Reprezentantul Permanent al României la ONU a exprimat sprijinul pentru principiul Responsabilităţii de a Proteja (R2P) în dezbaterea tematică anuală a Adunării Generale a ONU
3 iulie 2019
COMUNICAT DE PRESĂ
La 27 iunie 2019, Reprezentantul Permanent al României la ONU, ambasadorul Ion I. Jinga, a susţinut o intervenţie în cadrul reuniunii plenare a Adunării Generale a ONU pe tema „Responsabilitatea de a proteja pentru prevenirea genocidului, a crimelor de război, a purificării etnice și a crimelor împotriva umanității”. Sesiunea a fost deschisă de Preşedintele Adunării Generale a ONU, María Fernanda Espinosa Garcés.
Ambasadorul Jinga a evidenţiat, în intervenţia sa, că România a fost unul dintre cele nouă state care au solicitat introducerea acestui subiect pe agenda formală a celei de-a 73-a sesiunii a Adunării Generale a ONU.
A propus plenului reunit al Adunării Generale a ONU consolidarea cooperării cu organizaţiile regionale pentru prevenirea atrocităţilor în masă şi a sugerat creşterea gradului de cooperare în domeniul Responsabilităţii de a Proteja, reamintind că România a promovat, pe durata deţinerii Preşedinţiei Consiliului de Securitate al ONU în 2005, Rezoluţia 1631/2005, prima rezoluţie pe tema cooperării ONU cu organizaţiile internaţionale, pentru asigurarea păcii şi securităţii internaţionale.
Reprezentantul Permanent a evidenţiat, totodată, că România a implementat, prin măsuri interne, principiile fundamentale ale R2P. Printre exemplele oferite au fost numirea Punctului Național de Contact al Ministerului Public la Rețeaua Uniunii Europene pentru cercetarea genocidului, crimelor de război și crimelor împotriva umanității şi crearea, în 2018, a Reţelei pentru prevenirea genocidului şi cercetarea multidisciplinară a gropilor comune. De asemenea, a subliniat că ţara noastră a ratificat Convenția pentru prevenirea și pedepsirea genocidului și că „în 2015, România a prezentat o declarație unilaterală pentru acceptarea jurisdicției obligatorii a Curții Internaționale de Justiție, ceea ce demonstrează angajamentul nostru față de dreptul internațional și recunoașterea contribuției proeminente a CIJ la pacea internațională”.
Diplomatul român a reiterat convingerea că „prevenirea genocidului, a crimelor de război, purificării etnice și crimelor împotriva umanității este fundamentală pentru pacea şi stabilitatea lumii”.