Go to ...

Mandri de parteneriatul cu Agerpres

Agentia Nationala de Presa a Romaniei

RSS Feed

26 aprilie 2024

Cronica muzicală CONCERTUL de Crăciun 2018, organizat la Viena de soprana Zita KALAKATRONI


In celebra Sală de Concerte WIENER MUSIKVEREIN – de unde se transmite, în prima zi a Noului An, în întreaga lume, tradiționalul Neujahrskonzert der Wiener Philharmoniker (cel de-al 79-lea Concert, sub bagheta dirijorului german Christian Thielemann, va fi prezentat, în ziua de 01 Ianuarie 2019) – a avut loc, în ziua de Sâmbătă, 22 Decembrie, CONCERTUL de Crăciun 2018, organizat la Viena de talentata soprană Zita KALAKATRONI.

Cei aproape 3.000 de spectatori veniți la Concertul de Crăciun 2018 din toate colțurile lumii – România, Germania, Ungaria, Rusia, Anglia, Grecia, America, Australia… – au fost entuziasmați de calitatea interpretativă și talentul celor 43 de membri ai Corului și 41 de instrumentiști, plus 4 experimentați cimpoieri scoțieni, din orchestra dirijată de Mag. Karl KORAK, care au prezentat un program muzical ales cu deosebit bun gust.

Programul a cuprins compoziții celebre precum: A Christmas Festival de Leroy Anderson, Hark, the Herald Angels de Mendelssohn Bartholdy, Hallelujah de Leonard Cohen, Handel Arrival of the Queen of Sheba de G. Friederich Händel, Star of Bethlehem de John Williams, O Holy Night de A. C. Adam, We Three Kings de J. H. Hopkins Jr., Ave Maria de Franz Schubert (solistă Zita KALAKATRONI), German Dance Nr. 3 de W. A. Mozart…

Concertul s-a încheiat cu melodia Stille Nacht, Heilige Nacht, compusă în urmă cu 200 de ani de Franz Xaver Gruber, pe versurile lui Joseph Mohr… Cântat pentru prima oară în urmă cu 200 de ani, în micuța Biserică din localitatea Oberndorf bei Salzburg, Eternul Lied Stille Nacht, Heilige Nacht, a fost tradus în peste 50 de limbi, este interpretat anual, în întreaga lume, cu ocazia Sărbătorilor de Crăciun și este recunoscut de UNESCO drept moștenire culturală spirituală a Staului austriac.

Organizatoarea Concertului, excelenta soprană Zita KALAKATRONI a fost steaua care a strălucit în această seară, pe scena de la WIENER MUSIKVEREIN.

Născută în România (Siebenbürgen), Zita E. Stefan (Kalakatroni), a urmat, începând de la vîrsta de 8 ani, studii muzicale / canto cu Prof. Szilagyi Zsolt și a participat de timpuriu la diferite Festivaluri. Din anul 1990 s-a stabilit în Austria, unde și-a putut îndeplini visul din copilărie de a cânta ca solistă într-o mare orchestră. La Viena și-a continuat studiile în mai multe domenii: Medicină – Psychotherapie Propädeutikum, Masterstudium în Marketing și Eventmanagement, Studii musicale la Richard Wagner Konservatorium – Gesang. În anul 1996 s-a căsătorit cu Dr. med. I. Kalakatroni, are o viață de familie fericită și doi băieți mununați.

Soprana Zita KALAKATRONI M.A. vorbește fluent mai multe limbi: maghiara, germana, româna, engleza, este, din anul 2013, Manager al orchestrei „Vienna Strauß Philharmonic Orchester“, iar din anii 2014/2015 a înființat și conduce „Vienna Imperial Philharmonics“ – una dintre cele mai bune orchestre pentru muzică clasică și muzică de film, orchestră din care fac parte muzicieni renumiți de la ansambluri vieneze și internaționale, precum Wiener Philharmoniker, Vereinigte Bühne Wien, Wiener Mozart Orchester. Managerul și dirijorul orchestrei este Mag. Karl Korak.

Soprana Zita KALAKATRONI a organizat diferite Concerte de caritate – la Spitalul de copii ST. ANNA din Viena, pentru sprijinirea cercetărilor în domeniul cancerului și ajutorarea copiilor străzii din Romînia și Brazilia, precum și alte Concerte muzicale deosebite: la WIENER MUSIKVEREIN, în 2017 – Christmas Concert with Vienna Imperial Philharmonics, în 2018 – Neujahrkonzert with Vienna Imperial Philharmonics, în 2018 – Christmas Concert with Vienna Imperial Philharmonics.

După turneele reușite din Rusia: în anul 2017: Irkutsk-Tomsk-Kemerovo-Novosibirsk- Ekaterinburg-Tula-Moscow, etc., în anul 2018: Kaliningrad-Smolensk-Podolsk-Dubna-Kazan-Samara-Moscow, etc., urmează în luna Martie 2019: St.Petersburg-Moscow, etc.

Visurile sopranei Zita KALAKATRONI devin, pe zi ce trece, realitate. În noul an 2019 dorește să realizeze un Album solo, cu orchestra, să pregătească și alte Concerte deosebite, proiecte care implică o muncă asiduă, multă responsabilitate, competență, dragoste pentru răspândirea culturii în lumea iubitorilor de artă.

Soprana Zita KALAKATRONI este o personalitate artistică de excepție – talentată, inteligentă, competentă, dotată cu o mare capacitate de muncă și cu nultă imaginație creatoare – o artistă genială, care ne reprezintă cu cinste în lume și despre care, cu siguranță, se va mai vorbi și se va scrie laudativ și în zilele, lunile, anii care urmează.

Corespondență de la Viena:

Agnes-Matia ORBAN

Mihai ANTHONY

More Stories From News

About Asociaţia Jurnaliştilor Români de Pretutindeni