Go to ...

Mandri de parteneriatul cu Agerpres

Agentia Nationala de Presa a Romaniei

RSS Feed

28 martie 2024

Reprezentantul Permanent al României la ONU a participat la ceremonia lansării Ghidului Contribuitorului la Operaţiunile de Menţinere a Păcii ale ONU (Guide du Contributeur aux Opérations de Paix des Nations Unies)


Reprezentantul Permanent al României la ONU, ambasadorul Ion Jinga, a fost invitat, în calitate de Preşedinte al Grupului Ambasadorilor Francofoni, să susţină o intervenție cu ocazia ceremoniei lansării Ghidului Contribuitorului la Operaţiunile de Menţinere a Păcii ale ONU (Guide du Contributeur aux Opérations de Paix des Nations Unies). În cadrul evenimentului au luat cuvântul Ministrul francez al Forţelor Armate, doamna Florence Parly, Secretarul General Adjunct al ONU pentru operaţii de menţinere a păcii, domnul Jean-Pierre Lacroix şi Observatorul Permanent al OIF, doamna Narjess Saidane. Evenimentul a avut loc la sediul Organizaţiei Internaţionale a Francofoniei (OIF) la New York.

În intervenţia sa, ambasadorul Ion Jinga a evidenţiat contribuţia Români ei la operaţiile de menţinere a păcii, arătând că 74% din personalul român dislocat în operaţiuni sub drapel ONU îşi desfăşoară misiunea în teatre francofone (Republica Centrafricană, Republica Democrată Congo, Mali şi Haiti), iar începând cu luna octombrie 2019 țara noastră va contribui cu patru elicoptere și 120 militari (echipaje și personal tehnic la sol) la misiunea ONU de menţinere a păcii din Mali. România participă, de asemenea, cu militari şi poliţiști la misiunile Uniunii Europene din Republica Centrafricană şi Mali.

În ceea ce priveşte procesul de instruire, Reprezentantul Permanent a subliniat că Jandarmeria Română, în colaborare cu Jandarmeria Naţională Franceză, a dezvoltat, începând cu anul 2003, un curs cu caracter internaţional, acreditat de către Departamentul ONU pentru Operaţii de Pace, în cadrul căruia au fost instruiți până în prezent peste 240 de ofiţeri din structuri de poliţie din ţări francophone de pe trei continente : Europa, Africa şi Asia.

Diplomatul român a reiterat, în context, atașamentul României la valorile promovate de Organizația Internațională a Francofoniei și colaborarea foarte bună care există între reprezentanții statelor francofone la ONU.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

More Stories From News

About Asociaţia Jurnaliştilor Români de Pretutindeni