HAȚEG-2019, eveniment literar de excepție
3 iulie 2019
S-a lăsat cortina peste cea de-a III–a Ediție a Taberei prieteniei literare-„De amicitiae”.
Reverberațiile acestui eveniment literar vor dăinui multă vreme, de aici în colo.
Și persistența acestor ecouri are energii nebănuite, pornite din sufletul celor care au participat la această tabără, anul acesta fiind ales cu multă grijă, de organizatorul neobosit și deplin dedicat culturii românești, doamna Mariana Moga.
Este vorba de Țara Hațegului, de localitatea Batiz, aflată într-o zonă cu o istorie milenară a poporului român.
Timp de 5 zile, 26-30 iunie 2019, prieteni vechi, prieteni noi ne-am întâlnit cu bucurie în această tabără pentru a citi și a asculta opera unor maeștri ai mânuirii cuvântului românesc.
A fost o experiență încărcată de emotie, empatie, catharsis, creativitate, generozitate, prietenie și iubire necondiționată.
Fiecare dintre participanți a adăugat o sclipire de frumos la o atmosferă magică de creație și împărtășire cu metafora!
Prețuire și respect pentru toți cei care au fost, sunt și vor veni alături de noi în această încercare, de a păstra trează conștiința veșniciei noastre pe aceste meleaguri de vis.
Dar, ce este mai frumos să auzi impresii în versuri de la participanți!
De exemplu, domnul Constantin Triță este convins că la Batiz s-a petrecut ceva frumos:
„Într-o vară care arde
Diamante și plăceri,
Dau poeții cu petarde
În iluzii și-n tăceri.
Au în suflet veșnicia
Și benzină…în Matiz
Hoinărind prin România,
Lângă Hațeg…la Batiz”.
Nici doamna Tania Carmen nu va uita foarte repede momentele literare petrecute la Hațeg:
”Prieteni dragi, oameni aleși
Cu inima plină de har,
Ne-am întâlnit ca în povești
Într-un lăcaș de chihlimbar.
Am picurat cu voie bună
Lumini în actul creator
Hiperbole-n luciri de lună
Ne-a fericit sub foișor.
În cărți, în cântec, în trăire
S-a săvârșit un dar ceresc
Din care luăm ca amintire
Album de suflet românesc!”
O să las în seama oamenilor de litere detaliile desfășurării acestui eveniment de excepție, iar eu mă voi opri în continuare la contextul în care s-a desfășurat.
Anul 2019 a fost declarat de către Patriarhia Română, Anul Omagial al Satului Românesc.
Un capitol important în desfășurarea activității din această tabără a fost dedicat satului românesc. Tradiții, port popular, foarte multe cuvinte despre viața la țară, spuse de marii clasici ai literaturii române, dar și în valoroasele scrieri cu care au venit aici, la Hațeg, o parte dintre participanți.
Cine putea să reprezinte mai bine universul satului românesc, din zona Bistrița-Năsăud, decât distinsa doamnă Nadia Urian Linul, un scriitor, de acum, desăvârșit!
Cu toate că s-a născut și a copilărit pe meleaguri pline de istorie și cultură românească, lăsate de George Coșbuc și Liviu Rebreanu, în opera sa se strecoară câte un pic și filozofia operei marelui Lucian Blaga.
A participat la Viena, în zilele de 1 și 2 iunie 2019, la evenimentele organizate pentru sărbătorirea Zilei românilor de pretutindeni, Ziua copilului, Ziua Europei, unde, purtând un frumos costum popular autentic, ne-a fascinat cu povestiri din lumea satului românesc, din trecut și din prezent.
Se simțea în glasul autorului „Poveștilor din sat” acel limbaj sfios al românilor Năsăudului, pe care l-a adus la Viena, pentru a fi ascultat de românii de pretutindeni, adunați acolo, la acea mare sărbătoare dedicată lor.
A continuat aceeași lectură captivantă și aici, la Hațeg, povestind frumos și cu tâlc, adică „vorovind” precum în târgurile bistrițene ori în stațiile de autobuz ale satelor de munte:
„Sunt dacăl de sat, scriu despre satul românesc și valorile lui, atâtea câte au mai rămas. În cele 8 cărți scrise am reușit să scriu despre ceea ce mai dăinuie în acest spațiu încărcat de mister și natural, să șterg praful de pe istorii comune sau urme de pași ce-au clădit prin timp devenirea noastră ca neam. Despre obiceiuri, tradiții, datini, fapte și întâmplări. Și,
Știe Dumnezeu de-i bine
Ori de facem vreun păcat,
Dar noi știm c-așa e bine,
Să ținem ce-am apucat !”
Am ascultat cu mare atenție expunerile despre opera sa, la Tabăra prieteniei literare de la Hațeg, în calitate de reprezentant al Radio TV Unirea Viena, al cărui manager este domnul Ioan Godja.
Fiindcă și eu, având în sufletul meu un „Nică a lui Ștefan Apetrii” propriu, citind „Povești din sat” am alunecat repede în amintirile copilăriei mele și nu am găsit povestioară în care să nu mă regăsesc.
După cum descrie și pr.prof. Nicolae Feier în „Predoslavie la un buchet de flori de câmp” (cuvânt înainte) „… școlile Năsăudului, pe care le evocă în excelenta sa proză scurtă Nadia Linul Urian, au fost factorul esențial în luminarea satelor noastre românești, care, până la grănicerizare și greco-catolicizare erau, conform zicerii lui Nicolae Iorga, circumscrise conceptului „Sate și preoți”. Triada sat-dascăl-preot va deveni cu timpul modelul și matricea emancipării noastre naționale.”
În aceste școli de elită s-au format mii de dascăli, printre care și Nadia Linul Urian.
Și mai scrie domnul Nicolae Feier, foarte frumos:
„Cu perseverență profesorul și scriitorul Nadia Linul Urian sporește perenizarea valorilor și este o distinsă făcătoare de icoane vii, care îmbie neuitarea cu un buchet de flori culese din câmpul veșniciei noastre românești.”
Și așa ne-am încărcat sufletul cu românism adevărat, cu clipe de cultură pline de frumos, de autenticitate, la Tabăra prieteniei literare-„De amicitiae”, Ediția a III-a, Hațeg, 26-30 iunie 2019.
Îi urez doamnei Nadia Linul Laurian mult spor în urcarea treptelor carierei scriitoricești, aducând frumosul tradițiilor satului românesc în sufletele românilor de pretutindeni!
Aducem elogioase aprecieri și mulțumiri distinsei doamne Mariana Moga, organizatorul și sufletul acestui eveniment de la Hațeg!
A consemnat,
Col(r)dr.ing. Constantin Avădanei