Diaspora română din Austria – Din activitatea Asociațiilor cultural-artistice românești
12 ianuarie 2019
-
Institutul Cultural Român din Viena
Director: Irina CORNIŞTEANU
Director adjunct: Mihaela BASTON-CIOBANU
Adresa: Argentinierstraße 39, 1040 Viena
Tel: 0043 – 1 319 10 81
Fax: 0043 – 1 504 14 62
E-mail: office@rkiwien.at
Web: www.rkiwien.at
Institutul Cultural Român din Viena este una din cele 17 instituții publice ale României, cu pesonalitate juridică, aflată sub autoritatea Senatului României (anterior a Administrației Prezidențiale) și are misiunea de a face cunoscută cultura română în afara țării și de a-i asigura vizibilitate și prestigiu internațional. Institutul Cultural Român face parte din rețeaua institutelor culturale naționale din Uniunea Europeană — EUNIC.
Institutul Cultural Român din Viena susținute cu regularitate activități concretizate prin evenimente cultural-artistice, întâlniri cu personalități, conferințe, seri muzicale – concerte, vernisaje, cursuri de limba română, la care sunt invitați să participe toți copiii români din Capitala Austriei și din împrejurimi, precum și austriecii interesați să afle mai multe lucruri despre România sau să încerce să învețe puțin românește, în special copiii și turiștii austrieci care vor să viziteze frumoasa noastră Românie.
Programul Institutului Cultural Român din Viena, din anul 2018, a marcat importantele evenimete din istoria României prin organizarea, spre exemplu a Expoziţiei de fotografie documentară „Rumänisches Tagebuch“ („Jurnal de România“) de la Salzburg, semnată de artistul fotograf Josef Polleross. Vernisajul expoziției a avut loc în Galeriile Castelului Wiespach, din localitatea Hallein, pe data de 01 Decembrie 2018, evenimentul fiind dedicat aniversării Zilei Naționale a României (100 de ani de la constituirea Statului român, prin Marea adunare de la Alba-Iulia). Expoziția este realizată de ICR Viena, cu sprijinul Cosulatului onorific român de la Salzburg și al Ambasadei României în Republica Austria, a fost prezentată de curatorul Margit Zuckriegl și poate fi vizitată, până la data de 02 Februarie 2019.
Cu puține săptămâni mai înainte, pe 19 octombrie 2018, Orchestra Română de Tineret, alături de Cvartetul Wave condus de Bogdan Băcanu, au concertat, sub bagheta maestrului Cristian Mandeal în Marea sală a WIENER MUSIKVEREIN. Evenimentul a fost dedicat tot Centenarului Marii Uniri și a fost organizat de Jeunesse Austria cu sprijinul ICR Viena, în colaborare cu Ambasada României în Republica Austria.
Dintre alte numeroase evenimente, mai amintim că, în perioada 29 mai – 15 iunie 2018 a fost organizată expoziţia „Valurile Art Nouveau. Arhitectură în regiunea Dunării“ la Galeria ICR Viena. Expoziţia de fotografie a fost realizată în cadrul proiectului european „Protecţia şi promovarea sustenabilă a patrimoniului Art Nouveau din regiunea Dunării – DTP1 – 467-2.2“ şi a marcat Anul European al Patrimoniului Cultural.
2. Asociaţia Cercul Cultural Româno-Austriac UNIREA
Preşedinte: Ioan GODJA
Adresa: Pottendorferstrasse 268
A – 2700 Wiener Neustadt
Telefon/Fax.: 0043-2622-82154
E-mail: godja.radiotvunirea@gmail.com
Înființată și condusă de Domnul Ioan GODJA, Asociaţia Cercul Cultural Româno-Austriac UNIREA organizează anual, la Wiener Neustadt, la Viena, și în alte localități din Austria, evenimente cultural-artistice de amploare, întâlniri cu oameni de cultuă și artă, conferințe, serbări câmpenești (cu mulți artiști profesioniști și amatori invitați din România), concerte, petreceri de Crăciun și de Revelion, concursuri de muzică și dans – întâlniri la care vin zeci și uneori sute de români stabiliți în Austria, pecum și austrieci entuziastmați de talentul și profesionalitatea artiștilor români.
Radio-Tv Unirea – Wr. Neustadt, Österreich – Online Radio live hören |
Radio-Tv UNIREA din Wiener Neustadt este un Post de radio on-line, înființat și condus, de Directorul Ioan GODJA, Post radiofonic care promovează cultura și litaratura romînă, tradițiile, crațiile artistice și muzicale ale poporului român, istoria neamului nostru pentru diaspora română din Austria.
Postul RadioTv-Unirea, de la Wiener Neustadt, al cărui Director este tot Domnul Ioan GODJA, post la care coleaborează celebri reprezentanți ai lumii cultural-artistice românești – scriitori, oameni de știință, preoți, jurnaliști profesioniști recunoscuți pe plan mondial și de presa română și austriacă –, transmite cu regularitate emisiuni muzicale, publică on-line informații, comentarii, articole, reportaje, interviuri etc.
