019, un real succes
4 septembrie 2019
Reportaj de : Constantin AVĂDANEI
Redactor al RadioTV UNIREA VIENA
S-a încheiat cea de-a XVI-a ediție a festivalului SIMFEST, desfășurat la Târgu Mureș, în perioada 26 august-1 septembrie 2019.
Reverberațiile acestui măreț eveniment vor continua să se manifeste încă multă vreme de acum încolo, în inimile noastre.
A fost o satisfacție pe măsură pentru Asociația culturală SIMFEST și pentru președintele acesteia, Ioan Ceaușescu, împreună cu Corina Ruja și echipa sa.
În calitate de participant, ca trimis special al RadioTV UNIREA VIENA, am luat parte la toate momentele principale derulate pe parcursul a 7 zile în cadrul acestui eveniment cultural de excepție.
După cum ne-au declarat organizatorii, SIMFEST este un festival – competiție de televiziune, singurul de acest fel din România și unul din puținele de gen din Europa, care militează pentru profesionalism și pentru libertatea de exprimare a jurnaliștilor și a creatorilor din media.
Festivalul promovează, în același timp, jurnalismul local și mass-media comunitare.
Este o manifestare complexă, destinată mass-media electronice. Este punctul anual de întâlnire a specialiştilor lumii televiziunii din România și, în ultimii ani, din Europa, a studenţilor, a producătorilor indepedenţi şi a pasionaţilor de media, o competiţie menită să identifice şi să formeze valori şi talente, pentru a le acorda validarea necesară şi pentru a le pune în legatură cu mediul în care se pot dezvolta. Este o competiţie şi, în acelaşi timp, o şcoală de media şi un eveniment cultural.
Competiția a fost deschisă tuturor realizatorilor de televiziune, reporterilor, cameramanilor şi producătorilor de televiziune din țară și din străinătate, dar şi realizatorilor independenţi (free-lanceri), studenţilor şi corespondenţilor teritoriali ai televiziunilor centrale, caselor de producție, precum și tuturor creatorilor multimedia. Ea s-a desfășurat pe opt secţiuni. În mod exceptional, ediția 2019 a avut, la fel ca și în anul precedent, o secțiune specială, intitulată CENTENAR:
știri(secțiune unică printre festivalurile de televiziune din Europa), publicistică TV(reportaj TV/film documentar/anchetă/eseu/talk-show etc), divertisment, videoclip, multimedia, creație studențească, film turistic, ficțiune.
Secțiunea CENTENAR – creată special pentru a marca aniversarea a 100 de ani de la Unirea tuturor românilor și încheierea Primului Război Mondial, în urma căreia a fost posibilă formarea mai multor națiuni.
Juriul competiției a fost format din personalităţi cunoscute în domeniul jurnalisticii, televiziunii şi cinematografiei din România și din străinătate: conf. univ. dr. Lucian Ionică (Universitatea de Vest Timișoara), conf. univ. dr. Ion Stavre (SNSPA), Gheorghe Tuică (director de imagine TVR), prof. univ. dr. Brândușa Armanca (Universitatea Aurel Vlaicu Arad), Codruț Pânzaru (producător independent, București), Dorin Ion Ilie (director de imagine France TV, Paris), Steve Teers (editor de imagine, BBC World Service, Londra), prof. univ. dr. Manuela Cernat (reputat critic de film, membră în juriile unor mari festivaluri de film precum Cannes, Veneția, Berlin, San Sebastian ș.a.), jurnalista Erica Gudrun-Gutt (Șefa secției Newsgathering la televiziunea publică din Austria – ORF).
Ca și în anii trecuți, și în acest an a funcționat, în cadrul fetivalului, o Școală de Vară pentru jurnaliști și creatori din media (înființată și inclusă în festival în anul 2007), iar prin intermediul ei, SIMFEST a devenit în ultimii ani singura instituție din țară de educație non-formală a creatorilor din media, în special din audiovizual.
În cadrul ei au ținut prelegeri, au condus workshop-uri sau au susținut masterclass-uri jurnaliștii Romeo Couți și Brândușa Armanca (TVR), scriitorul Bogdan Hrib, conf. univ. dr. Ion Stavre (SNSPA), conf. univ. dr. Lucian Ionică (Universitatea de Vest Timișoara), regizorul Ștefan Fischer (Germania), Charles Fletcher, MBE (Scoția), producătorul TV Codruț Pânzaru, realizatorul TV Tamas Barok (Ungaria), Geo Tuică (director de imagine la TVR), regizorul Copel Moscu (UNATC București), Iulia Badea Gueritee și Raymond Clarinard (Courrier International Paris), conf. Univ. Dr. Avram Tripon (Universitatea Petru Maior Tîrgu Mureș), Beata Biel (expert Google Polonia) ș.a.
Masterclass-urile programate în acest an au cuprins: imaginea de film și televiziune (Ovidiu Gyarmath, director de imagine); editarea imaginii – tehnici utilizate în televiziune, film și publicitate (prof. univ. dr. Laura Baron); regia de film documentar (prof. univ. Copel Moscu, regizor); Știrea de televiziune – comparație între stilurile american, anglo-saxon și est-european (Charles Fletcher, MBE, trainer BBC World Service, corespondent Sky One etc. – Scoția). Toți participanții la festival au avut acces gratuit la cursuri și masterclass-uri.
