Go to ...

Mandri de parteneriatul cu Agerpres

Agentia Nationala de Presa a Romaniei

RSS Feed

28 martie 2024

Reprezentantul Permanent al României la ONU a susținut o intervenție în dezbaterea deschisă a Consiliului de Securitate pe tema „Rolului femeilor în misiunile ONU de menţinere a păcii”


Reprezentantul Permanent al României la ONU, Ambasadorul Ion I. Jinga, a intervenit la data de 11 aprilie 2019 în cadrul dezbaterii pe tema rolului femeilor în misiunile ONU de menţinere a păcii organizată de președinția germană a Consiliului de Securitate ONU.

În intervenția sa, a menţionat rolul deosebit pe care femeile îl au în fundamentarea unei păci durabile în zonele de conflict, fiind dovedit faptul că prezenţa acestora are un efect pozitiv asupra populaţiei locale, prin prisma consolidării încrederii, credibilităţii şi generării unui sentiment crescut de securitate. A evocat exemple concrete de implicare a României pe acest palier, prin trimiterea în teatrul de operaţii din Afganistan a unor echipe militare formate din femei, precum şi recunoaşterea rezultatelor obţinute de o femeie poliţist român, care în anul 2015 a primit titlul de International Female Police Peacekeeper.

Evocând experiența dobândită în perioada deținerii preşedinţiei Comisiei ONU pentru Consolidarea Păcii şi recentele vizite în teren din regiunea Sahel şi Africa de Vest, a făcut referire la înţelegerea profundă a necesităţii includerii femeilor în toate etapele aferente procesului de pace.

Ambasadorul Jinga a exprimat susținerea României față de inițiativa Secretarului General ONU intitulată “Acţiunea pentru menținerea păcii”, integrarea perspectivei de gen în procesul decizional naţional şi implementarea agendei aferente rezoluţiei Consiliului de Securitate nr. 1325 (2000) privind femeile, pacea şi securitatea.

A salutat lansarea Strategiei Secretarului General ONU pentru paritatea de gen 2018 – 2028, arătând că România a depăşit deja pragul de 16% stabilit pentru anul în curs, în condițiile în care numărul observatorilor militari şi ofiţerilor de stat-major femei este în prezent de 17%, comparativ cu media ONU actuală de 13%: „La nivel regional, România a creat o echipă de instruire mobilă (MTT) care pune accentul pe abordarea integrată a egalității de gen în domeniul securității și apărării, iar prima activitate practică s-a desfăşurat în contextul iniţiativei de apărare din sud-estul Europei, unde instructorii noștri cu experiență ONU au oferit un curs pentru lideri, în cadrul comandamentului Brigăzii din Europa de Sud – Est (SEEBRIGSouth-Eastern Europe Brigade).

Reprezentantul Permanent al României a evocat faptul că țara noastră furnizează experţi militari care sprijină activitatea Oficiului Coordonatorului Special pentru îmbunătăţirea răspunsului ONU la exploatarea și abuzurile sexuale, sporind totodată numărul personalului instruit în domeniul prevenirii şi combaterii violenţelor sexuale ori bazate pe gen. Nu în ultimul rând, a amintit că Ministerul Apărării Naţionale a adoptat un plan de acţiune aplicabil până în anul 2024 pentru implementarea agendei privind femeile, pace şi securitatea.

Elemente de background:

În rezoluția 1325 (2000) privind femeile, pacea și securitatea, Consiliul de Securitate al ONU a reafirmat importanța implicării depline a femeilor în ansamblul eforturilor de menținere și promovare a păcii și securității. Prin rezoluția 2242 pe aceeași temă, adoptată în 2015, Consiliul a solicitat dublarea numărului femeilor din componentele militare și de poliție ale operațiilor de menținere a păcii ale ONU până în 2020 și reevaluarea piedicilor care stau în calea recrutării și promovării acestora.

În cadrul inițiativei „Acțiunea pentru menținerea păcii – Action for Peacekeeping (A4P)” lansată în 2018, peste 150 de state membre, alături de patru organizații internaționale și regionale, s-au angajat să mărească numărul femeilor în operaţiile de menținere a păcii la toate nivelurile și pozițiile cheie pentru a asigura participarea egală și semnificativă a femeilor în toate etapele procesului de pace.

Pentru optimizarea eforturilor în domeniu, cu ocazia dezbaterii deschise din Consiliul de Securitate, Ministrul german al apărării, dr. Ursula von der Leyen, a anunțat lansarea Rețelei intitulate Initiative Global Female Peacekeepers Network, care suplimentează inițiativa canadiană Elsie Initiative of Uniformed Women in Peace Operations

More Stories From News

About Asociaţia Jurnaliştilor Români de Pretutindeni