Go to ...

Mandri de parteneriatul cu Agerpres

Agentia Nationala de Presa a Romaniei

RSS Feed

25 aprilie 2024

Reprezentantul Permanent al României la ONU a susținut declaraţia UE la sesiunea a 52-a a Comisiei pentru Populație și Dezvoltare


Reprezentantul Permanent al României la ONU, ambasadorul Ion Jinga, a susţinut o declaraţie în numele Uniunii Europene și a statelor sale membre UE la cea de a 52-a sesiune a Comisiei pentru Populație și Dezvoltare, la 1 aprilie 2019.

Cu ocazia adoptării Declarației politice pentru marcarea aniversării a 25-a de ani de la Conferința Internațională pentru Populație și Dezvoltare (CIPD) de la Cairo, Reprezentantul Permanent român a mulțumit președintelui, membrilor biroului și Secretariatului pentru modul în care au condus procesul. A salutat faptul că declaraţia care reafirmă Programul de Acțiune și rezultatele revizuirilor sale a fost adoptată prin consens.

A subliniat rolul esențial al Programului de Acțiune al CIPD pentru realizarea Agendei 2030 pentru Dezvoltare Durabilă, amintind că Programul de Acțiune adoptat la Cairo a creat un ”teren nou pentru eforturile comunității internaționale de a avansa aspecte cheie ale dezvoltării umane, inclusiv în cadrul prevederilor sale în domeniul autonomizării femeilor și fetelor, educației, copiilor și mortalității materne, și sănătatea sexuală și reproductivă și drepturile reproductive. Pentru prima dată într-un document consensual internațional, statele au fost de acord ca drepturile reproductive fac parte din anumite drepturi umane recunoscute la nivel național”.

Diplomatul român a reiterat angajamentul UE de ”a promova, proteja și realiza toate drepturile umane și de a implementa complet și effective Platforma de Acțiune de la Beijing și Programul de Acțiune al CIPD și rezultatele conferințelor lor de revizuire și a drepturilor și sănătății sexuale și reproductive în acest context.

A amintit dificultățile și provocările care rămân în continuare, dând ca exemplu faptul că “în fiecare zi, aproape 830 femei mor din cauze care ar putea fi prevenite, legate de sarcini și nașteri. Aceasta tragedie ar putea fi evitata, deoarece se cunoaște faptul că multe din serviciile care ar putea preveni mortalitatea maternă au costuri scăzute, sunt eficiente și ușor de pus în aplicare pentru a fi integrate în sistemul de sănătate.

Ambasadorul Jinga a remarcat că rapoartele Secretarului-General privind tema specială a acestei sesiuni oferă o analiză valoroasă asupra evoluțiilor care au marcat această perioadă de la adoptarea Programului de Acțiune și trec în revistă tendințele de dezvoltare în anii următori. De la urbanizare la reducerea substanțială a mortalității infantile, modificarea structurilor de vârstă în general și îmbătrânirea populației în particular, creșterea migrației și impactul schimbărilor climatice, noi provocări și oportunități se deschid la scară globală.”

Informații de background

Comisia pentru Populație și Dezvoltare este o comisie funcțională a Consiliului Economic și Social al ONU.

România este la al doilea mandat consecutiv de membru al CPD (2018-2021) și a îndeplinit funcția de președinte al celei de-a 51-a sesiuni a Comisiei pentru Populație și Dezvoltare.

More Stories From News

About Asociaţia Jurnaliştilor Români de Pretutindeni