Programul festivalului din acest an a fost întocmit în așa manieră, astfel încât, pe de o parte, să poată fi realizată o punte de comunicare între creatorii din media și cei pe care îi slujesc: consumatorii de informație, în ideea înțelegerii corecte de către aceștia a mesajelor mass-media, iar pe de altă parte să ofere breslei jurnaliștilor o alternativă presiunilor la care este supusă zilnic, un spațiu de exprimare liberă și o platformă non-formală de ridicare a nivelului profesional.
Astfel, Festivalul SIMFEST a devenit nu doar o competiție de televiziune, ci și un adevărat complex cultural.
În programul ediției 2019 au fost prevăzute, printre altele: Expoziție de artă plastică, Proiecții publice ale producțiilor înscrise în competiție, în prezența realizatorilor, urmate de dezbateri, Proiecție publică a unui film artistic din portofoliul Festivalului Internațional al Filmului Politic CINEPOLITICA București, Un concert pentru tineret, susținut de formația Țapinarii, Călătorie de documentare în județ, program special la Căminul Cultural din comuna Sîngeorgiu de Mureș (joi, 29 august), care a cuprins o expoziție de pictură naivă, spectacol de teatru cu „Comedie despre insomnie”(după Dumitru Solomon, interpretată de Teatrul portabil din București), Evenimente aniversare dedicate susținătorilor festivalului (sponsori, parteneri, voluntari ș.a.), Celebrarea Zilei Limbii Române (sâmbătă, 31 august): lansarea unor volume scrise de români care locuiesc peste hotare, prezentarea unor televiziuni în limba română din străinătate, simpozion: ”Limba română, românii și România, de la Sarmizegetusa Regia la București”; flash-mob-uri și minirecitaluri de poezie; un târg de carte în Cetatea medievală ș.a., Gala Laureaților (sâmbătă, 31 august), care a inclus momente artistice (recitaluri de muzică și poezie ș.a.), proiecții de filme premiate în cadrul galei (duminică 1 septembrie).
Activitățile programate în festival s-au desfășurat în Cetatea medievală din Tîrgu Mureș, iar proiecțiile eveniment vor avea loc la Cinematograful Arta din centrul orașului.
Ziua de sâmbătă, 31 august, a fost rezervată cu precădere sărbătoririi Zilei Limbii Române, care a cuprins prezentări de programe ale unor televiziuni în limba română din străinătate, lansarea de volume publicate de românii de peste hotare, simpozionul-„Românii și limba lor- de la Sarmizegetusa Regia la București”, standuri de carte. Printre volumele lansate s-au numărat: „Chișinău. Evocări interbelice”, autor Diana Vrabie, care este o antologie de reportaje(Editura Eikon, București), romanul „Chemarea” de Ioana Giurgiu și „Fascismul și comunismul-Două ideologii, aceeași teroare”, autor Alexandru Bobeică.
Ca o recunoașterii prestigiului de care se bucură și a înaltei aprecieri dată de organizatori, postului RadioTV UNIREA VIENA , reprezentantul acestuia Constantin Avădanei a fost desemnat să facă parte din prezidiul simpozionului, pentru comunicări și dezbateri.
În cadrul simpozionului, reprezentantul postului RadioTV UNIREA VIENA, a transmis mesajul de salut din partea directorului acestui post de radio, domnul Ioan Godja și a făcut o omplă prezentare a postului și a Cercului Cultural Româno-Austriac „UNIREA”: obiective, proiecte, istoric, publicații, descrierea echipei, emisiuni, filiale, ș.a. De asemenea, s-a transmis disponibilitatea de a colabora și în viitor cu Asociația culturală SIMFEST, condusă de președintele Ioan Ceușescu.
SIMFEST a devenit cunoscut şi recunoscut în mass-media româneşti drept un model, atât în privinţa promovării libertăţii de exprimare a creatorilor, cât şi în cea a promovării şi apărării adevăratului profesionalism în presă. Mulţi dintre creatorii premiaţi, de-a lungul anilor, la SIMFEST au confirmat ulterior în competiţii internaţionale la Sibiu, Praga, Belgrad, București, Londra, Chișinău sau Tel Aviv.
SIMFEST este, de asemenea, în colaborare sau în parteneriate cu mai multe manifestări similare: TIFF Cluj-Napoca, ASTRA Sibiu, CRONOGRAF Chișinău, DETECTIVEFEST Moscova ș.a.
Printre partenerii media tradiționali se numără TVR, Agenția Națională de știri Agerpres, RFI România, Radio România, Europa FM, ș.a.
Conform opiniilor exprimate de participanți și de publicul larg, ediția a XVI-a a SIMFEST a fost cea mai reușită ediție de până acum.
A consemnat,
Constantin AVĂDANEI
Redactor al RadioTV UNIREA VIENA
Jurnalist al AJRP, Montreal, Canada