Go to ...

Mandri de parteneriatul cu Agerpres

Agentia Nationala de Presa a Romaniei

RSS Feed

28 martie 2024

Dragoş Nelersa (ASILR): În Israel găsim o oază de limbă română, suntem români în suflet


Promovarea limbii române şi a creaţiei literare a scriitorilor israelieni de limbă română reprezintă principalele obiective ale Asociaţiei Scriitorilor Israelieni de Limbă Română, întemeiată în anul 1964 la Tel Aviv, afirmă preşedintele asociaţiei, Dragoş Nelersa.

Astfel, israelienii originari din România beneficiază de o producţie de carte de peste 30 de titluri, dar şi de un ziar propriu – Gazeta Românească – şi de o revistă proprie – Revista Familiei. Cărţile sunt publicate sub egida editurii „Familia”, a precizat preşedintele ASILR.

„Putem spune că în Israel găsim o oază de limbă română, sunt oameni care se luptă să conserve, să păstreze şi să existe limba română în Israel. Suntem nişte cavaleri cu spada în mână, care vorbim româneşte, simţim româneşte departe de ţara mamă. Suntem români în suflet şi împreună ne dorim ca limba română să fie vorbită şi de copiii noştri, să o citească şi să poarte la rândul lor România în suflet”, a declarat pentru AGERPRES Dragoş Nelersa.

Pe 18 aprilie, la Tel Aviv a avut loc cea de-a XI-a gală de decernare a premiilor „Omul anului – Cartea anului 2018” pentru o activitate de excepţie, eveniment organizat de ASILR, cu sprijinul Ambasadei României la Tel Aviv, al Centrului Cultural Israeliano Român de la Tel Aviv, Fundaţiei pentru Promovarea şi Dezvoltarea Iudaismului Român, Organizaţiei Unitare a Originarilor din România (AMIR). AGERPRES a fost partener media la acest eveniment.

Potrivit preşedintelui ASILR, evenimentul, în cadrul căruia au fost premiaţi miniştrii Teodor Meleşcanu şi Natalia Intotero şi mai multe personalităţi, s-a desfăşurat sub sloganul „Împreună – be’Yahad”, având drept principal obiectiv conservarea limbii române, precum şi păstrarea unui „pod” de prietenie între România şi Israel.

„Sloganul acestei ediţii a fost „Împreună să fim uniţi” – să fim împreună, să sărbătorim împreună limba română, pentru a simţi pulsul ţării mamă chiar aici, la 2.500 de kilometri de ţara mamă. (…) ASILR organizează anual şi diferite conferinţe şi manifestări de dezbatere şi promovare a literaturii, precum şi concursuri literare. Ne-a făcut foarte mare plăcere să descoperim Agenţia Naţională de Presă AGERPRES, un partener extraordinar, ne-am bucurat să lucrăm împreună şi sperăm să lucrăm la fel de bine şi pe viitor”, a spus Dragoş Nelersa.

ASILR, care are în componenţa ei scriitori, critici şi oameni de cultură originari din România, din anul 2011 produce şi difuzează anual revista „Izvoare”, o antologie a celor mai bune lucrări ale anului anterior, şi cuprinde subiectele care frământă şi interesează scriitorii israelieni moderni: Holocaustul, viaţa şi asimilarea emigranţilor români în Israelul frământat de conflictul israelo-arab, dar mai ales artele şi cultura care înfloresc în Israel.

ASILR participă la târguri internaţionale de carte din Israel şi România. Autorii au realizate şi publicaţii bilingve ca de exemplu: româno-franceze sau româno-ebraice, care oferă o idee despre literatura noastră nevorbitorilor de limbă română.

În luna iunie va avea loc un eveniment în România.

„Următorul nostru proiect este ‘Marşul Vieţii’, care se va desfăşura la Iaşi, sub conducerea Rabinului comunităţii noastre, Iosef Wasserman, care în fiecare an se luptă să ducă la bun sfârşit acest proiect nemaipomenit. Sute de israelieni se deplasează la Iaşi, unde participă împreună la un marş al vieţii pentru ca generaţiile tinere să nu uite pogromurile şi toţi acei ani negri ai Holocaustului, să ştie ce a fost şi ca această tragedie să nu se mai repete”, a detaliat preşedintele ASILR.

sursa AGERPRES/(A-autor: Cătălina Matei, editor: Mihai Simionescu, editor online: Ady Ivaşcu)

More Stories From News

About Asociaţia Jurnaliştilor Români de Pretutindeni