Go to ...

Mandri de parteneriatul cu Agerpres

Agentia Nationala de Presa a Romaniei

RSS Feed

24 aprilie 2024

Diaspora română din Austria


Diaspora română din Austria s-a mărit, în ultimii 30 de ani, de 10 ori! În Austria sunt înregistrați acum peste 106.550 de români, la care se mai adaugă încă 10-20 %, reprezentând numărul celor care trăiesc ilegal (cerșetori, prostituate, trafincanți de droguri sau de persoane etc.) și de care nimeni nu se interesează! În Austria sunt înregistrate oficial 23 de Asociaţii şi organizaţii cultural-sportive ale românilor, dar numai circa jumătate dintre acestea desfășoară o activitate permanentă.

Diaspora română este un termen care cuprinde întreaga populație a românilor, din afara României și Moldovei ce dețin, cetățenie română. Peste 600.000 de români trăiesc astăzi oficial în Germania.

Numărul tuturor românilor din străinătate este estimat la aproximativ 4 – 12 milioane de oameni, în funcție de înțelesul termenului „român”. Conform unor estimări recente, 5 milioane de români trăiesc în afara graniţelor României. Cei mai mulţi dintre cei care au emigrat după 1989 se află în Italia unde, în anul 2017, numărul lor se ridica la 1.168.552 de persoane, și în Spania, ca. 1.030.054. În Marea Britanie şi peste Ocean, în Statele Unite, mai sunt înregistrați câte 500.000 de români, iar în Mongolia este înregistrat oficial doar un singur român!

Limba română este vorbită în toată lumea de aproximativ 28 de milioane de persoane, dintre care circa 24 de milioane au declarat-o ca limbă maternă.Toţi românii din diaspora contribuie, de departe, la economia ţării natale lăsate în urmă. Peste 5 miliarde de dolari, adică vreo 4,3 miliarde €, au trimis acasă, din munca lor, doar în anul 2017, românii din străinătate. Din diaspora au ajuns în România, în ultimul deceniu, peste 25 miliarde de dolari.

De la Viena, transmite

Agnes-Maria ORBAN

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

More Stories From News

About Asociaţia Jurnaliştilor Români de Pretutindeni