Go to ...

Mandri de parteneriatul cu Agerpres

Agentia Nationala de Presa a Romaniei

RSS Feed

12 octombrie 2024

Numiti o exoplaneta si steaua sa Romania participa la campania IAU100 NameExoWorlds


COMUNICAT DE PRESA

Romanii sunt invitati sa propuna nume pentru exoplaneta XO-1 b si pentru steaua pe care aceasta o orbiteaza, XO-1. Campania are loc cu ocazia aniversarii centenarului Uniunii Astronomice Internationale (UAI), la care participa aproape 100 de tari. Apelul pentru aceste doua obiecte rezervate Romaniei este deschis tuturor pana la data de 5 octombrie 2019. Propunerile pot fi trimise de catre o singura persoana sau de catre grupuri (clase, cluburi de astronomie). Dintre acestea, vor fi selectate maxim 12 propuneri valide care vor fi supuse la vot in perioada 12 – 31 octombrie 2019. Propunerea clasata pe primul loc, impreuna cu alte doua propuneri de rezerva, vor fi trimise Comitetului International al UAI, care va publica numele alese pe 15 decembrie 2019.

In ultimele doua decenii, astronomii au descoperit mii de planete care se rotesc in jurul unor stele, altele decat Soarele. Aceste planete din afara Sistemului nostru Solar se numesc ,,exoplanete” si pot fi telurice, ca Pamantul, sau gigante gazoase, ca Jupiter.

Uniunea Astronomica Internationala (UAI), infiintata in anul 1919 si cuprinzand peste 13.500 de astronomi din 107 tari diferite, este autoritatea internationala responsabila cu denumirile stiintifice si numele care se dau corpurilor ceresti. Cu ocazia aniversarii centenarului sau, Uniunea ofera tuturor ocazia de a da un nume unei exoplanete si stelei sale. UAI a atribuit fiecarei tari cate un sistem exoplanetar format din o stea si planeta sa. Romaniei i-a fost atribuit sistemul format din steaua XO-1 si planeta sa XO-1 b, aflat la 536 de ani lumina, in constelatia Corona Borealis (Coroana Boreala).

Steaua este asemanatoare Soarelui nostru, atat in ceea ce priveste culoarea sa galbena (data de temperatura de la suprafata), cat si a dimensiunii, masei sau luminozitatii totale. In ciuda acestor asemanari fizice, steaua XO-1 este de peste patru ori mai tanara decat Soarele nostru, avand doar un miliard de ani.

Planeta XO-1 b este singura planeta cunoscuta azi care orbiteaza steaua XO-1. A fost descoperita in anul 2006 de catre o echipa de astronomi amatori si profesionisti, condusa de Peter R. McCullough. Un an pe planeta XO-1 b dureaza aproape cat 4 zile pe Pamant (3,94), iar raza medie a planetei este de 1,21 ori mai mare decat cea a lui Jupiter. Observatiile spectroscopice au pus in evidenta pentru planeta XO-1 b o atmosfera bogata in H2/He, care contine apa, compusi ai azotului NH3 si HCN, precum si petece de nori.

Pana la data de 5 octombrie, se primesc propuneri de numire formulate de catre persoane sau grupuri (clase, cluburi de astronomie) din Romania. Fiecare propunere trebuie sa contina doua nume — unul pentru steaua XO-1 si unul pentru planeta XO-1 b — si trebuie sa fie insotita de un scurt text care sa justifice numele propuse.

Dintre propuneri, vor fi alese 12 denumiri valide, care ulterior vor fi supuse unui vot public in perioada 12 – 31 octombrie 2019 (la acest vot nu vor putea participa persoane individuale, ci doar grupuri, cum ar fi: cluburi de astronomie, clase de elevi etc.). Propunerea clasata pe primul loc, impreuna cu alte doua propuneri de rezerva, vor fi trimise Comitetului International al UAI, care va publica numele alese pe 15 decembrie 2019.

Pentru a fi valide, numele propuse pentru stea si planeta trebuie sa respecte o serie de reguli, ce pot fi consultate pe website-ul Institutului Astronomic al Academiei Romane (IAAR), dar si pe website-ul UAI.

