Go to ...

Mandri de parteneriatul cu Agerpres

Agentia Nationala de Presa a Romaniei

RSS Feed

28 martie 2024

România și-a încheiat mandatul de președinte al Comisiei pentru Consolidarea Păcii a ONU


COMUNICAT DE PRESĂ

Reprezentantul Permanent al României la ONU, ambasadorul Ion Jinga, a prezidat la 28 ianuarie 2019, ultima reuniune a Comisiei pentru consolidarea păcii (Peacebuilding Commission – PBC), sub mandatul României la preşedinţia acestui organism, deţinut începând cu data de 31 ianuarie 2018.  În cadrul aceleiaşi reuniuni, România a fost aleasă, tot pentru un mandat de un an, vicepreședinte al PBC, funcția de președinte al PBC fiind preluată, pentru anul 2019, de către Columbia.

În cadrul reuniunii a fost adoptat oficial Raportul Anual al PBC pentru 2018, document ce reflectă eforturile depuse de Președinția PBC în anul 2018 pentru implementarea rezoluțiilor Consiliului de Securitate și Adunării Generale a ONU privind revizuirea arhitecturii de consolidare a păcii. Raportul reflectă îndeplinirea integrală a priorităţilor asumate de România la preluarea Preşedinţiei PBC, precum şi o serie de realizări în premieră ale Comisiei în anul 2018.

Ambasadorul român a apreciat că “rezultatele pozitive înregistrate în perioada președinției române au fost posibile printr-un angajament comun al tuturor țărilor membre ale PBC, cu respectarea principiului fundamental al păstrării la nivel național a deciziei și leadership-ului”, dând ca exemplu de succes sprijinirea tranziției în Gambia. A evidenţiat rolul în creştere al Comisiei în abordarea provocărilor regionale și transfrontaliere, arătând că, în perioada preşedinţiei României, „PBC a continuat să utilizeze mijloacele disponibile pentru a genera un grad ridicat de coerență şi coordonare, contribuind la depăşirea barierelor şi construirea unor parteneriate mai puternice între diverşi actori naţionali, regionali şi internaţionali în regiunea Sahel”.

Reprezentantul Permanent al României la ONU a amintit iniţiativa României de a pune pe agenda reuniunii comune PBC – Consiliul Economic şi Social (ECOSOC) din 13 noiembrie 2018, pentru prima dată, tema „Conexiunile dintre schimbările climatice şi consolidarea şi permanentizarea păcii în regiunea Sahel”. De altfel, în mandatul  ţării noastre la preşedinţia PBC a fost revitalizată cooperarea PBC – ECOSOC.

 

În context, ambasadorul Ion Jinga a subliniat importanţa deosebită acordată de România regiunii Sahel, făcând trimitere la vizitele de lucru pe care le-a efectuat, în calitate de preşedinte al PBC, în Ciad, Gambia, Senegal, Coasta de Fildeș și Burkina Faso), precum și întâlnirile pe care le-a avut cu președinţii Gambiei şi Burkinei Faso, cu vicepreședintele Coastei de Fildeș și cu peste 25 de miniștri.

 

Evidenţiind importanţa cooperării PBC cu organizaţiile regionale, diplomatul român a făcut referire la instituţionalizarea, în premieră, a cooperării PBC cu Uniunea Africană (UA).

 

Subliniind că a fost consolidat rolul consultativ al PBC pe lângă Consiliul de Securitate și au fost create premisele pentru creșterea gradului de cooperare dintre PBC şi Adunarea Generală a ONU, a reiterat angajamentul României pentru valorile consolidării şi permanentizării păcii şi menținerea aceluiași nivel de activism în activitatea PBC, în noua calitate de vicepreşedinte.

 

Reprezentanţii statelor membre care au intervenit pe parcursul reuniunii au felicitat România „pentru modul remarcabil în care și-a exercitat mandatul la preşedinţia PBC, pentru maniera de lucru angajată, pragmatică, rezilientă şi eficientă în îndeplinirea priorităţilor asumate pe parcursul anului 2018, precum şi pentru leadership-ul, ambiţia şi energia investite de  ambasadorul Ion Jinga în coordonarea strategică a Comisiei”, care au condus la progrese în îndeplinirea obiectivelor de consolidare şi permanentizare a păcii asumate prin reformele introduse de către Secretarul General al ONU şi la creşterea relevanţei PBC în cadrul sistemului ONU.

 

Informații suplimentare

 

Priorităţile mandatului României la Președinția PBC au inclus creşterea coerenţei şi coordonării regionale în domeniul consolidării păcii, întărirea parteneriatelor cu organizaţii regionale şi sub-regionale şi cu instituţii financiare internaționale, întărirea capacităţii PBC de a oferi evaluări și recomandări de substanță Consiliului de Securitate, Adunării Generale și ECOSOC privind situația din teren în domeniul consolidării păcii, precum şi concentrarea sprijinului PBC asupra regiunii Sahel. 

 

Drept recunoaștere a acestor eforturi în calitate de preşedinte al PBC, Reprezentantul Permanent al României a fost invitat să prezinte, la 20 decembrie 2018, în Consiliul de Securitate al ONU, o intervenţie cu tema “Pacea și securitatea în Africa: Strategia Integrată a Națiunilor Unite pentru Sahel, un răspuns integrat la consolidarea și permanentizarea păcii în Sahel”.

 

Pe durata mandatului României la PBC au fost organizate 17 reuniuni la nivel de ambasador, 21 reuniuni la nivel de expert și 5 reuniuni de coordonare a Biroului PBC. Totodată, a fost îmbunătăţită dimensiunea de comunicare a PBC (social media şi transmisiile în direct pe webcast). În anul 2018 lucrările Comisiei s-au bucurat de cea mai mare prezenţă la nivel înalt de la înfiinţarea acesteia, iar preşedintele PBC a avut cele mai multe vizite în teren din întreaga istorie a PBC. În cadrul mandatului României, pentru prima dată, președintele PBC împreună cu înalţi oficiali ONU au avut o întrevedere cu vicepreședintele Băncii Africane pentru Dezvoltare, pentru identificarea modalităților de cooperare în domeniul finanțării consolidării păcii în țările africane care primesc asistență din partea Fondului ONU pentru Consolidarea Păcii (Peacebuilding Fund – PBF).

 

 

 

 

 

 

 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

More Stories From News

About Asociaţia Jurnaliştilor Români de Pretutindeni