Radio-Tv UNIREA are ca parteneri Instituții culturale din România și din străinătate, renumiți reprezentanți ai culturii și artei contemporane, ziariști de renume mondial, organizații studențești etc.
Asociaţia Cercul Cultural Româno-Austriac UNIREA și Postul RadioTv-Unirea sunt cele mai reprezentative organizații cultural-artistice ale diasporei române din Austria și își desfășară activitățile cu mijloace financiare proprii, fără nici un sprijin din partea DPRP.
Dintre succesele obținute în anul 2018 amintim: ….
Din programul pentru luna Ianuarie 2019 notăm doar …urmând să trimtem și redacției ziarului VOCEA TA din Germania, lunar, informații despre activitatea celei mai importante Asociații cultural-artistice ale diasporei române din Austria.
3. Asociaţia Culturală „Dor călător“ din Graz
Preşedinte: Dkfm. Ionel Mircea Popi
Adresa: Dr. Heschl Weg 26, A – 8054 Graz
Telefon/Fax: 0043-(0)664.4268619
E-mail: mircea.popi@yahoo.de
Asociaţia Culturală „Dor călător“ din Graz a luat ființă la data de 24 Ianuarie 2000, când a fost organizat un excelent program de sărbătoare dedicat Marii Uniri a Principatelor române.
La sediul Asociatiei „Dor călător“ există un mic muzeu, cu circa 70 de costume populare din toate zonele României, unele vechi de peste 100 de ani; o bibliotecă cu peste 2500 de volume și o colecție de discuri din vinil.
Echipa de dansuri populare a Asociației „Dor călător“ are anul acesta un program foarte încărcat: pe 24 Ianuarie 2019 vor dansa la Consulatul onorific român din Klagenfurt; pe 2 Martie participă la Graz, la Balul Mărțișorului; apoi, la începutul lunii Aprilie, participă la un spectacol artistic la Sibiu, împreună cu Junii Sibiului. Pe 27 Aprilie 2019 Echipa de dansuri populare va participa la Balul orașului Klagenfurt, iar în luna Mai va participa la un Festival de folclor la San Remo, în Italia.
Asociatia „Dor călător“ împlinește anul acesta, la data de 14 Martie 2019, 15 ani de colaborare cu Radio Helsinki Poat radiofonic la care se transmit on-line, de la Graz, în total 2,5 ore în limba română pe săptamână – vinerea de la orele 13:00 la 14:30 și duminica de la orele 16:00 la 17:00. Emisiunile pot fi ascultate pe http://www.helsinki.at.
Doamna Cristina POPI participă anual, din partea Asociației „Dor călător“, la Concursul EUROVIZION – anul acesta si-a cumpărat deja biletele de avion pentru Israel –, de unde va transmite la Graz comentarii, interviuri cu concurenții, cronici muzicale etc.
4. Societatea pentru dezvoltarea structurilor interculturale in spaţiul
dunărean (GEISD–Wien, Gesellschaft zur Entwicklung interkultureller Strukturen im Donauraum)
Preşedinte: Geirun TINO, Director al Teatrului Pygmalion din Viena.
Pygmalion Theater Wien
Director: Geirun TINO
Adresa: Alser Str. 43, 1080 Wien
Telefon: 0681.20754496
Teatrul privat Pygmalion din Viena a luat ființă în luna Noiembrie 1995, sub conducerea regizorului Geirun TINO.
Geirun TINO – născut la Brăila, la data de 19 Noiembrie 1950 – este un talentat și îndrăgit regizor, actor, dramaturg și traducător român, absolvent al Academiei de Teatru și Film din București, promoția 1974. Între anii 1974 – 1985, regiyorul Geirun TINO a pus în scenă, la București și în alte orașe din România, peste 30 de piese de teatru celebre, iar din anul 1985 s-a stabilit Viena unde conduce cu competență și succes, în calitate de Intendant, destinele Teatrului Pygmalion, pe care, în urmă cu 23 de ani, l-a înființat.
În luna Ianuarie 2019, Teatrul Pygmalion din Viena are un program foarte încărcat – 5 reprezentații pe săptămână, zilnic, de Miercuri până Duminică – cu piesele: Die Verwandlung de Franz Kafka, „Striptease” de Sławomir Mrożek, „Ein Bericht für eine Akademie” de Franz Kafka, „Der Prozess” de Franz Kafka, Schachnovelle de Stefan Zweig, „Ich, Ulrike, schreie” de Dario Fo și Franca Rame, Die Legende vom heiligen Trinker de Joseph Roth, Bennetek van / LUKAS 17,21 de Balázs Pohl, Amerika – de Franz Kafka, Geschichte einer Tigerin de Dario Fo.