Numele propuse trebuie sa fie:

·       De maxim 16 caractere si minim 4;

·       Formate dintr-un singur cuvant, daca este posibil;

·       Pronuntabile (in orice limba);

·       Fara caracter ofensator;

·       Sa nu fie prea asemanatoare cu un nume deja existent dat unui obiect astronomic.

Mai multe detalii despre cum trebuie sa fie numele si unde se pot verifica numele existente pot fi accesate aici.

Nu este permis sa fie propuse:

·       Nume de animale de companie;

·       Nume cu caracter comercial sau protejate de drepturi intelectuale;

·       Nume de persoane sau locuri cunoscute in principal pentru activitati politice, militare sau religioase;

·       Nume de persoane care sunt decedate de mai putin de 100 de ani;

·       Acelasi nume pentru o stea gazda si planeta.

Lista completa a regulilor poate fi accesata aici si aici. Doar denumirile care respecta toate aceste reguli vor fi luate in considerare.

Propunerea de nume impreuna cu o justificare (de maxim 200 de caractere) poate fi trimisa prin acest formular pana la data de 5 octombrie.

Procesul trebuie sa respecte drepturile de proprietate intelectuala. Numele propuse trebuie sa fie gratuite pentru utilizare publica la nivel international, permanent si fara restrictii. UAI va acorda credit organizatiei sau persoanelor fizice care le-au propus.

Detalii suplimentare despre campania din Romania pot fi consultate pe website-ul Institutului Astronomic al Academiei Romane (IAAR), iar despre campania la nivel global pe website-ul UAI.

Imagini

1 – Reprezentare artistica a unei exoplanete.

Credit ilustratie: IAU/L. Calcada

https://www.iau.org/static/archives/images/screen/iau1908a.jpg

2 – Proiectia orbitei planetei XO-1 b in jurul stelei XO-1. In acest sistem planetar, planeta extrasolara XO-1 b orbiteaza in jurul stelei XO-1 o data la fiecare 3.9 zile la distanta sa orbitala de 0.05 AU (7300376.1 km).

Credit ilustratie: EXOKyoto

http://www.astro.ro:8080/uploads/documents/exo5.png

 

3 – Zona locuibila din jurul stelei XO-1 calculata pe baza SEAU (Solar Equivalent Astronomical Unit).

Credit ilustratie: EXOKyoto

http://www.astro.ro:8080/uploads/documents/exo6.png

4 – Harta constelatiilor din vecinatatea stelei XO-1. Locatia stelei in constelatia Coroana Boreala este marcata in mod clar.

Credit ilustratie: EXOKyoto

http://www.astro.ro:8080/uploads/documents/exo4.png

 

Persoana de contact

Presedinte Comitet National:

Dumitru Pricopi

E-mail: dpricopi@aira.astro.ro

Agentia Spatiala Romana (ROSA) este o institutie publica finantata integral din venituri proprii, functionand conform Hotararii Guvernului Romaniei nr. 923/20.11.1995 si a actelor ulterioare in sistemul Ministerului Educatiei si Cercetarii Stiintifice — Autoritatea Nationala Pentru Cercetare Stiintifica si Inovare (A.N.C.S.I.). ROSA dezvolta Programul National Spatial si coordoneaza implementarea acestuia prin proiecte de cercetare si aplicatii spatiale, fiind autorizata sa infiinteze centre de cercetare si dezvoltare. Totodata, Agentia este organizatia conducatoare a Programului de Cercetare, Dezvoltare si Inovare STAR — Tehnologie Spatiala si Cercetare Avansata (Space Technology and Advanced Research). ROSA reprezinta Guvernul Romaniei in programe de cooperare internationala, precum cele cu Agentia Spatiala Europeana (ESA) sau Organizatia Natiunilor Unite (ONU). Agentia desfasoara si propriile proiecte de cercetare stiintifica si dezvoltare prin ROSA Research Centre. Din 2004 Agentia este condusa de Presedinte, Dr. Fizician Marius-Ioan Piso.

More Stories From News

About Asociaţia Jurnaliştilor Români de Pretutindeni